"Šesti" i(li) "nulti"

Demokratska stranka spremna da bude u opoziciji ako ne bude čvrsto ubeđena da nova vlada može sprovesti ciljeve, kaže Dušan Petrović.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.03.2007.

10:22

Default images

To je u intervjuu za "Večernje novosti" izjavio zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović. On je najavio da će se u utorak na nastavku pregovora o obrazovanju nove vlade povesti ozbiljna debata i oko ustrojstva buduće vlade, broja ministarstava i njihovog delokruga, a tek posle toga na red dolaze personalna rešenja.

"Ako ne dođemo do čvrstog ubeđenja da vlada može da sprovede ciljeve, spremni smo da budemo i opozicija", rekao je zamenik predsednika DS-a.

Objašnjavajući nesporazume oko novih principa, on je rekao da bi pitanje pokrenuto "nultim principom" došlo vrlo brzo na dnevni red u toku pregovora: "To je pitanje vrednosti, jer je neprirodno da u vladi budu stranke koje su na lokalu u koaliciji sa radikalima i socijalistima".

Objašnjavajući razloge demokrata za odbacivanje "šestog principa", on je kazao da tom principu "baš nikako nije mesto u pregovorima oko vlade".

"To je samo drugo ime za trgovinu foteljama", rekao je Petrović i objasnio da se mesto predsednika Srbije ne može naći u kontekstu raspodele političke moći, jer predsednika biraju građani.

"DSS uveren da će DS prihvatiti šesti princip"

Demokratska stranka Srbije je uverena da će na zajedničkom sastanku u utorak i Demokratska stranka prihvatiti "šesti princip" oko kojeg su se već usaglasile koalicije DSS-Nova Srbija i G17 plus, izjavio je portparol DSS-a Andreja Mladenović.
"Sama činjenica da više stranaka mora da napravi koalicioni sporazum da bi se formirala vlada prirodno podrazumeva podelu odgovornosti, odnosno šesti princip", rekao je Mladenović.

On je rekao da DSS smatra da će i "DS razumeti da ne može da ima monopol vlasti i da ne može da ima apsolutnu vlast".

"Ako se DS opredelila za apsolutnu vlast, onda su pretpostavljam oni već i obezbedili apsolutnu većinu koja će ih u tome podržati", kazao je Mladenović.

Kada je reč o "nultom principu", DSS očekuje da DS, kako je rekao, sa reči pređe na delo i svojim primerom u praksi pokaže kako to izgleda: "Zato verujemo da će koliko danas DS raskinuti koaliciju u pokrajini sa Pokretom snaga Srbije".

Dinkić: Do kraja meseca ili nikada

Mlaðan Dinkiæ
Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da bi bilo logično da predsednik Srbije Boris Tadić najkasnije do kraja marta ponudi mandat kandidatu za kog je stekao uverenje da može da obezbedi većinu u Parlamentu.

Dinkić je na Glavnom odboru svoje stranke rekao da se, ako se u naredne dve nedelje stranke tzv. demokratskog bloka ne dogovore, nikada neće ni dogovoriti.

Manje prepucavanja u javnosti, a više suštinskih razgovora, objasnio je recept za brzo formiranje Vlade Dinkić. Dosadašnje pregovore Dinkić je nazvao opipavanjem terena jer, kako je ocenio, ozbiljni razgovori do sada nisu vođeni.

"Smatram da bi bilo sasvim logično, imajući u vidu da su prošla dva meseca od izbora, da najkasnije do kraja meseca Tadić zvanično da mandat kandadatu za kog je stekao poverenje da može da obezbedi većinu u Skupštini, sve ostalo bilo bi nepotrebno i neodgovorno odugovlačenje. Ako se o tome ne dogovorimo u narednih nedelju ili dve dana, moram da kažem da mislim da se nikada nećemo ni dogovoriti", kaže on.

Lider G17 smatra da je potreban hitan dogovor i o strukturi Vlade, kandidatu za predsednika Skupštine i njenih organa jer krajem meseca ističe mera o privremenom finansiranju. Tehnička vlada nema zakonsko pravo da produžava privremeno finansiranje, pa se G17 plus zalaže za izmenu Zakona o budžetskom sistemu u Skupštini kako bi privremeno finansiranje bilo produženo do 31. aprila.

"To je rešenje koje ćemo mi i zvanično predložiti partnerima u utorak, da vidimo da li možemo oko toga da postignemo saglasnost. To bi bilo prirodno imajući u vidu da ne smemo dozvoliti da stanu javni radovi dok traju razgovori, a imajući u vidu da su oni ipak ušli u neku ozbiljniju fazu", kaže Dinkić.

Dinkić je rekao da G17 plus neće dozvoliti da tokom pregovora bude licitirano Narodnom bankom Srbije, koja je nezavistna institucija, ali je poručio da se o primedbama na monetarnu politiku može razgovarati.

"Koštunicu za kapitena tima"

Lider Nove Srbije Velimir Ilić je u intervjuu "Glasu javnosti" rekao da se "formiranje nove vlade nikada neće završiti, ako se to ne dogodi u narednih 15 dana."

"Svi moramo da budemo ozbiljni i da se ponašamo odgovorno", rekao je je Ilić, kao i da će posle sastanka stranačkih lidera u utorak "sve biti mnogo jasnije".

Komentarišući "šesti princip", on je rekao da je važno da se postigne dogovor "o svemu" i da nova vlada bude napravljena: "Svi moraju po malo da popuste, jer dogovor moramo da postignemo", kazao je Ilić.

Na pitanje da li Vojislav Koštunica ostaje premijer, on je rekao da je "to jedini način da se pozitivno završi ova priča o sastavljanju nove vlade".

"Potrebno je da bude sastavljen dobar tim. A ko će biti kapiten tima, najmanje je važno. Koštunica ima iskustva, bio bi najbolji premijer i zašto sada eksperimentisati", kazao je predsednik Nove Srbije.

Govoreći o mogućim personalnim rešnjima u vladi, Ilić je rekao i da će biti postignut dogovor da "Dragan Jočić ostane ministar unutrašnjih poslova".

On je, povodom najava da bi ministarstvo za kapitalne investicije na čijem je čelu moglo biti podeljeno u više resora, rekao da "nema razloga da nešto što je dobro i što je bilo najbolje u vladi koja odlazi sada bude podeljeno".

"Političke elite otuđene od građana Srbije"

Sociolog Zagorka Golubović je izjavila da su političke elite u Srbiji otuđene od građana i da se to ne ispoljava samo u razgovorima o formiranju vlade, već i u svakodnevnom odnosu prema građanima.

Prema njenim rečima, istraživanja Instituta za filozofiju i društvenu teoriju pokazala su da građani osećaju odbojnost prema politici, zato što političare ne interesuje šta misle građani i zato što shvataju da građani postoje tek u vreme predizbornih kampanja.

"Primer sa predlozima koje čujemo iz DSS i G17 plus pokazuje da se neke političke elite ponašaju kao da izbora 21. januara nije ni bilo, ili da se uopšte ne treba na njihove rezultate obazirati i poštovati volju građana, što pretpostavlja i 'šesti princip', navela je ona u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Opstanak na vlasti je, prema njenim rečima, osnovni princip prema kojem se vladaju političke elite, a neke političke stranke, koje se nazivaju demokratskim, smatraju da njih ni na šta ne obavezuje ni Ustav, ni izborna volja građana.

"To kristalno jasno obelodanjuje taj 'šesti princip', prema kojem je dozvoljeno da se stranke dogovore ko će biti predsednik Republike, iako se on bira na neposrednim izborima", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: