VLADA SRBIJE: DA SE PROMENI ODLUKA O SMENI KRSTICA

Izvor: B92

Petak, 15.06.2001.

16:26

Default images
Vest o smeni generala Ninoslava Krstica sa mesta nacelnika Zdruzenih snaga bezbednosti na Jugu Srbije izazvala je ostro reagovanje republicke Vlade i ali i pokusaj predsednika Jugoslavije Vojislava Kostunice da objasni desavanja oko generala Krstica, javlja Radio B92.

Vlada Srbije ocekuje i preporucuje da nacelnik Generalstaba VJ Nebojsa Pavkovic, u skladu sa nacionalnim i drzavnim interesima, promeni svoju odluku o smeni komandanta zdruzenih snaga bezbednosti, generala Ninoslava Krstica. U zakljuccima sa sednice Vlade Srbije, koje je u petak potpisao potpredsednik Momcilo Perisic, upozorava se da ce odgovornost za, kako se navodi, negativne posledice ovakvih nepotrebnih odluka snositi njihov predlagac, kao i da takve odluke mogu imati stetne posledice po dalje funkcionisanje drzavnog tela za jug Srbije. Vlada je istovremeno podrzala predlog Nebojse Covica da se generali Ninoslav Krstic i Krsman Jelic unaprede u visi cin.

Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Kostunica u pisanoj izjavi za javnost tvrdi da general-pukovnik Ninoslav Krstic nije smenjen i da ostaje na "izuzetno vaznoj duznosti koju je i do sada obavljao - nacelnika Inspekcije Vojske Jugoslavije”. Kostunica u izjavi navodi da je Krstic sa te funkcije samo privremeno bio rasporedjen na mesto komandanta Zdruzenih snaga bezbednosti VJ i Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije, koje su formirane "kada je trebalo naci adekvatan odgovor za pojacana dejstva terorista na jugu Srbije".

Sef drzavnog koordnacionog tela za Jug Srbije Nebojsa Covic saopstio je da je odluka o smeni generala Krstica sa mesta komandanta drzavnih snaga na Jugu Srbije odlozena do 2. jula. Covic, koji je u cetvrtak veoma ostro reagovao na vest o ovoj smeni, rekao je u petak da zeli da odbrani predsednika Kostunicu od prekora da je ozvanicio spornu odluku nacelnika Generalstaba Nebojse Pavkovica. “Drzim da je predsednik bio dezinformisan i da je odluku o smeni doneo na osnovu pogresnih uvida”, rekao Covic na konferenciji za novinare u Vladi Srbije napominjuci da je sa Kostunicom vec imao u vise navrata razgovore oko Krsticeve smene i da je dogovoreno da se to odlozi do 2. jula. “Nisam dobio nikakvu argumentaciju za smenu, osim mozda nekakvih prica da li neko pije ili ne pije. Ja sam sa gospodinom Krsticem provodio od marta meseca vreme svakog dana od 8 ujutru do 11 uvece i nisam video te njegove sklonosti, a ako bismo analizirali sklonosti ne znam gde bismo zavrsili sa nekima”, izjavio je Covic.

Dodajuci da ce se, ovim povodom, nastaviti razgovori sa predsednikom Kostunicom i unutar DOS-a, Covic je rekao da je smenom Krstica ucinjena velika nepravda jednom coveku i nesaglediva steta celoj drzavi, jer je on bio garant sprovodjenja dokumenata za povratak drzavnih snaga u Kopnenu zonu bezbednosti. Covic je zatim od Pavkovica zatrazio da promeni odluku o smeni generala Krstica i tim povodom je rekao: “Ljudski je biti ambiciozan – tako se i generalu Pavkovicu desilo da zbog jedne carsijske price da ce general Krstic biti novi nacelnik Generalstaba, zatrazi njegovu smenu i opravda to – verujte mi i ne znam kojim razlozima. Trazim od generala Pavkovica da promeni svoju odluku i time pobedi svoju sujetu, jer je to u interesu drzave i nacije”. Covic je rekao i da nece prisustvovati proslavi Dana VJ, “jer veceras ima neke obaveze".

Premijer Zoran Djindjic je rekao da Vlada Srbije u potpunosti veruje stavovima i zakljuccima Nebojse Covica. “Mi smatramo da treba nastaviti politiku koja je bila uspesna, a menjati onu koja je bila neuspesna”, rekao je Djindjic Radio Beogradu. On je upozorio i na problem ko ce personalno predstavljati Vladu Srbije u koordinacionom telu na Jugu Srbije, s obzirom da se postavlja pitanje spremnosti Nebojse Covica u pogledu angazovanja na dosadasnjoj funkciji u tom telu. "Ako se mimo odluke Vlade Srbije dese promene postavlja se pitanje ko ce personalno u ime Vlade Srbije da ucestvuje u Koordinacionom telu, jer Covic vise nije spreman da bude tamo", rekao je Djindjic. On je istakao da je Vlada zadovoljna rezultatima koje je postiglo Koordinaciono telo na jugu Srbije i da ne zeli da se bilo sta menja. "Onaj ko to promeni on preuzima na sebe odgovornost za posledice, ali taj vise nije Vlada Srbije", naglasio je Djindjic. Na pitanje ko je taj ko je preduzeo promene, Djindjic je odgovorio da je to Generalstab.

Inace, posle cestitke koju je povodom Dana Vojske Jugoslavije nacelniku Generalstaba Nebojsi Pavkovicu u cetvrtak uputio ministar policije Srbije Dusan Mihajlovic, cestitku Pavkovicu je u petak poslao i savezni ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic. "Molim Vas da prenesete posebne cestitke general-potpukovniku Ninoslavu Krsticu, komandantu Zdruzenih snaga bezbednosti, kao i oficirima, podoficirima i vojnicima angazovanim u Presevu, Medvedji i Bujanovcu", naglasava se u Zivkovicevoj cestitki generalu Pavkovicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: