FILA O MILOSEVICU

Izvor: B92

Petak, 27.04.2001.

16:41

Default images
Istraga protiv Slobodana Milosevica nalazi se na istom nivou na kom se nalazila kada je pokrenuta, rekao je novinarima branilac bivseg predsednika Toma Fila. On je saopstio da se Milosevic i dalje lose oseca, potkrepivsi to nalazom njegovog dugogodisnjeg lekara, dr Zdravka Mijailovica, u kom se navodi da pacijent pati od povisenog krvnog pritiska i da je imao srcane smetnje. Fila je istakao da se u Milosevicevom slucaju politika znatno umesala u zdravstvo i da je "na lekare izvrsen veliki pritisak da Milosevica sa Vojnomedicinske akademije, pre vremena, pod temperaturom od 39 stepeni, vrate u zatvor". "Milosevicevo psihicko stanje je odlicno", dodao je Fila. Haska optuznica, naglasio je on, Milosevicu nije urucena, a verovatno u Beogradu i nece, jer se, sudeci po prethodnim slucajevima, uhapsenicima davala po dolasku u Hag. On je takodje precizirao da Milosevicu, suprotno informacijama RTS, pritvor u cetvrtak nije produzen, ali ce verovatno biti do ponedeljka, kada istice postojeci.

Govoreci o istraznim aktivnostima, Fila je rekao da one za sada stoje, s obzirom na to da optuzenima Jovanu Zebicu i Nikoli Sainovicu jos nije ukinut poslanicki imunitet. "Milosevic je, kao i Kertes, sve negirao, a DB pokusava da ubedi potencijalne svedoke da govore protiv nekadasnjeg predsednika, nudeci im zauzvrat ono sto do sada u nasem pravosudju nije postojalo, opciju kriminalca pokajnika i zasticenog svedoka", rekao je Fila. "Ta prica je ispricana Mihalju Kertesu. Protiv Kertesa se sprovodi istraga da je uzeo novac i on je na slobodi, a Slobodan Milosevic je optuzen da je kao predsednik predlozio da se tako nesto uradi i sedi u zatvoru. Sve i svasta je nudjeno i Radomiru Markovicu da kaze nesto za Ibarsku magistralu i jos neka ubistva da su izvrsena ili po nalogu Milosevica ili bar clana njegove partije. Tada bi svi imali slucaj zasticenog svedoka i Markovica bi po americkoj tradiciji sakrili negde u Srbiji", rekao je Fila, javlja B92.

Nekadasnji nacelnik DB nije svedocio protiv Milosevica, rekao je Fila, a njegove reci potvrdio je i Markovicev advokat Dusan Masic. On je, naglasivsi da je Markovicu i clanovima njegove porodice preceno smrcu, na pitanje sta mu je nudjeno za svedocenje protiv Milosevica odgovorio da "su mu nudjene povlastice koje ce mu pomoci u krivicnom postupku koji se protiv njega vodi". "Preceno mu je smrtnom kaznom koja je kao zaprecena za ovo delo za koje se tereti, rekli su mu da ce sacuvati glavu ako svedoci", izjavio je Masic. On je jos rekao da je Radomir Markovic 6. oktobra nudio ostavku, ali da ga je predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica "zamolio da ostane na tom mestu radi bezbednosti zemlje", javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: