"Nezavisnost uz međunarodni nadzor"

Zamenik specijalnog predstavnika UN-a Alber Roan juče predao predlog za status Kosova generalnom sekretaru Ban Ki Munu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.03.2007.

07:16

Default images

Prema saznanjima B92, Roan je u Njujork ,osim predloga statusa, odneo i izveštaj Martija Ahtisarija u kome se nalaze odredbe koje se odnose na status Kosova. U aneksu na predlog rešenja izaslanik UN-a eksplicitno preporučuje nezavisnost za Kosovo uz međunarodni nadzor, javio je Rojters, pozivajući se na svoj izvor.

Portparol Martija Ahtisarija Remi Durlo izjavio je za B92 da su u predlogu statusa Kosova zadržani glavni principi koji su se nalazili i u prethodnim Ahtisarijevim predlozima.

Durlo je naveo i da će se konačna verzija predloga u Savetu bezbednosti naći krajem ovog meseca, a da se odluka Saveta bezbednosti o budućem statusu Kosova očekuje u "drugom kvartalu 2007. godine".

"U ovom predlogu, izmene su minorne u odnosu na predlog koji je poslat dvema stranama prošle nedelje za sastanak 10. marta. Znate šta je u tom predlogu, promene su minorne", kaže on.

"Specijalni predstavnik je poslao svoj izveštaj generalnom sekretaru i ne mogu da predstavim sadržaj izveštaja koji je tek dobio generalni sekretar. Specijalni predstavnik je uvek bio precizan kada je govorio da će njegov izveštaj jasno definisati viziju statusa", kaže Durlo.

Pošto je dokument predat generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, sada sledi priprema tog predloga za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Gospodin Ahtisari je rekao da se nada da će dokument biti spreman i na stolu Saveta bezbednosti krajem ovog meseca. Nakon toga, Savet bezbednosti odlučuje kada žele da raspravljaju, ali ne znamo kada će to biti. Ipak, jasno je da to neće biti u martu, već verovatno u aprilu", rekao je Durlo. 

On nije mogao da potvrdi da li će predlog o statusu Kosova Martija Ahtisarija biti predstavljen javnosti jer, kako je naveo, to zavisi od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i članica te međunarodne institucije.

Kako se saznaje, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bi o Ahtisarijevom predlogu mogao da raspravlja 3. ili 4. aprila, kada će jednomesečno predsedavanje tom telu Ujedinjenih nacija preuzeti Velika Britanija.

Rusija za nastavak pregovora o Kosovu

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Vladimir Titov založio se u razgovoru sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je "ruska strana potvrdila poziciju o neophodnosti nastavka napora u nalaženju pregovornog rešenja na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i rukovodećih principa usaglašenih u okviru Kontakt grupe".

Titov je sinoć o Kosovu razgovarao sa amabasadorom SAD u Moskvi Vilijemom Bernsom.

Čeku: Nadgledana nezavisnost

I premijer Kosova Agim Čeku izjavio je da je Ahtisari predložio da Kosovo dobije status nadgledane nezavisnosti. Čeku je to rekao u Prištini, posle sastanka sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom, koji će u ponedeljak Savetu bezbednosti predati svoj izveštaj o stanju na Kosovu.

Čeku je izjavio da je predlog Ahtisarija onakav kakav je na Kosovu i očekivan i da je Ahtisari bio veoma jasan u pogledu statusa Kosova. "Ostaje da Ahtisari sadržaj predloga objasni članicama Kontakt grupe i navede razloge zbog kojih je predložio nezavisnost za Kosovo", rekao je Čeku.

Riker je rekao da je proces u vezi sa statusom ušao u završnu fazu.

Đurić: Bez kršenja Povelje UN-a

Za sada niko od srpskih pregovarača nije reagovao na informacije više razlitičith izvora da se u izveštaju Martija Ahtisarija za Kosovo navodi nadgledana nezavisnost.

Jedino se u ime Vlade Srbije oglasio Srđan Đurić, šef Kancelarije za saradnju s medijima, koji je rekao da je Beograd uveren da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija neće prekršiti Povelju Ujedinjenih nacija i doneti odluku o rasparčavanju Srbije.

Đurić je dodao da vreme koje predstoji Srbija mora da iskoristi da se pokrene novi pregovarački proces.

"Kosovo poslednji otvoreni problem regiona"

Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je da ne očekuje nikakve probleme na Kosovu zbog donošenja odluke o statusu, kao i da će se "svako ko pokrene nasilje, suočiti s njim kao s bumerangom".

"Kosovo je poslednji otvoreni problem regiona. Moramo ga sada rešiti s konzistentnom odlučnošću, te osigurati da se regionalna stabilnost tokom tog procesa očuva", kaže on.

"Niko nema koristi od daljeg odlaganja rešenja statusa Kosova. Ono već osam godina čeka razrešenje svoje sudbine i vreme je da se politički i pravno ona razjasni", rekao je Ren.

On je rekao da je Evropska unija obavezna da igra ključnu ulogu u civilnom prisustvu na Kosovu, posebno u vladavini zakona i civilnoj implementaciji.

Prema njegovim rečima, NATO će imati ključnu ulogu u vojnom segmentu, garantujući svima bezbednost.

Dodatne snage NATO-a

NATO je na Kosovu počeo da raspoređuje dodatne snage u okviru KFOR-a. Radi se o 600 vojnika, pripadnika nemačkog bataljona, koji će predstavljati strateške rezervne snage.

NATO je više puta naznačio da će biti spreman da u vreme određivanja statusa Kosova spreči svako nasilje.

"Odmeravanje snaga Rusije i Zapada"

Tim Džuda
Odmeravanje snaga Zapada i Rusije oko budućnosti te srpske pokrajine moglo bi da, do krajnjih granica, stavi na probu njihove međusobne odnose, ocenio je stručnjak Balkanske istraživačke izveštačke mreže Tim Džuda.

Džuda piše i da su zapadne diplomate donedavno očekivale da će Rusija, pre ili kasnije, dati pristanak za nezavisnost Kosova, "čime bi otvorila novo poglavlje u svojoj istoriji tako što bi podržala ili se makar uzdržala od protivljenja novoj rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

To, navodi Džuda, ne samo da se nije dogodilo, već ruske diplomate neprestano ponavljaju u poslednje vreme da neće podržati ništa o čemu se Srbi i Albanci nisu međusobno dogovorili.

"Pošto se Srbi i Albanci ne mogu dogovoriti o konačnom statusu sporne teritorije, ovakve izjave ruskih diplomata praktično predstavljaju pretnju vetom", navodi on.

Budući da se Kosovo smatra velikim testom za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije, koja je pretrpela teške udarce nešto ranije zbog rata u Iraku, jedinstven stav je ključan, navodi Džuda.

Diplomate tvrde da se EU sada sprema za veliku političku i diplomatsku inicijativu na Kosovu, ali će Rusija "u slučaju odsustva jedinstva unutar EU i preko Atlantika, zabiti klin u zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Unije, usled čega bi moglo doći do haosa", dodaje Džuda.

On ocenjuje da EU sada pokušava da okupi "otpadnike" u svojim redovima, odnosno da privoli one članice koje su skeptične prema nezavisnosti Kosova ili strahuju da bi takav razvoj događaja mogao da ima posledice po njih same.

Diplomate kažu da bi šanse za usvajanje rezolucije Ujedinjenih nacija kojom bi se prihvatio plan specijalnog izaslanika za Kosovo Martija Ahtisarija bile znatno veće ako bi se EU i SAD "zajedno suprotstavile Rusiji oko tog pitanja", navodi Džuda.

Solana: EU traži uzdržanost

Havijer Solana kaže da EU traži od političara i gradjana Kosova da se ponašaju "konstruktivno i uzdržano".

Ovaj zahtev je  visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost kazao da poziv upućuje u času "kada se u novoj fazi na rešavanju statusa radi u Savetu bezbednosti UN".

Solana je taj zahtev danas u Briselu preneo lideru Demokratske partije Kosova Hašimu Tačiju, rekla je portparol visokog predstavnika EU Kristina Galjak.

Galjakova je rekla da je Solana naglasio da je to nužno kako bi se "uspostavila što je moguće bolja atmosfera u cilju postizanja konačnog dogovora u Njujorku".

Visoki predstavnik EU je, na pitanje da li misli da na Kosovu može biti nemira ako potraje rešavanje statusa, rekao da "očekuje da će ponašanje ljudi na Kosovu i dalje biti odgovorno i umereno".

Tači je na to pitanje odgovorio da Kosovo gradi "nezavisnost putem mira i stabilnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: