Nema novog procesa protiv CIA

Vrhovni sud SAD odbacio zahtev Nemca libanskog porekla Kalida al Masrija za ponavljanje procesa protiv CIA.

Izvor: B92

Utorak, 09.10.2007.

21:35

Default images

Al Masri je tužio CIA zbog otmice, nelegalnog zatvaranja i mučenja u tajnim zatvorima te organizacije. Vrhovni sud je odbacujući zahtev za ponovno razmatranje slučaja, objasnivši da bi pokretanje novog procesa u opasnost dovelo američke državne tajne, čemu su se Al Masrijevi advokati suprotstavili.

Al Masri je, uoči nove 2002. godine, greškom uhapšen na srpsko-makedonskoj granici, pošto su tajne službe u Skoplju dobile, iz američkih izvora,informaciju da se radi o teroristi međunarodne reputacije.

Kako se kasnije ispostavilo, jedini njegov greh bilo je ime, identično sa onim koje nosi još jedan Kalid al Masri, koji je jedan od glavnih operativaca Al kaide i navodno ključni čovek za organizaciju napada na Njujork i Vašington septembra 2001. godine.

Posle 20-tak dana boravka u hotelskoj sobi u Skoplju, Makedonci su Al Masrija predali agentima CIA, koji su ga tajnim letom prebacili u zatvor u Avganistanu, te nekoliko meseci kasnije, izbacili negde u severnoj Albaniji.

Al Masri je, u brojnim procesima koje je pokušao da vodi pred američkih sudovima, tužio nekadašnjeg šefa CIA Džordža Tenera, još 20 službenika te špijunske organizacije, te tri avio-kompanije koje su učestvovale u prebacivanjima zatvorenika.

Iako je u Evropi dobio priličnu paznju, Al Masri nije ni izbliza bio toliko uspešan u SAD, što je, uglavnom rezultat akcije CIA, koja je prošle godine obznanila da mu je platila izvesnu sumu novca u zamenu za ćutanje.

Tokom boravka u tajnim zatvorima CIA, prvo u Makedoniji a zatim i Iraku, Al Masri je navodno bio izlagan poniženjima, mučen, drogiran.

Takve optužbe na račun CIA iznelo je još nekoliko ljudi koji su greškom bili zatvarani po američkim tajnim kazamatima širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: