Jeremić u Briselu

Situacija na Kosovu složena, saglasili se šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer. Jeremić i s Renom.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.06.2007.

09:41

Default images

Tokom razgovora u Briselu, Jeremić je tražio da NATO učini sve da ne budu ugroženi mir i bezbednost Srba na Kosovu. Ministar spoljnih poslova Srbije je u susretu s generalnim sekretarom Atlantskog saveza ponovo preneo stav Beograda da je "nezavisnost Kosova neprihvatljiva".

Prema njegovim rečima, "nezavisno od političkog i diplomatskog razvoja, prioritet mora biti održavanje mira i stabilnosti kako na Kosovu tako i u regionu".

"Ja sam izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije u našoj južnoj pokrajini i tražio od Shefera da NATO učini sve da javni red i mir ne budu ugroženi i da pre svega ne bude u opasnosti bezbednost Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu".

"To je bila glavna tema razgovora", istakao je Jeremić. "Shefer se saglasio s tim da je situacija složena, ali je podvukao da će Kfor učiniti sve da u potpunosti zaštiti mir i stabilnost na Kosovu".

Ministar inostranih poslova Srbije je preneo i da je u njegovim razgovorima sa Sheferom bilo reči i o neophodnosti bliske saradnje Vojske Srbije i NATO kroz programe Partnerstva za mir.

"Ja sam tražio da se kroz te programe što pre dobiju podaci o mestima koja su bila ciljevi za vreme NATO-bombardovanja 1999. da bi moglo da se okonča čišćenje terena od neeksplodiranih kasetnih bombi", rekao je Jeremić.

"Složili smo se da bi to trebalo da bude jedan od prioriteta kroz saradnju Partnerstvo za mir", rekao je on.

To bi Vojska Srbije, kako je objasnio ministar Jeremić, mogla da uradi s jedne strane administrativne linije, a Kfor s druge strane.

Šef belgijske diplomatije Karel de Guht izjavio je u Briselu da se Belgija i mnoge zemlje u Savetu bezbednosti UN i većina zemalja EU zalažu za neposredne pregovore o rešenju statusa Kosova na rok od četiri meseca i bez unapred utvrđenog ishoda.

Karel de Guht je, posle sastanka s ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem, izjavio da Beograd "mora razumeti" da posle četvoromesečnih pregovora mora biti doneta neka odluka o statusu Kosova.

Jeremić i Ren o Sporazumu Srbija-EU

Evropski komesar Oli Ren i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić danas su u Briselu ocenili da Srbija i EU mogu da do kraja septembra završe pregovore, a krajem godine i potpišu Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji, pod uslovom da Srbija do tada dostigne punu saradnju s haškim Sudom.

Jeremić je rekao da bi u tom slučaju Srbija mogla da očekuje da će krajem 2008. dobiti status kandidata za prijem u EU.

"Razgovarali smo o tome kako je moguće najviše skratiti taj proces, a naša ambicija je da to završimo do kraja septembra i do kraja godine očekujemo potpisivanje sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. A zatim da se posvetimo statusu kandidata za članstvo Srbije u EU, što je moguć dobiti krajem 2008. godine", rekao je on.

Evropski komesar je rekao da bi pitanje statusa Kosova trebalo da bude rešeno pre nego što Srbija postane član Evropske unije. On je ponovio stav da rešavanje tog pitanja ne treba odlagati, već naći odmah odlukom kroz Savet beznednosti UN.

Ren je ocenio i da je neprihvatljivo kako jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova, tako i "jednostrano postupanje u Savetu bezbednosti" u nalaženju odluke o statusu Kosova.

Đelić: Kosovo, ali ne i izolacija

Božidar Đelić kaže da Srbija neće odustati od Kosova, ali da ne može sebi da dozvoli izolaciju ako sile priznaju nezavisnost.

"Srbija neće odustati od Kosova, ali ne može sebi da dozvoli izolaciju ni u slučaju da neke velike sile unilateralno priznaju nezavisnost te srpske pokrajine", izjavio je potpredsednik Vlade Srbije.

On je ocenio da su moguća samo dva scenarija rešenja kosovskog problema, od kojih je nepovoljniji nezavisnost, a drugi je scenario kompromisa.

"Prvi je nepovoljan, scenario konfrontacije sa silama koje po svaku cenu žele da se proglasi nezavisnost, makar za to ne bila obezbeđena podrška u Savetu bezbednosti UN", rekao je on.

"Drugi je scenario kompromisa, čije su šanse i dalje slabe, ali rastu", rekao je Đelić za Večernje novosti. On je dodao da je Srbija spremna na veliki broj kompromisa i ustupaka, ali da neće odustati od očuvanja svog teritorijalnog integriteta.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić juče je govorio o tome pred poslanicima Evropskog parlamenta i izjavio da Srbija želi u Evropsku uniju, ali da će preispitati odnose sa zemljama koje odluče da naruše njen suverenitet jednostranim priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: