Prosper: Nisam sprečavao hapšenje

Bivši ambasador SAD za pitanja ratnih zločina Pjer Rišar Prosper negirao da je ometao hapšenje Karadžića i Mladića.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2007.

12:45

Default images

Prosper je za sarajevski Dnevni avaz rekao da su i tokom njegovog mandata SAD bile agresivne u traganju za Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Bivša portparolka Haškog tribunala Florans Artman je u svojoj knjizi "Mir i kazna, tajni haški ratovi između međunarodne pravde i međunarodne politike" optužila velike sile, posebno SAD, da su sprečile hapšenje Karadžića i Mladića.

"Te optužbe su smešne. Agresivno smo se borili da Karadžić bude uhapšen i sramotno je što knjiga o tako bitnoj stvari ima pogrešne informacije i zaključke koji obmanjuju", rekao je Prosper.

Prosper je rekao da ne stoje tvrdnje da su velike sile, posebno SAD, imale i imaju interes da ratni zločinci ne budu uhapšeni, a na pitanje zašto su Karadžić i Mladić i dalje na slobodi, odgovorio je da su SAD došle u situaciju kada im je za hapšenje trebala podrška ne samo vlada u regionu, nego i stanovništva, što je bilo veoma teško.

On je dodao da je s Karadžićevom porodicom pregovarao o njegovoj predaji, ali da je dobio odgovor da spremnost za to postoji samo ako optužnica bude povučena. "To mi je bilo neprihvatljivo. Kada povučete optužnicu, nemate o čemu da pregovarate", kaže Prosper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: