Irak: Eskalacija verskog nasilja

Više od 70 ljudi poginulo, a nekoliko desetina ranjeno, u dva samoubilačka napada u blizini verskih objekata Iračkih šiita.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 14.04.2007.

10:15

Default images

Najmanje 56 osoba je poginulo u eksploziji automobila bombe u blizini glavnog svetilišta u šiitskom gradu Kerbali, na jugu zemlje, saopštili su bolnički izvori. Isti izvor navodi da među žrtvama ima puno dece i žena, kao i da je u bolnice primljeno više desetina ranjenih.

Eksplozija se dogodila u blizini autobuske stanice na 200 metara od mauzoleja imama Huseina, jednog od najpopularnijih šiitskih imama koga su 680. godine ubili pripadnici sunitske dinastije Omejada.

Istovremeno, u Bagdadu je poginulo deset osoba i 11 ih je ranjeno u samoubilačkom napadu automobila bombe na jednom mostu koji povezuje šiitski i sunitski kvartove u centru Bagdada, saopštila je policija u glavnom gradu.

Napad je usledio samo dva dana nakon samoubilačkog napada u kome je poginulo deset osoba i srušen most Al-Sarafija koji povezuje šiitski kvart na zapadnoj obali i sunitsku zonu na istočnoj obali reke Tigar.

Iračka Al kaida otela 20 vojnika i policajaca

Iračka ekstremistička grupa povezana s Al kaidom otela je 20 iračkih vojnika i policajaca, zahtevajući da sve žene sunitske pripadnosti koje su u zatvorima u Iraku budu oslobođene, objavljeno je na jednom islamističkom veb sajtu.

Saopštenje je izdala organizacija Islamska država u Iraku i uz njega objavila fotografije muškaraca vezanih očiju i ruku iza leđa, u plavim i smeđim uniformama, kako stoje u koloni ispred crne zastave ove ekstremističke grupe.

"Islamska država u Iraku daje neverničkoj vladi (premijera Nurija al Malikija) 48 sati da ispuni njene zahteve ili će nad njima (zarobljenicima) biti sprovedena Božja presuda (pogubljenje)," kaže se u saopštenju.

Članovi ove grupe takođe su zahtevali da im vlada preda agente Ministarstva unutrašnjih poslova koji su optuženi za silovanja sunitskih žena, ili ubistva sunita, prenela je agencija Rojters.

Prema saopštenju postavljenom na Internetu, Islamska država u Iraku otela je, severoistočno od Bagdada, 20 muškaraca, nosilaca različitih činova, među kojima i komandira bezbednosne jedinice, što je utvrđeno na osnovu njegove legitimacije iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U izjavi se ne navodi datum kada je otmica izvršena.

Pobunjenička grupa Islamska država u Iraku, koja je prošle godine formirana od pripadnika iračkih ogranaka Al kaide i manjih sunitskih organizacija, smatra se odgovornom za masovne otmice i više velikih napada, napomenula je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: