Irak: 22 poginulih u dve eksplozije

Najmanje 22 osobe poginulo, a 30 je povređeno, u dve eksplozije automobila-bombi u gradu Baidža, na severu Iraka.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 09.10.2007.

09:42

Default images

Jedna od eksplozija dogodila se ispred kuće šefa policije Baidže, koji je povređen u napadu, četiri njegova telohranitelja su poginula, a sedam osoba je povređeno, navela je policija.

Do drugog napada je došlo ispred džamije u Baidžiju, a na meti je bio plemenski sunitski vođa koji je sarađivao sa američkim trupama u borbi protiv pripadnika Al Kaide.

U tom napadu je ubijeno deset, a ranjeno je 22 civila.

Privatno obezbeđenje ubilo dve žene u Bagdadu

Dve žene su ubijene danas u bagdadskoj trgovačkoj četvrti Karada, kada su na njih pucali pripadnici privatnog stranog obezbeđenja.

Prema rečima jednog očevica, koji ima prodavnicu u Karadi, "konvoj je činilo pet džipova koji su imali natpise na engleskom i arapskom a kojima se upozorava da im se ne prilazi".

Ispričao je da je jedna od žrtava bila za volanom "oldsmobila" a da je druga sedela na mestu suvozača. "Dvoje dece sedelo je pozadi. Kada se njihov auto približio konvoju, obezbeđenje je otvorilo vatru. Dve žene su pogođene u glavu", rekao je on.

Drugi očevidac je dodao da je sa decom sedela treća žena koja je ranjena. Prema njegovim rečima, jedno dete je povređeno.

"Vozilo je pokušalo da se udalji od konvoja belih džipova koje su vozili stranci. Ali dok se sklanjalo, vozilo se približilo poslednjem džipu i obezbeđenje je otvorilo vatru", rekao je on.

Jedan policajac koji je došao na mesto događaja i koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su posle incidenta džipovi "pobegli kao lopovi".

Incident se dogodio manje od mesec dana posle pucnjave u kojoj je 17 ljudi ubijeno u trenutku prolaska konvoja koji je obezbeđivala američka kompanija Blekvoter.

Predstavnica američke ambasade u Bagdadu Mirembe Nantongo je rekla da se incident ne može dovesti u vezu s ambasadom, čije osoblje obezbeđuje Blekvoter.

Iračka vlada reagovala na najavu Turske

Iračka vlada je danas saopštila da je sporazum potpisan sa Turskom prošlog meseca najbolji način za suprotstavljanje kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je danas dao "zeleno svetlo" za eventualnu vojnu akciju na tlu severnog iraka u cilju slamanja otpora kurdskih pobunjenika koji su tamo našli uporište, prenela je agencija Rojters.

"Bezbednosni sporazum potpisan između Turske i Iraka je okvir koji može da očuva integritet obe zemlje", objasnio je potparol iračke vlade Ali el Dabah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: