Uhapšen glavni mjanmarski disident

Vojna hunta u Mjanmaru uhapsila glavnog disidenta Htaj Kjavia, studenskog aktivistu iz vremena velikih demonstracija 1988.

Izvor: B92

Subota, 13.10.2007.

17:10

Default images

On je uhapšen tokom noći zajedno sa još tri lica u jednoj od velikih racija koje policija i i dalje sprovodi, nekoliko nedelje od kada su vojnici poslati da uguše demonstracije. Vođa tkz. "Studenske grupe generacije 88", Kjavi je do danas uspevao da ostane na slobodi iako je 13 njegovih saradnjika uhapšeno u seriji ponoćnih prepada, počev od 21. avgusta.

Prema zapadnim medijima, vojna hunta koja je na vlasti 45 godina, lišila je života najmanje deset demonstranata.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Ibrahim Gambari vraća se u Aziju tokom vikenda kako bi obavestio predstavnike vlada država u regionu, uz nadu da će ponovo moći da poseti Mjanmar pre kraja ovog meseca.

Gambari, bivši ministar spoljnih poslova Nigerije je prilikom nedavne posete Mjanmaru, uspeo da bude primljen u retku audijenciju kod vođe hunte generala Tan Švea, kao i da ostvari dva kratka susreta sa zatočenom predvodnicom opozicije i dobitnicom Nobelove nagrade za mir And San Su Ći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: