"U Beču odvojeno sa stranama"

Predstavnik Rusije u "trojci" kaže da će tokom sastanka u Beču pregovaračka trojka voditi odvojene razgovore sa stranama.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2007.

12:28

Default images

Naredni sastanak pregovaračke trojke s predstavnicima Beograda i Prištine, zakazan za 30. avgust u Beču, održaće se u formi odvojenih pregovora sa obe strane, izjavio je predstavnik Rusije u Kontakt grupi i "trojci" Aleksandar Bocan Harčenko.

Harčenko je rekao da za sada nije jasno na kom će nivou biti predstavljeni Beograd i Priština, naglašavajući da je cilj "trojke" da predstavnici Beograda i Prištine direktno razgovaraju.

"'Trojka' neće predlagati varijante za rešenje statusa Kosova, niti će nametati rešenje, pošto je njen mandat stimulisanje kompromisa. U Beču očekujemo sveže ideje obe strane, s ciljem da se približe kompromisnom rešenju", kaže on.

Komentarišući "filozofsku tezu" Folfganga Išingera da je moguće svako rešenje, pa i podela Kosova, Harčenko je rekao da je sa Išingerom u kontaktu i da je ubeđen da on ne odstupa od zajedničkog stava "trojke" da ona ne predlaže varijante i ne prejudicira rešenje.

Išinger: Prihvatljivo sve o čemu se dogovore

Predstavnik Evropske unije u obnovljenom procesu određivanja statusa Kosova, nemački diplomata Volfgang Išinger istakao je da je osnova rada takozvane trojke za Kosovo Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 i odluke Kontakt grupe iz novembra 2005, kojima se isključuje podela Kosova.

Međutim, Išinger je u intervjuu za današnji "Zidojče cajtung" rekao da je "ono što je novo to da se 'trojka' dogovorila da će svaki, ali zaista svaki rezultat o kojem se slobodno dogovore obe strane biti prihvaćen".

"Trojka nema nameru da u ovom pregovaračkom procesu daje sopstvene predloge. Ali, mi želimo da obe strane svim snagama podstaknemo da prevaziđu svoje dosadašnje predloge u vezi sa statusnim pitanjem i razmišljaju kreativno. Nećemo napredovati ako obe strane insistiraju na svojim nespojivim pozicijama. Intenzivna debata o alternativnim opcijama je upravo ono što nam treba", rekao je Išinger.

Nemački diplomata je najavio da će "trojka" krajem meseca u Beču imati narednu rudnu razgovora sa Srbima i Albancima, gde će se razgovarati odvojeno sa obe strane, a planirano je da se sličan susret organizuje i u septembru.

"I to (u septembru) će, po svemu sudeći, biti odvojeni razgovori, a ne direktni pregovori. Time ćemo i okončati početnu fazu. Onda će uslediti, nadamo se, direktni pregovori, možda konferencije gde bismo mi bili moderatori. Ali, prerano je da se sada govori o preciznom sledu događaja", rekao je ambasador Išinger.

Zapitan kakav značaj za pregovarački proces ima 10. decembar, kada "trojka" treba da preda izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i da li su time pregovori okončani, Išinger je rekao da o tome u "trojci" postoje različita mišljenja.

Jer, kako je naveo, "za Ruse to nije konačni datum, dok je iz evropske i američke perspektive 10. decembar centralni datum, jer do tada izveštaj treba da bude u Njujorku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: