Frid: Pregovori, pa nezavisnost

Danijel Frid preneo Borisu Tadiću da se SAD zalažu za obnavljanje pregovora Beograda i Prištine, sa nezavisnošću kao ishodom.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.07.2007.

14:47

Default images

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska pitanja Danijel Frid je predsedniku i premijeru Srbije Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici preneo očekivanja Sjedinjenih Država da će uprkos neslaganjima o budućnosti Kosova, odnosi sa Srbijom ostati dobri. Tadić i Koštunica ponovili su da je Srbija spremna za nastavak pregovora, ali da je nezavisnost Kosova neprihvatljivo rešenje.

U duhu poruke da SAD i Srbija treba do sačuvaju prijateljske odnose, bez obzira na očigledno neslaganje po pitanju Kosova, Danijel Frid je obraćanje novinarima započeo komplimentima Srbiji na uspesima teniserana Vimbldonu. Potom je ponovio "očekivanja i procenu“ svoje vlade da će Kosovo biti nezavisno.

"Stav moje vlade je jasan: Kosovo će biti nezavisno. Veoma je poželjno da to bude na pravilan način uz nadzor i prisustvo međunarodne zajednice. Između ostalog, u stvari prvenstveno zato da bi se zaštitila srpska zajednica naKosovu. Ono što ja zovem ’srpstvo na Kosovu’ – srpska baština i stanovništvo“, kaže on.

Frid je najavio da SAD nastavljaju rad na tekstu nove rezolucije čiju je prethodnu verziju Rusija odbacila.

On je potvrdio da predstoji finalna "finalna runda“ pregovora o Kosovu koja će trajati 120 i dodao da smatra da posle toga, dalja odlaganja odluke o statusu ne bi bila korisna. Frid nije isključio mogućnost direktnih pregovora Beograda i Prištine u tom procesu koji, kaže, neće voditi dosadašnji pregovarač Marti Ahtisari.

"Ne znam detalje ali pretpostavljam da će biti i šatl diplomatije i direktnih pregovora. Ne verujem da predsednik Ahtisari želi da bude moderator, mislim da će on želeti da bude na raspolaganju ali da neće preuzeti odgovornost za tok pregovora na dnevnoj bazi. Koji će pojedinac ili grupa voditi pregovore to ne mogu još da kažem. Ne zato što to ne želim već zato što na tim detaljima moramo da radimo“, izjavio je on.

Na više puta ponovljen stav da Vašington želi dobre odnose sa Beogradom, što je, kao je rekao Danijel Frid glavna poruka njegove posete, premijer Koštunica odgovorio je podsećajući da dobri odnosi između dve zemlje podrazumevaju poštovanje povelje uN koja garantuje suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije. Predsednik Tadić rekao je Fridu da Srbija iskreno želi kompromisno rešenje za Kosovo. I Tadić i Koštunica ponovili su da je za Srbiju nezavisnost Kosova neprihvatljiva.

Frid i sa Jeremićem

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić se danas sastao i sa Danijelom Fridom. On je istakao zalaganje za obnavljanje direktnih pregovora Beograda i Prištine koji ne bi imali unapred određen ishod, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Srbija se protivi nezavisnosti Kosova i Metohije i mi se iskreno zalažemo za kompromisno i održivo rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane", rekao je Jeremić u razgovoru.

"Bez novog predloga"

Povodom posete Danijela Frida, urednica lista Politika Ljiljana Smajlović kaže da se ne mogu očekivati nikakvi novi ustupci Vašingtona. "Novo je već to što je Vašington prihvatio da se sve odloži i da se mesecima pregovara", kaže ona.

"Bez obzira na to što Amerikanci kažu, na kraju će to biti nezavisnost, s obzirom na to da je Džordž Buš pre nekoliko nedelja dosta tvrdo rekao - imaćemo na kraju nezavisnost", smatra ona.

"Čak je i taj pristanaka na pregovore bez rezolucije u kojoj bi pisalo da posle pregovora svakako sledi Ahtisarijev plan, već je to, po mom mišljenju, priličan ustupak Vašingtona", smatra ona.

"Ja, pravo da vam kažem, u narednih šest meseci ne očekujem nikakve druge ustupke Vašingtona, nego da se ponovo ide kroz taj neki pregovarački proces", kaže ona.

Ove nedelje predlog nove rezolucije

Takođe, američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Zalmaj Halilzad najavio je da će ove nedelje u Savetu bezbednosti predstaviti nacrt nove rezolucije o Kosovu. "Sadašnja situacija nije održiva. Postoji potreba da se nastavi put ka konačnom statusu, što zahteva narod Kosova", kaže on.

"Smatramo, da je potrebno što pre doneti odluku jer, na ovaj ili onaj način, Kosovo će dobiti novi status, i taj status će biti neka vrsta nezavisnosti", kaže on.

"Verujem da je ova nedelja, eventualno sledeća, u svakom slučaju narednih deset dana, odlučujući za ulogu Saveta bezbednosti u rešavanju statusa Kosova", kazao je Halizad.

Smailovićeva, međutim, ne veruje da će biti doneta nova rezolucija u Savetu bezbednosti. Ona smatra da su u pitanju samo "diplomatske igre", koje bi trebalo da predstave Amerikance kao stranu koja stalno predlaže nove kompromise.

"Ako je ovo peta po redu rezolucija, Amerikanci će reći: pet rezolucija smo ponudili nastojeći da izađemo u susret zahtevima Moskve i oni su na sve rekli 'njet', jasno je ko je ovde vodio inicijativu i trudio se da nađe rešenje a ko je pretvorio ostatak sveta u taoca Beograda jer odbija sve ono što Beograd neće. Mislim da se sve na to svodi, ali ne očekujem glasanje o rezoluciji ni ovog ni narednog meseca", smatra ona.

Ujedinjene nacije bi volele da prepuste celo pitanje Kosova Evropskoj uniji, kaže Ljilja Smailović i dodaje da je i poseta generalnog sekretara Ban Ki Muna Briselu snažna podrška u tom pravcu.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu susreo se u Briselu sa generalnim sekretaron UN-a Ban Ki Munom, saopsteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

Tokom susreta glavna tema razgovora je bio proces utvrdjivanja statusa, piše u saopstenju.

"Predsednik Sejdiu je visoko ocenio podrsku koju je generalni sekretar UN dao predlogu medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija koji predvidja nadziranu nezavisnost za Kosovo", piše u saopštenju kao i da je Sejdiu "pozvao na brzo okonacanje procesa donosenja nove rezolucije koja ce podrzati preporuke Martija Ahtisarija".

"Medjutim, ako Rusija nastavi da blokira proces u UN, treba sagledati alternativne puteve za ostvarivanje nezavisnosti Kosova" porucio je Sejdiu.

Generalni sekretar UN, kako je saopšteno, rekao je da se i dalje snažno angažuje da se proceš utvrdjivanja statusa što pre okonča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: