I Najs demantuje navode Artmanove

Insinuacije Florans Artman su zlonamerna izmišljotina, kaže Dzefri Najs, zamenik tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte.

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2007.

17:07

Default images

"Insinuacije prema kojima sam bio pod uticajem neiskrenih vojnih analitičara su zlonamerna izmišljotina", napisao je Najs u pismu koje je objavio dnevni list "Mond". Pismo je odgovor na navode iz knjige bivše portparolke Del Ponteove "Mir i kazna", čije je delove "Mond" objavio 7. septembra.

Artmanova je u toj knjizi, koja je u Francuskoj objavljena 10. septembra, optužila Najsa da se protivio podizanju optužnice protiv bivšeg jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića za ulogu u ratovima u BiH i Hrvatskoj, zbog nedostatka dokaza, pod uticajem tzv. vojnog analitičkog tima, odnosno vojnih eksperata u Haškom tribunalu, koji su radili u interesu svojih zemalja, SAD i Velike Britanije.

Artmanova je opisala neslaganje unutar tima haških istražilaca oko Miloševićeve optužnice, koja se u početku odnosila na Kosovo, a koju je Del Ponteova želela da proširi na BiH i Hrvatsku, dok su se Najs i drugi tužioci protivili, smatrajući da za to nema dovoljno dokaza.

Najs u pismu konstatuje da bivša portparolka Del Ponteove "nije imala pristup poverljivim dokumentima ni važnim sastancima na kojima su donošene odluke.

"Ukoliko njena knjiga upućuje da je pratila ovaj proces i bila upoznata za događajima koje pominje, moguće je da je imala pristup pojedinim elementima iz arhiva gospođe Del Ponte, sa ciljem da napiše ovu knjigu. Na Ujedinjenim nacijama je da pokrenu istragu kako je do toga moglo da dođe", napisao je Najs.

Artmanova je u knjizi napala zapadne zemlje, a posebno SAD, Veliku Britaniju i Francusku, da su namerno krile dokaze o Miloševićevoj umešanost u rat u BiH, kao i da su sprečili hapšenje lidera bosanskih Srba Radovana Karadzića da bi sakrili sopstvenu odgovornost u tragičnim događajima, poput masakra u Srebrenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: