EU: O statusu posle SB UN

Ministri inostranih poslova Evropske unije svoju odluku o statusu Kosova doneće nakon rasprave u Savetu bezbednosti.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 11.12.2007.

08:01

Default images

To je saopšteno nakon skoro celodnevnih razgovora ministara u Briselu. Istovremeno, šef italijanske diplomatije Masimo D'Alema bio je precizniji u svojim ocenama, navodeći da Evropska unija smatra da su pregovori o statusu Kosova završeni i da je plan Martija Ahtisarija osnova za rešenje, s tim da se Srbiji što pre odobri status kandidata za članstvo u EU.

U zaključcima zasedanja ukazano je da je prelazna vlast na Kosovu ostvarila izvestan uspeh, ali je nužno osnažiti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Savet ministara je podsetio na ključni značaj istinskog sprovođenja demokratskih standarda na Kosovu", kaže se u dokumentu zasedanja i naglašava da reforme koči "neizvesnost oko političkog statusa" Kosova, kao i da će "EU i dalje ostvarivati svoje odgovornosti" na Kosovu.

Komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da je sledeći korak u utvrđivanju budućeg statusa Kosova "usaglašeni nastavak procesa" i spremnost EU da ubuduće njime rukovodi.

Prema njegovim rečima, ova faza je sada iscrpljena i sledeće će biti ozbiljna rasprava u Savetu bezbednosti UN, prenosi BBC.

Kiparska vlada protiv nezavisnosti Kosova

Kiparska vlada je u Briselu potvrdila svoj principijelni stav o rešenju za Kosovo - da neće pristati na otcepljenje i priznanje Kosova, niti promeniti svoj stav, čak i u slučaju negativnih reakcija ostalih članica EU, izjavio je portparol vlade Vasilis Palmas.

"Bože sačuvaj da se Kipar složi, čak i ako ostatak Evropske unije odluči da prizna nezavisnost Kosova, pa čak i u slučaju da bude reakcija na naše ponašenje", izjavio je Palmas, a prenela kiparska novinska agencija CNA.

On je objasnio da bi, kada bi se Kipar složio sa otcepljenjem koje Priština zastupa na ovako jednostran način, to proizvelo probleme samoj Nikoziji u zastupanju njenog sopstvenog slučaja.

Kiparska vlada ostalje pri svom principijelnom stavu o rešavanju pitanja Kosova na osnovu međunarodnog prava i odluka Saveta bezbednosti UN, koje se odnose na pitanja otcepljenja, rekao je Palmas.

Koštunica: Nema nadoknade za Kosovo

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ponovo se danas oglasio povodom jučerašnjeg sastanka EU i poručio Evropskoj uniji da Srbija ne prihvata nikakvu nadoknadu u zamenu za jednostranu nezavisnost Kosova.

"Ko ima nameru i želi da mu Srbija bude partner, mora znati da Srbija prihvata partnerstvo samo kao cela, a ne prepolovljena država", naveo je Koštunica u izjavi dostavljenoj agencijama.

On je takođe ukazao da od EU očekuje da poštuje stav Srbije da na njenu teritoriju, na Kosovo i Metohiju, ne može doći Misija EU bez nove rezolucije Saveta bezbednosti UN, koja bi utvrdila kompromisno rešenje za status Pokrajine.

Poslanik DSS Dragan Šormaz dodatno je pojasnio ove stavove u Skupštini Srbije, istakavši da je politika uslovljavanja od strane EU nešto što je prihvatila Srbija, ali u tu politiku uslovljavanja ne može da spada otimanje Kosova i Metohije.

"Drugim rečima, ako EU hoće Srbiju u članstvu EU, takvu vrstu partnerstva i dogovora može da postigne samo sa celom i celovitom Srbijom, znači i u sastavu sa srpskom autonomnom pokrajinom Kosovom i Metohijom", zaključuje Šormaz.

Jakšić: Sastanak EU bez odluke

Spoljnopolitički komentator lista Politika Boško Jakšić kaže da je ta ponuda D’Aleme više nego konkretna, ali da ne predstavlja stav EU.

"Treba imati u vidu da ovako konkretna ponuda ipak nije zvaničan stav Brisela, već Italije, koja je i do sada prednjačila na ovaj način, to je nedavno izjavljivao i premijer Prodi", kaže on za B92.

"Iako je sastanak šefova diplomatije EU završen bez odluke, činjenica je da se ovako otvoreno govori nedvosmisleno pokazuje koliko se Evropljani angažuju pre nego što će UN preuzeti administriranje Kosovom u trenutku kada je to ipak vruć krompir”, smatra on.

Govoreći o tome da je stav EU o statusu Kosova u saopštenju EU povezan sa raspravom u Savetu bezbednosti, Jakšić kaže da i EU i SAD žele da rešenje dobije legitimnost kroz potvrdu u UN.

"Očigledno je upravo ono što je u Briselu rekao šef španske doplomatije, koji je rekao da nikad u istoriji unilateralno proglašenje nezavisnosti nije donelo pozitivne rezultate”, kaže on.

"U opštem je interesu, čak uključujući i Amerikance, da se izbegne bilo kakvo unilateralno rešenje, već da se prođe kroz UN, što bi dalo punu legitimnost bilo kakvoj odluci", kaže on.

"Očigledno je da je postignuta saglasnost Evropljana i Amerikanaca da je rešenje manje-više Ahtisarijeva formula nadgledane nezavisnosti, koja bi, ako dobije potvrdu u UN, bilo nešto što bi obezbedilo neki legalni mir, bez obzira što se mi tome pritivimo", kaže Jakšić.

Janjić: EU aktivira plan D

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose rekao je u Kažiprstu Radija B92 da tvrdnje da EU nije jedinstvena oko statusa Kosova, nisu tačne, jer konsultacije medju zemljama članicama traju.

On dodaje da se sada vidi da EU ima tzv. ne samo plan B, ona sada aktivira plan D.

"To je ono što smo stalno objašnjavali ovdašnjim političarima – Nije plan B da vi izdate Kosovo, već da reagujete na nove situacije", kaže Janjić.

Napominje da je generalno dobro znati šta radi važan partner i prilagoditi se toj politici, ali da ste u velikom problemu ako unapred celu priču EU svedete samo na ono "što sanjate da će Albanci jednostrano proglasiti nezavisnost", pa se onda "svadjate sa EU oko toga".

"Biće verovatno još gora vest za Koštunicu, Tadića Samardžića ako Albanci ne proglase nezavisnost", kaže Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: