Mornari "doleteli" kući

Britanski marinci koji su dve nedelje bili zatočeni u Iranu jutros napustili Teheran i otputovali kući. Evropska javnost za pritisak.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.04.2007.

09:35

Default images

Sedam mornara i osam kraljevskih marinaca su u pratnji osoblja britanske ambasade u Teheranu stigli komercijalnim letom za London, a po njihovom sletanju premijer Toni Bler, rekao je da britanska vlada nije pregovarala o njihovom puštanju na slobodu, ali da se nije ni sukobljavala sa Iranom.

Iranska televizija prikazala je snimak mornara koji na aerodromu u Teheranu, pred poletanje za Britaniju, otvaraju poklone, odnosno pakete sa slatkišima i suvenirima koje su dobili od vlasti u Iranu.

U intervjuu iranskoj televiziji, mornari su rekli da su zadovoljni tretmanom koji su imali.

"Definitivno ću promovisati Iran. Mislim da se u Britaniji malo zna o Iranu i njegovim stanovnicima".

"Nisam mogao da zaspim prethodne noći, bio sam veoma uzbuđen jer sam mislio na susret s porodicom i prijateljima. Osećanja koja smo imali bila su izmešana, istovremeno uzbuđenje i nervoza".

"Osećam olakšanje jer idem kući da vidim ćerku i porodicu. U odnosu na okolnosti, boravak je bio prijatan. Očigledno je da nismo bili turisti, ali je tretman koji smo imali bio fantastičan i ne mislimo ništa loše o Iranu. Veoma smo zahvalni na ljubaznosti koju nam je vaš narod ukazao, na pažnji i na odluci vašeg predsednika da nas pusti kući".

Britanski premijer Toni Bler, rekao je da oseća olakšanje posle vesti o oslobađanju zarobljenih pripadnika britanske Kraljevske ratne mornarice.

"Uspeli smo da obezbedimo oslobađanje svojih ljudi, mnogo brže no što su mnogi očekivali. Želim da budem veoma jasan, nije bilo nikakvih dogovora, pregovora ili sporazuma bilo kakve vrste", rekao je Bler.

Potpredsednik SAD Dik Čejni rekao je da mu nije poznato da li je Iran, zbog oslobađanja 15 Britanaca, dobio nešto zauzvrat.

Njihovo puštanje na slobodu, usledilo je posle jučerašnje najave iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je rekao da će zarobljene mornare osloboditi kao "poklon britanskom narodu" povodom rođendana proroka Muhameda.

Londonski "Gardijan" piše da su Iranci u zarobljenim mornarima videli pogodnu priliku da ponize Britance i ocenjuje da je slučaj bio lišen vojnog značaja, ali da je za Iran bio politički koristan.

"Tajms" piše da je neočekivano oslobađanje britanskih mornara pre rezultat žestoke debate unutar iranskog režima nego proizvod pregovora sa Britanijom.

List navodi da su u Londonu, iznenadnim saopštenjem predsednika Ahmadinežada, najviše bili iznenađeni oni koji su radili na oslobađanju mornara.

Iranci, nastavlja list, nisu obelodanili šta ih je nagnalo da pribegnu ovako dramatičnom popuštanju, ali dokazi govore da je svemu prethodila bitka između ekstremista i pragmatičnih elemenata u teheranskom vođstvu.

"Zaustaviti nuklearne ambicije Teherana"

Više od polovine anketiranih Evropljana podržalo bi napad na Iran kao poslednje sredstvo u zaustavljanju te zemlje da dođe do nuklearne bombe.

Odgovarajući na pitanje da li mora da se preduzme vojna akcija kako bi se zaustavio Iran u proizvodnji nuklearnog naoružanja, 52 odsto anketiranih Evropljana se složilo, dok je 40 odsto bilo protiv.

Najveća podrška za vojnu akciju na Iran dobijena je u Danskoj, dok je najmanja zabeležena u Slovačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: