SAD: Nova rezolucija o Kosovu

Ambasador SAD u UN Zalmaj Halilzad najavio da će ove nedelje u Savetu bezbednosti predstaviti nacrt nove rezolucije o Kosovu.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 09.07.2007.

07:26

Default images

On je posle konsultacija o Kosovu u Savetu bezbednosti UN ocenio da će narednih 10 dana biti odlučujući za ulogu Saveta bezbednosti UN u rešavanju statusa Kosova. "Radićemo s našim kolegama na tome da se rezolucija predstavi ove nedelje", rekao je Halilzad novinarima i dodao da očekuje da se zatim u periodu od nedelju dana postigne saglasnost o nacrtu rezolucije.

Na konferenciji za novinare koja je direktno prenošena na internet sajtu UN, on je precizirao da bi nacrt rezolucije trebalo da bude predstavljen "u narednih nekoliko dana".

"Naš stav je da je potrebno da se donese odluka relativno skoro i da će na jedan ili drugi način biti promene statusa Kosova u pravcu nezavisnosti", rekao je američki diplomata.

Kineski ambasador u UN Vang Guandja rekao je posle današnjih konsultacija da su razlike ostale i da je potrebno još vremena da se usklade stavovi, koje su učesnici izneli u diskusiji.

"Iz komentara članica čini se da razlike još postoje, da su članice i dalje podeljene i mislim da nam je potrebno još vremena", rekao je Vang novinarima.

On nije želeo da kaže da li se većina članica izjasnila za plan o nadziranoj nezavisnosti Kosova izaslanika UN Martija Ahtisarija, a manjina protiv, ali je ponovio da razlike ostaju.

Vang je rekao da danas nije bilo reči o rokovima za novu rezoluciju.

Kineski ambasador, koji ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti UN, rekao je da je važno što su predstavnici članica Saveta bezbednosti govorili o mogućnosti nastavka pregovora.

On je rekao da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova sigurno ne bi bila formula koju bi Savet bezbednosti UN želeo da vidi.

"Nisam siguran da je to formula koju žele da vide u Savetu bezbednosti UN. Važno je da dve strane dodju do dogovora i da Savet bezbednosti UN može da odobri zajedničku formulu. To bi bio idealan način", rekao je kineski diplomata.

Prema njegovim rečima, kineski stav je, kao što je i ranije izneto, da ako dve strane mogu da postignu dogovor, onda za Kinu nema političkih i pravnih prepreka da podrži takvo rešenje.

Halilzad je rekao da SAD podržavaju predlog o periodu za dodatne pregovore i podsetio da je to već bilo predloženo u revidiranom nacrtu rezolucije koji su predstavile zapadne zemlje.

On je rekao da je, pošto su SAD prihvatile ranije zamerke Rusije i nekih članica SB UN da nije bilo dovoljno vremena za pregovore Beograda i Prištine, sada "došlo vreme da Rusija preduzme korake u pravom smeru".

Američki ambasador je rekao da se na konsultacijama čulo od predstavnika UNMIK-a i NATO-a da nerešavanje statusa Kosova može da pogorša situaciju u toj srpskoj pokrajini.

Upozorio je da problem Kosova, ako se ne reši, može postati potencijalna opasnost za mir i stabilnost u Evropi.

On je naveo da su Evropljani spremi da prihvate dodatnu odgovornost za Kosovo, jer se angažuju sredstvima i ljudstvom, dok, kako je rekao, "Rusi samo komentarišu".

Halilzad i Vang su rekli da je na današnjem sastanku ocenjeno da je dosta napretka postignuto na Kosovu. Vang je dodao i da u pogledu primene standarda povratak raseljenih ostaje najvažnije pitanje.

Kineski ambasador je rekao da su šef UNMIK-a Joahim Riker i komandant Kfora Roland Kater danas na konsultacijama, koje su bile zatvorene za javnost, upoznali predstavnike članica Saveta bezbednosti UN sa stanjem i ostvarenim napretkom na Kosovu.

Solana sutra s Jeremićem i Banom o Kosovu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana sutra će u Briselu o problemu statusa Kosova razgovarati sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem i generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

U sredu će u Brisel doći predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Agim Cceku.

Zvaničnici bliski Solani su preneli agenciji Beta da su u toku intenzivne konsultacije svih ključnih medjunarodnih činilaca o tome da se okvirno u idućih šest meseci nadje "sporazumna formula" za rešenje kosovskog statusa.

Ti zvaničnici su naglasili da se razni vidovi mogućeg statusa Kosova razmatraju "izmedju partnera u EU, sa američkim saveznikom, Rusijom, UN" i da će svakako od bitne važnosti biti mišljenje Beograda i Prištine.

Ban Ki Mun pozvao Kosovo da se uzdrži od jednostranih koraka

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas je u Lisabonu pozvao Kosovo da ne preduzima jednostrane korake dok u Ujedinjenim nacijama traje rasprava o nacrtu rezolucije o budućem statusu Kosova.

"Dok traje taj proces, pozivam građane i lidere Kosova da ne preduzimaju bilo kakvu jednostranu akciju koja bi bila izuzetno negativna i vrlo štetna za razgovore koji su u toku", rekao je Ban novinarima posle sastanka sa šefom diplomatije Lušom Amadom.

Generalni sekretar UN je pozdravio saradnju Evropske unije kojom Portugalija predsedava od 1. jula, u naporima da se što pre nađe rešenje za Kosovo i ocenio da bi bilo štetno odlaganje usvajanja rezolucije o Kosovu. 

Ban Ki-Mun je predhotno izjavio u intervjuu za ''Frankfurter algemajne cajtung', da je veoma zabrinut zastojem u procesu rešavanja kosovskog pitanja.

Ban Ki Mun je rekao da on, međutim, u ovom trenutku nema jasan odgovor na pitanje kako izaći iz blokade u odlučivanju u Savetu bezbednosti.

Lavrov traži saglasnost obe strane

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ponovio je da bilo koja rezolucija o Kosovu koja je neprihvatljiva za Srbiju neće biti usvojena u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Lavrov ni ovog puta nije izričito pomenuo da će Moskva koristiti pravo veta.

Takav stav, ali i nagoveštaje iz SAD-a, poput tvrdnje Danijela Frida da su spremni da prihvate još šest meseci pregovora, Dušan Reljić ocenjuje kao potvrdu činjenice da je izvesno da Ahtisarijev plan neće moći da bude ostvaren.

"Kako će se konkretno dalje razvijati pronalaženje novog statusa Kosova zavisi od toga koja će dinamika nastati između Vašingtona, Moskve i Brisela", smatra Reljić.

"Ukoliko dođe do novih inicijativa, recimo od Evropske unije, onda postoji mogućnost da krene jedan nov pregovarački proces i da se možda traži za nekim novim rešenjima koja do sada možda nisu bila u igri", kaže Reljić.

Izjava Lavrova put za rešenje

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić pozdravio je izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da se u Savetu bezbednosti UN neće doneti rezolucija koja ne poštuje interese Srbije.

"Izjava ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova da se neće doneti rezolucija koja ne poštuje interese Srbije u Savetu bezbednosti je pravi put i pravac rešavanja kosovsko-metohijskog pitanja", ocenio je Samardžić u izjavi Beti.

Srbija i Rusija će i dalje nastaviti da zajednički trasiraju i formulišu politiku o Kosovu i Metohiji, kazao je Samardžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: