Đelić: Uskoro potpisivanje SSP

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić očekuje da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom uskoro biti potpisan.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 10.01.2008.

11:23

Default images

Đelić je kazao da evropski komesar Oli Ren očekuje punu saradnju Srbije sa Haškim tribunalom, kao i da Vlada Srbije radi veoma aktivno da u narednim danima dokaže da Srbija to i čini. To bi trebalo da omogući što skorije potpisivanje sporazuma, smatra Đelić, napominjući da jedan broj zemalja i dalje očekuje da Ratko Mladić bude u Hagu pre potpisivanja Sporazuma.

Prethodnih dana je bilo priče o tome ima li vicepremijer ovlašćenja da u ime Vlade potpiše potpiše sporazum s EU, međutim ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je danas otklonio te nedoumice, rekavši da Božidar Đelić ta ovlašćenja ima.

Na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, Dinkić je podsetio da je Vlada Srbije u decembru razmatrala i prihvatila tekst tog sporazuma i ovlastila Đelića da ga potpiše.

On je rekao da se partija G17 plus, na čijem je čelu, snažno zalaže za što brži nastavak evropskih integracija Srbije.

Ministar bez portfelja zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana Dragan Đilas ocenio je da su procesi evropskih integracija i rešavanja statusa odvojeni i da će Srbija imati isključivo koristi od eventualnog potpisivanja sporazuma sa EU.

Štajnmajer: Potpisivanje SSP u interesu svih

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izrazio je večeras nadu da će do 28. januara unutar EU biti postignuta puna saglasnost o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem večeras u Berlinu, Štajnmajer je rekao da bi značajno bilo da se i u vezi sa tim pitanjem postigne jedistvo Unije, kao i da bi "potpisivanje sporazuma sa Srbijom bilo u interesu svih".

Ukazujući da narednih sedmica i meseci predstoje teške odluke vezane za budućnost Balkana, Štajnmajer je istakao da je u nemačkom i evropskom "interesu da Srbija nastavi da ide demokratskim i evropskim putem".

"Za to i mi snosimo odgovornost. Tok istorije ne možemo da zaustavimo, ali smo odgovorni za to da u susedstvu bude sačuvan mir", rekao je Štajnmajer.

Ministar Vuk Jeremić je takođe izrazio uverenje da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti potpisan već 28. januara.

Na pitanje novinara koliko ozbiljno treba shvatiti izjave premijera Vojislava Koštunice da EU mora da bira između sporazuma i nezavisnosti Kosova, Jeremić je rekao da je Koštunica "ozbiljan političar i šef vlade" kao i da "Srbija ima dva strateška cilja koja želi da sledi istom snagom uz očuvanje suvereniteta i dalje približavanje evropskim integracijama".

Tadić: I Kosovo i EU

Boris Tadiæ i Milorad Dodik (FoNet)
Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da se Srbija neće odreći ni Kosova ni svog evropskog puta.

Tadić je, u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske, kazao da, kao predsednik Srbije, nikada neće odustati od takve politike. On je podsetio da je EU definisala stav po kojem je proces pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji razdvojen od procesa rešavanja statusa Kosova.

On je rekao da priključenje Srbije EU nije uslovljeno Kosovom, kao što to nije bilo ni priključenje Kipra.

Tadić je rekao da sadašnja vlast Srbije u zadatom okviru u kojem Srbija, po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244, nema ingerencije na Kosovu, ali pokušava da uradi najviše što može.

"Te sporazume potpisala je vlast Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, i mi moramo da se krećemo u zadatom okviru i u skladu sa međunarodnim dogovorima. Ali, ono što sigurno znam jeste da je Kosovo pokrajina Republike Srbije i da niko od političara u Srbiji nema pravo da pregovara o njegovoj nezavisnosti", rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da ne prihvata politiku koja je spremna da se odrekne Kosova zarad EU, niti politiku koja je spremna da se odrekne evropske i ekonomske budućnosti Srbije zbog Kosova.

"Jedina moguća politika je politika zastupanja oba strategijska cilja, odnosno ulazak u EU i očuvanje Kosova", rekao je Tadić i objasnio da Srbija samo u Evropi može da obezbedi stabilnost.

"Misija EU kršenje parafiranog sporazuma"

Slobodan Samardžiæ (Beta, arhiva)
Odluka EU o slanju misije na Kosovo bilo bi kršenje suštinskih odredaba parafiranog SSP sa Srbijom, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

"Jasno je da sada EU mora da odluči da li hoće sporazum sa Srbijom, ili hoće protivpravno da pošalje misiju za pravljenje veštačke tvorevine koja bi se zvala nezavisno Kosovo", rekao je Samardžić. On je ocenio da, pravno gledano, EU ne može da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i da donese odluku o slanju svoje misije kojom se sprovodi odbačeni Ahtisarijev plan o rasparčavanju Srbije.

"Svi osnivački akti na kojima počiva EU obavezuju je da strogo poštuje međunarodno pravo i da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet zemlje sa kojom EU potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", podsetio je Samardžić.

On je ukazao da ova obaveza EU mora važiti i kada je u pitanju Srbija, osim ako EU sama ne želi da poništi parafirani sporazum, zarad protivpravnog slanja svoje misije na Kosovo.

"Srbija će svako slovo parafiranog sporazuma poštovati, ali će u istoj meri i EU morati ovaj sporazum da poštuje, a to svakako znači odustajanje EU od slanja misije u Pokrajinu", rekao je Samardžić.

"EU promenila stav, Srbija nije"

Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković izjavio je da, kada je reč o Kosovu, mnogo toga zavisi od Brisela, jer je Evropska unija ta koja je promenila svoj stav, a ne Srbija.

Proroković je rekao da je Srbija izložena pretnjama da bi Evropska unija mogla da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a u trenutku kada je parafiran Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji takvih glasova nije bilo.

On je, na predstavljanju rezultata istraživanja stavova srpskog stanovništva na Kosovu, rekao da je pitanje dolaska misije EU na Kosovo kompleksno, jer ne postoji pravni osnov za tako nešto.

Na pitanje kakvi će biti potezi države Srbije u slučaju priznanja nezavisnosti Kosova, Proroković je rekao da će sistem koji je u Pokrajini Srbija uspostavila pre 8,5 godina nastaviti da funkcioniše.

Luksemburg: Do kraja meseca potpisivanje SSP

Luksemburški ministar inostranih poslova Žan Aselborn izjavio je dnevniku Handelsblat iz Diseldorfa da Evropska unija "mora" 28. januara da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom zato što bi time "zaokružila" svoj zadatak stabilizacije regiona.

"Potpisivanje SSP sa Srbijom je od odlučujućeg značaja za stabilnost Balkana", izjavio je Aselborn, dodajući da je to tim važnije što će, kako je rekao, "Srbija morati da se u dogledno vreme suoči s gubitkom svoje pokrajine Kosova".

"Srbija mora biti dovedena na put koji vodi ka Evropi", kazao je luksemburški ministar.

On je, takođe, rekao da EU ne bi trebalo da prema Srbiji postupi drugačije nego što je postupila prema Hrvatskoj kad je reč o evropskoj integraciji.

"EU je, čak, započela sa Hrvatskom razgovore o pridruživanju još dok vlada u Zagrebu nije bila isporučila važne ratne zločince Haškom tribunalu", rekao je Aselborn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: