VLADA SRBIJE POTVRDILA EKSTRADICIJU MILOSEVICA

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2001.

19:49

Default images
Portparol predsednika Vlade Srbije Nemanja Kolesar potvrdio da je Slobodan Milosevic predat Haskom tribunalu. Ovo je prva zvanicna potvrda da je Milosevic izrucen. “Ovom prilikom hteo bih da vas obavestim da je bivsi predsednik Jugoslavije Slobodan Milosevic predat organima Medjunarodnog tribunala u Hagu. Toliko”, rekao je Kolesar.

Novinarima se u Vladi Srbije obratio i premijer Zoran Djindjic. “Tri su razloga motivisala Vladu da donese ovakvu odluku. Prvi je odluka Saveznog ustavnog suda kojom se suspenduje primena Uredbe koju je donela Savezna vlada. Isti ljudi koji su ponistili septembarske izbore doneli su slicnu odluku jer su doveli nasu zemlju na ivicu opstanka i egzistencije. Sudija izvestilac Arandjel Markicevic je neposredno ucestvovao u izbornoj kradji 1996. Smatrali smo da taj sud nije imao prava da odlucuje o ustavnosti zbog svog sastava i zbog svoje kolektivne biografije, ta odluka je nistavna. Drugi razlog je Donatorska konferencija na kojoj ce ucestvovati zemlje koje su takvu odluku donele na osnovu odluke Vlade SRJ da donese Uredbu. Mogucnost da ta Uredba bude suspendovana i na neodredjeno vreme bude odlozena odluka o saradnji s Tribunalom vodila bi nas u rizik nevidjene blamaze i ponizavanja nase drzave, mogucnost da mnoge zemlje otkazu ucesce na Donatorskoj konferenciji, da nasi ministri dozive ponizenje i da nasa zemlja bude na stubu srama. Treci i najvazniji razlog je ugrozavanje buducnosti Srbije jer se ovom odlukom na neodredjeno vreme odlaze saradnja s Hagom i time zemlja dovodi u opasnost medjunarodne izolacije. Ugrozava se reprogamiranje dugova, otpis dugova, mesto u MMF i nase clanstvo u finansijskim institucijama. Na sednici Vlade Srbije bilo je prisutno 15 clanova Vlade i za ovu odluku je glasalo njih 14, protiv je bio ministar Obren Joksimovic. Upoznati sa ovom odlukom, nju su svojim potpisima podrzali ministri: Bozidar Djelic, Marija Raseta Vukosavljevic, Goran Novakovic, Goran Pitic, Gordana Matkovic, Gaso Knezevic i Branislav Lecic. Od 23 clana Vlade, 21 je svojim potpisom glasao za ovu odluku. Savezni ministri su takodje pismeno dali saglasnost sa ovom odlukom. Ova odluka stupa na snagu odmah, organi Republike Srbije postupili su u skladu sa ovom odlukom”, rekao je Djindjic.

U sedistu Haskog suda jos nemaju potvrdu da j Slobodan Milosevic izrucen organima tog suda, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: