Čekajući nove pregovore

Dok se čeka na početak pregovora, poslednja navodna ideja za rešenje koja se pojavila jeste konfederacija između Srbije i Kosova.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 01.08.2007.

16:20

Default images

Iz Brisela, odakle je - kako su tvrdile Večernje novosti - potekla ta ideja, demantovano je i da se razmišlja na tu temu. Neki analitičari ocenjuju da to potiče iz domaćih krugova, koji loše rade posao političke provokacije i propagande.

Dok se čeka na određivanje forme pregovora, ali i na to kako će oni biti vođeni, pojavljuju se navodne nove ideje za status Kosova, koje daleko odmiču od Ahtisarijevog plana.

Iako zvanično niko nije potvrdio da se uopšte razmišlja o ideji konfederacije Srbije i Kosova, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenjuje za B92 da je indikativno što je Beograd na tu ideju reagovao neuobičajeno brzo.       

"Jednostavno, ne mogu da poverujem da je ta ideja došla iz Evropske unije. Pretpostavljam da je potekla negde iz domaćih krugova koji vrlo loše rade posao koji se zove politička provokacija i propaganda", kaže on.

"Evo zašto: prosto je neumesno da premijer reaguje na pisanje dnevnih novina, pogotovo da on reaguje maltene u istom danu, a da nema izvora na koje reaguje", kaže on.

"Jednostavno, premijer mora da reaguje samo na oficijalne predloge koji su prošli oficijalnu verifikaciju Vlade i Skupštine. Premijer nije slobodni strelac ni novinski komentator", kaže Janjić.

Analitičar iz Prištine Behljuj Bećaj za B92 kaže da u slučaju izbora između podele Kosova i konfederacije, kosovski Albanci bi trebalo da se opredele za ovo drugo rešenje.

"Prvenstveno zbog toga što imaju zajednički interes da vode računa o statusu manjina Srba na Kosovu i statusu albanske manjine u Srbiji", smatra on.

"Uprkos tome imaju jaki ekonomski i tehničko-tehnološki interes da se razvije i dalje saradnja Kosova i Srbije. Napokon, najvažnije da će se eventualnom konfederacijom mnogo skrati put ulaska ovih dveju država u evropsku zajednicu", kaže Bećaj.

Samardžić: I Solana pominjao konfederaciju

(FoNet)
Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je za Večernje novosti da je Beograd u poslednjih desetak dana dobijao poluzvanične i ne toliko javne ponude iz Evrope i zvaničnih briselskih krugova da razmišlja o stvaranju konfederacije Srbije i Kosova, što je, kako je naglasio, "za našu državu potpuno neprihvatljivo".

"I Sam Havijer Solana je pre dve nedelje pominjao konfederaciju kao rešenje. Izvesno je da se o tome intenzivno razmišlja", rekao je Samardžić.

Kontakt-grupa odlučuje o početku

Portparol generalnog sekretara UN-a kaže da Kontakt-grupa odlučuje kad će početi pregovori Beograda i Prištine.

On je takođe precizirao da će izveštaj Generalnom sekretaru Kontakt grupa podneti do 10. decembra. Zvaničnik UN je takođe rekao da je Kontakt-grupa danas informisala generalnog sekretara o svojim viđenjima i modalitetaima daljih pregovora Beograda i Prištine koje će predvoditi posrednička trojka koju čine predstavnici EU, Rusije i Amerike.

Vizner: Ahtisarijev plan i dalje aktuelan

(FoNet)
Američki predstavnik u trojci Kontakt-grupe za pregovore o Kosovu Frenk Vizner izjavio je da je plan Martija Ahtisarija i dalje aktuelan, jer su mu podršku dali albanska strana, EU i SAD, i da od njega ne treba mnogo odstupati, jer sadrži veliki broj pažljivo pripremljenih rešenja o budućem Kosovu pod međunarodnim nadzorom.

U intervju redakciji BBC na albanskom jeziku Vizner je podsetio da je i zvanična Priština pristala na razgovore u sledećih 120 dana.

"Razgovarao sam sa albanskom i sa srpskom stranom - i od obe strane sam dobio uveravanja da će se angažovati ozbiljno tokom tih 120 dana. Verujem da će prvo trojka morati da se sastane i razmotri stavove obe strane, što može da znači obilazak glavnih gradova, tj. šatl-diplomatiju", rekao je Vizner.

On je naglasio da još nije doneta odluka o "formalnom toku događaja".

"Što se tiče pitanja kada počinje da teče rok od 120 dana, istakao bih da je reč o procesu Ujedinjenih nacija, i da treba čekati znak generalnog sekretara kad je o tome reč", rekao je Vizner.

"Vlada Srbije kupuje imanja na severu Kosova"

Premijer Kosova Agim Čeku pozvao je Albance koji žive u severnom delu Kosovske Mitrovice i u opštinama severnog Kosova da ne prodaju svoja imanja do rešenja statusa, navodeći da ih kupuje Vlada Srbije.

Čeku je u apelu upućenom Albancima poručio da imaju strpljenja i "veću nacionalnu svest" do okončanja rešavanja statusa Kosova. Premijer je naglasio da Vlada Kosova ne može da spreči ni da utiče na kupoprodajne sporazume.

Povod za tu Čekuovu izjavu je jučerašnja skupštinska rasprava na kojoj je bilo reči o prodaji albanske imovine i tome da vlasti iz Beograda po visokim cenama na severu Mitrovice kupuju imovinu od Albanaca i da na njima grade višespratne objekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: