Aco Tomić konačno svedoči?

Suđenje za atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića nastavlja se sutra. Jedan od svedoka treba da bude i Aco Tomić.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.03.2007.

12:01

Default images

Jedan od svedoka koji bi trebalo da se pojavi pred sudom u nastavku postupka je bivši šef Vojne bezbednosti i bliski saradnik Vojislava Koštunice Aco Tomić. On je izgleda konačno primio poziv, a sudeći prema izjavama koje je davao pojaviće se na suđenju i odgovaraće na sva pitanja. Svedočenje Tomića, koje je planirano za utorak, tražio je advokat Ružice Đinđić Srđa Popović.

U nastavku suđenja trebalo bi da bude poznato i da li je sudsko veće odlučilo i o ostalim Popovićevim predlozima, među kojima su saslušanja Vojislava Koštunice, Radeta Bulatovića i Dragana Jočića.

Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović kaže da je tokom sudskog postupka potrebno rasvetliti pozadinu ubistva. "Nedostatak tog postupka, a to smo i ranije govorili, je u tome što je on zastao samo kod neposrednih izvršilaca krivičnog dela ubistva premijera. Nije se bavio ni pozadinom ni motivima ni drugim ljudima koji su na izvestan posredan način učestvovali ili pripremali atmoferu za ubistvo premijera", kaže on.

Ubistvo premijera Srbije, odnosno atentat, prema definiciji, nije obično ubistvo već jedno od dela takozvane velizdaje, kojim se napadaju ustavni poredak i bezbednost države, te to ubistvo uvek ima političku pozadinu.

Novinar nedeljnika Vreme i pisac knjige "Atentat na Zorana" Miloš Vasić kaže da bilo vredno da se usvoje predlozi advokata Srđe Popovića.

"Mislim da je dragocena inicijativa Popovića, odnosno predlog za dopunu dokaznog postupka, jer bismo, kada bi se sve to lepo uradilo, bili mirniji. Ne verujem da bi to donelo neka gromopucateljna i istorijska otkrovenja niti krivični progon", kaže on. 

Suđenje za atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića je na samom kraju. Premijer je ubijen pre više od četiri godine, a na optuženičkoj klupi još nedostaje pet optuženih za to ubistvo, a to su Milan Jurišić, Ninoslav Konstantinović, Miloš Simović, Sretko Kalinić i Vladimir Milisavljević. Oni su u bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica.

"Ne mogu da vidim transkripte"

Srđa Popović kaže da mu je onemogućeno da vidi transkripte razgovora Dejana Milenkovića i Biljane Kajganić.

Zastupnik porodice Đinđić je izjavio da se transkripti prisluškivanih razgovora Dejana Milenkovića i njegove nekadašnje advokatice Biljane Kajganić nalaze u Specijalnom sudu, ali da mu je rečeno da on ne može da ih vidi: "Ne kažu mi zašto ne mogu, samo mi je rečeno da ne mogu."

Nedeljnik Vreme je još 2004. objavio sadržaj prepisa razgovora koji su vodili Milenković i Biljana Kajganić. Prema izvorima tog lista, Milenkovića je Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala mesecima prisluškivala, a u jednom od razgovora zaveležila kako je advokatica Milenkoviću da je postigla dogovor s Jočićem i Bulatovićem da on bude svedok-saradnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: