Tadić: Cela Srbija u Evropi

Boris Tadić poručio večeras u Nišu da će Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da neće odustati od Kosova.

Izvor: B92, Beta

Subota, 12.01.2008.

12:37

Default images

"Moramo što pre da potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridružuvanju i potpisaćemo ga, garantujem vam ali i nikada nećemo odustati od odbrane Kosova i Metohije", rekao je predsednički kandidat Demokratske stranke na prediuzbornoj konvcenciji u niškoj hali "Čair" pred više hiljada okupljenih.

On je kazao da nova zebnja postoji u Srbiji - da ucenjujemo Evropu.

"Ne želimo poruke mržnje prema Evropi, mi želimo da Evropa razume nas sa našim problemima ali dobro znamo da naše buduće članstvo u Evropi podrazumeva veliki prosperitet i velike obaveze", rekao je Tadić.

On je naveo da su oni koji se protive evropskoj budućnosti Srbije "neprijatelji zemlje i građana".

Tadić je garantovao i da će Srbija do kraja 2008. godine dobiti status kandidata za EU kao i da ove godine Srbija počinje pregovore o beloj šengenskoj listi.

"Nikada neću odustati od evropskog puta Srbije. Ima onih koji kažu nećemo u Evropu, a direktna posledica takve ucene je da nećemo dobiti novac kojim pomažemo i izbeglicama sa Kosova", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije i kandidat DS-a na predsedničkim izborima kazao je da se izbori tiču svakog čoveka u zemlji i da se na njima bira između puta ka Evropi i povratka u devedesete.

"Moj cilj je Srbija u Evropi, cela i stabilna sa Kosovom i Metohijom", rekao je Tadić. Govoreći o Srbiji iz '90-ih godina, Tadić je naveo da nikada neće dozvoliti da neko gura mladost zemlje u nove ratove.

"Kažu da niko ne želi rat, ali oni moraju da promene svoju politiku, da prekinu da veruju da su granice Srbije u susednim zemljama", rekao je Tadić.

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić je rekao da kad pobedi Tadić, 10. marta očekuje u Beogradu potpredsednika Evropske komsije Franka Fratinija sa kojim započinje pregovore o ukidanju viza.

Šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da je EU odlučila i da Srbiju želi u svom članstvu ali da je neophodan još jedan glas - glas Srbije.

"Vi odlučujete da li će granice EU biti na Bosforu ili na Drini", rekao je Jeremić.

Tokom mitinga predsedničkog kandidata DS-a podršku su mu sa video bima upućivali i glumci i muzičari.

Skupština SDP-a: Podrška Tadiću

Sa Skupštine Sandžačke demokratske partije, čiji je predsednik Rasim Ljajić, pozvani su građani da glasaju za Borisa Tadića.

Predstavnici SDP-a poručili su da će Boris Tadić pobediti na predsedničkim izborima jer se time, kako je ocenjeno, garantuje demokratska i evropska budućnost Srbije. Sa skupa u centru "Sava" pozvani su svi građani da glasaju za predsedničkog kandidata DS-a, koji, kako je rečeno, najbrže može dovesti Srbiju u Evropu.

Ljajić je rekao da ovi izbori nisu ništa manje značajni od izbora 2000. godine i zato će ta stranka dati doprinos pobedi Tadića.

"Očekujem da svako od vas te izbore shvati kao da je on sam kandidat za predsednika. Moramo da istrčimo ovu bitku da bi Tadić pobedio, ne zbog njega već zbog nas, jer svi planovi o evropskoj perspektivi pašće u vodu ako ne pobedimo", naglasio je Ljajić.

On je poručio da će "pobediti demokratska, evropska i građanska Srbija, s obzirom na to da je naš primarni cilj Srbija u Evropi, a čovek koji je može najbrže dovesti do tog cilja jeste Tadić, što je interes većine građana Srbije".

Rasim Ljajić ponovo je izabran za predsednika stranke. Za potpredsednike stranke izabrani su Meho Omerović, Munir Poturk, Mujo Muković i Vitomir Mihajlović.

Sednici su prisustvovali predsednik Demokratske stranke Boris Tadić, potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac, više ambasadora i predstavnika diplomatskog kora, kao i predstavnici drugih političkih partija.

Među njima su i funkcioner G17 plus Miloljub Albijanić, predstavnik DSS-a Nenad Popović, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i drugi predstavnici stranaka.

Čanak: Glasam za Tadića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak podržao je kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića.

"Ja glasam za Borisa Tadića, a ko neće, neka glasa za (kandidata Srpske radikalne stranke) Tomu Nikolića", rekao je Čanak na Skupštini Sandžačke demokratske partije.

Čanak je u januaru prošle godine izabran za poslanika Skupštine Srbije na listi Liberalno-demokratske partije, čiji je kandidat za predsednika Srbije Čedomir Jovanović.

Predsednik LSV-a, koji je na skupu SDP-a pozdravljen najburnijim aplauzom, obratio se prisutnima pozdravom "selam alejkum", na šta su prisutni oduševljeno u jedan glas uzvratili "alejkum selam", a Čanak je zatim uputio i pozdrave "pomaže Bog", "hvaljen Isus" i "merdita".

Čanak je rekao da je Srbiji dosta sukoba i da se nada da će izbori za predsednika Srbije biti poslednja bitka protiv ludila, nacionalizma, podela i onih koji lažu.

"Najveća laž u Srbiji je da su svi isti. Nisu isti. Ne možemo poistovetiti dželate i žrtve iz 90-ih godina niti one koji su gurali ljude u ratove i one koji su se protiv ratova borili", kazao je on.

"Ne možemo dozvoliti da nas raznim pomirenjima koja glase da se ništa nije dogodilo i da se ni za šta ne treba platiti cena iz prošlosti gurnu u laž koju nam potomstvo neće oprostiti", rekao je Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: