SAD i EU: Usvojiti rezoluciju

SAD i EU pozvale Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da usvoji rezoluciju o budućem statusu Kosova bez odlaganja.

Izvor: B92

Utorak, 01.05.2007.

12:47

Default images

SAD i Evropska unija po prvi put su se zvanično usaglasile oko podrške planu Martija Ahtisarija za Kosovo. U dokumentu, koji je sinoć usvojen u Vašingtonu, na samitu SAD-EU, ocenjeno je da je sada "presudan trenutak za Zapadni Balkan" i da je sada najvažnije što pre naći rešenje za status. Dokument koji je usvojen na samitu u Vašingtonu različito komentarišu izvori bliski predsedniku i premijeru Srbije.

Između razgovora o sprečavanju širenja efekta staklene bašte, koji je bio glavna tema sastanka, na redovnom samitu u Vašingtonu pomalo se razgovaralo i o Kosovu. Ipak, kratka diskusija o toj temi bila je dovoljna da se usvoji zajednički dokument o Kosovu.

SAD i EU su podržale napore Martija Ahtisarija i uverene su da njegov predlog za budući status Kosova, podnet Savetu bezbednosti 26. marta, predstavlja osnovu za novu rezoluciju Saveta.

"Pozivamo SB UN da usvoji takvu rezoluciju blagovremeno. Rešavanje statusa Kosova pojačaće razvoj i stabilnost čitavog regiona. Ponavljamo da je rešavanje statusa Kosova jedinstven slučaj i da nije presedan" koji bi postavio pravila za rešavanje kriza u drugim regionima, ističe se u dokumentu.

"Podržavamo evropsku i evroatlantsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana i nastavićemo da im pomažemo na njihovom putu", zaključeno je u dokumentu.

Na sastanku u Beloj kući učestvovali su predsednik SAD Džordž Buš, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i kancelarka Nemačke Angela Merkel, čija zemlja predsedava EU.

Različite reakcije

Dokument koji je usvojen na samitu u Vašingtonu različito komentarišu izvori bliski predsedniku i premijeru Srbije. Dok savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić kaže su u pitanju već ranije izrečeni stavovi, Sanda Rašković-Ivić osuđuje mešanje u ono što je posao Saveta bezbednosti.

Savetnik predsednika Srbije, Vuk Jeremić, ovu vest iz Vašingtona ne smatra dramatičnom jer,kako kaže, dokument ne podržava plan Martija Ahtisarija već njegove napore koji se preporučuju Savetu bezbednosti kao osnova za rezoluciju o Kosovu i Metohiji.

"Taj stav Evropske unije je bio od ranije poznat, kao i stav SAD. Možda je ranije on bio i tvrđi od ovoga što sada čujemo. Smatram da nema novih elemenata, sve strane podcrtavaju svoje zvanične stavove pred debatu u Savetu bezbednosti”, smatra Vuk Jeremić, savetnik predsednika Srbije.

Po prvi put zvanično iznet stav SAD i EU ipak brine predsednicu Koordinacionog centra za Kosovo. Sanda Rašković-Ivić kaže da se tako grubo nameće rešenje i ignorišu stavovi Rusije, Kine i članica SB koje su izvan Ujedinjenih nacija.

"Takvim stavom ostale stalne i nestalne članice SB se tretiraju kao vazali i to je nešto što ne ponižava samo Srbiju, nego i sve ove zemlje”, kaže ona.

Ipak, i Vuk Jeremić i Sanda Rašković-Ivić kao dobar signal za Srbiju ocenjuju upozorenje nemačke kancelarke predsedniku SAD Džordžu Bušu da je Nemačka protiv bilo kakvih unilateralnih poteza vezanih za Kosovo.

Ona je Bušu rekla da bi rešenje mimo Saveta bezbednosti moglo dovesti do oštrih podela unutar Evropske unije. 

"Mislim da je izjava dobra, da upozorava sve strane u kosovskom procesu, a rekao bih, i sve činioce u SB, da bi bilo koji unilateralni imao dramatične posledice po stabilnost Pokrajine i regiona”, kaže Jeremić.

"Ohrabrenje je stav Angele Merkel, koja ne želi da se cela stvar skrene i izvadi iz SB i ona pledira i na EU i na SAD da budu strpljivi”, kaže Sanda Rašković.

Lončar: Izveštaj Misije oslikava pravo stanje

Još jedna diplomatska izjava ohrabrila je srpske zvaničnike.

Ministar za lokalnu upravu i državnu samoupravu Zoran Lončar kao povoljne tumači reči ambasadora Južnoafričke Republike Dumisanija Kumaloa, koji je rekao da se kosovska realnost veoma razlikuje od izveštaja dostavljenih UN, koji više nego pozitivno oslikavaju situaciju u Pokrajini.

Lončar je uveren da su, tokom misije na Kosovu, ambasadori svojim očima videli kako stvarno žive Srbi i drugi nealbanci na Kosovu.

"Izvesno je da oni više veruju svojim očima nego izveštaju šefa UNMIK-a Joakima Rikera i njegovih predhodnika. Izveštaj Misije mora da pruži načelan odgovor na pitanje da li se u pokrajini poštuje rezolucija 1244 i da li su ostvareni standardi čije je ispunjavanje naložila ta rezolucija", kaže Lončar.

On je ocenio da će izveštaj Misije SB UN omogućiti da to telo UN prvi put sagleda stvarno stanje u Pokrajini.

Južna Afrika je nestalna članica SB UN.

SAD: Opasnost od nasilja

Američki Stejt department je saopštio da se, ukoliko uskoro ne bude rešeno pitanje budućeg statusa Kosova, povećava opasnost od izbijanja nasilja.

"Ako rešnje ne bude pronađeno u bliskoj budućnosti, onda imate opasnost mogućeg izazivanja novog nasilja u regionu, koji je već video previše nasilja", izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Mekormak i najavio rešenje statusa u naredna dva meseca.

Makedonija možda unilateralno

Makedonski ministar inostranih poslova Antonio Milošoski nagovestio je da bi Makedonija mogla da prizna Kosovo čak i ako Savet bebednosti ne donese odgovarajuću rezoluciju.

U izjavi za radio Slobodna Evropa on je rekao da je " finalni status Kosova bolji nego status kvo i što se brže dođe do finalnog statusa, to bolje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: