Ren:Jača saradnja, pa sporazum s EU

Oli Ren kaže da će sporazum o pridruženju moći da bude parafiran kada Srbija pojača saradnju s Hagom.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 12.10.2007.

09:40

Default images

Komesar EU za proširenje izjavio je danas u Briselu da će Evropska komisija moći da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruženju sa Srbijom ako Beograd pojača saradnju s Haškim tribunalom, koja pretpostavlja akcije koje će voditi lociranju, hapšenju i izručenju Ratka Mladića i ostalih optuženika. Srbija je inače danas raspisala nagradu od milion evra za pronalaženje Ratka Mladića.

Za potpisivanje Sporazuma neophodna je ocena o punoj saradnji, ali Ren ima pravo da parafira Sporazum bez posebne odluke Saveta. Ren će, međutim, svoju procenu o parafiranju doneti, između ostalog, na osnovu ocene Karle del Ponte, koju će ona u Briselu izneti u ponedeljak.

Tadić: Izručenje jača pozicije Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da bi izručenje Ratka Mladića Haškom sudu doprinelo bržem približavanju Evropskoj uniji i ojačalo pozicije Srbije u pregovorima o statusu Kosova.

"Mladić u Hagu je preduslov za naše pristupanje EU. Zbog toga imamo najveći interes da to pitanje konačno rešimo. Uz to, pozicija Srbije u pregovorima o Kosovu bila bi mnogo bolja ako bi već sutra mogao da bude rešen problem Mladića", rekao je Tadić za austrijski državni radio Oe 1.

On je rekao da bi u tom slučaju međunarodna verodostojnost Srbije dramatično porasla i da bi imala mnogo više mogućnosti da brani interese na Kosovu.

HRV: Pritisak na Beograd zbog Haga

Hjuman rajts voč pozvao Brisel da insistira na punoj saradnji Srbije s Haškim tribunalom, uključujući hapšenje Ratka Mladića. Ta organizacija za zaštitu ljudskih prava u pismu ministrima EU, uoči njihovog sastanka u ponedeljak u Luksemburgu, navodi da Brisel mora ostati odlučan.

"U ovom krucijalnom trenutku pregovaračkog procesa ne sme biti razgovora o olakšavanju stvari za ulazak Srbije u EU dok su glavni optuženici i dalje na slobodi", kazala je predstavnica HRV Lote Lajht.

Organizacija podseća na nedavne izjave zvaničnika Evropske unije koje ukazuju na pokušaje da se "spusti prag" pune saradnje Srbije s Haškim tribunaom.

HRV podseća na nedavnu izjavu komesara EU za proširenje Olija Rena koji je rekao da puna saradnja, što je uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji Srbija-EU, predstavlja akcije koje vode ka hapšenju preostalih haških begunaca, a ne i samo njihovo hapšenje i izručenje.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte podneće u ponedeljak u Luksemburgu ministrima EU izveštaj o saradnji Srbije s Hagom pred predstojeće parafiranje tog sporazuma Srbije i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: