Pregovori odloženi za 21. februar

Marti Ahtisari odlučio da odloži pregovore o Kosovu za 21. februar, saznaje B92. Ahtisari: ne verujem u rešenje pregovorima.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 09.02.2007.

07:29

Default images

Posle jučerašnjih razgovora i konsultacija, Ahtisari je odlučio da odloži pregovore o Kosovu za 21. februar, saznaje B92, a toj odluci prethodila je diplomatska inicijativa predsednika Srbije Borisa Tadića.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova izjavio je u Njujorku, posle razgovora s generalnim sekretarom UN Ki Mun Banom da još nije primio zvaničan zahtev Srbije za odlaganje pregovora, zakazanih za 13. februar u Beču, ali da uskoro očekuje kontakte s vlastima u Beogradu.

"Čujem da će Beogradu možda biti potrebno malo vremena da završi izborne procese u Srbiji i da će parlament morati da postavi novi pregovarački tim. Pristao bih na sedam do deset dana odlaganja, ali i dalje planiram da pre kraja marta završim konačan predlog i predstavim ga Savetu bezbednosti UN. Spreman sam da integrišem kompromisna rešenja koja bi dve strane mogle da iznesu i želim da pružim svim stranama šansu da ponovo iznesu stavove", rekao je Ahtisari.

Ahtisari se nada da će pitanje statusa Kosova biti rešeno do kraja juna, odnosno do kraja predsedavanja nemačke Evropskoj uniji. On je ponovio da će u konačnom dokumentu status biti vrlo jasno formulisan, ali nije želeo da iznosi detalje pre no što predlog predstavi SB UN.

Ahtisari će tokom vikenda o planu izvestiti ministre spoljnih poslova EU.

Zamenik izaslanika UN za status Kosova Alber Roan potvrdio je danas u Prištini da će pregovori o Kosovu, zakazani za 13. februar u Beču, biti odloženi za nedelju dana.

"Želimo da damo šansu srpskoj strani da dođe u Beč", rekao je Roan, navodeći da su od predsednika Tadića dobili uveravanja da će delegacija Srbije doći na konsultacije.

Roan je izjavio da očekuje da će završne konsultacije biti održane početkom marta posle čega će konačni dokument biti predat Savetu bezbednosti.

Informaciju je za B92 potvrdio i portparol Martija Ahtisarija Remi Durlo.

"Mi i dalje očekujemo zvaničan zahtev Beograda, ali i potvrdu da će se pregovarački tim Beograda pojaviti u Beču 21. februara i aktivno učestvovati u ovom krugu pregovora o Kosovu. I pored odlaganja od osam dana, mi ne odstupamo od svojih rokova i želimo da ovu fazu pregovora zaključimo početkom marta kako bismo konačan predlog predali Njujorku, odnosno UN prema ranije utrvrđenom planu“, rekao je Durlo.

Iako se kosovska strana složila sa odlaganjem naredne runde bečkih pregovora, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je izrazio nezadovoljstvo sa drugim po redu odlaganjem pregovaračkog procesa koji dolazi na zahtev srpske strane.

"Mi smo rekli da odlaganje neće proivesti pozitivne efekte. Mi insistiramo na bržoj dinamici, odlaganje neće pomoći", rekao je Sejdiju.

Sem saglasnosti pregovaračkog tima u Prištini za sada nema komentara na odluku o odlaganju bečkih pregovora, ali je za sutra uakazan protest protiv kosovskog pregovaraćkog tima i Ahtisarijevog paketa u organizaciji pokreta Samoopredeljenje.

Ahtisari: Ne verujem u postizanje rešenja pregovorima

Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari rekao je da ne veruje da će rešenje budućeg statusa Kosova moći da se postigne pregovorima Beograda i Prištine.

"Vrlo je teško zamisliti rešenje postignuto pregovorima. Plašim se da će Savet bezbednosti morati da preseče, pošto su njihovi stavovi dijametralno suprotni... Vreme neće rešiti pitanje. Sve i da ceo život pregovaram, oni se neće složiti", rekao je Ahtisari za francuski dnevnik "Mond".

Upitan da li je spreman da promeni svoj predlog statusa Kosova u "poslednjoj rundi" pregovora koja predstoji, on je rekao da ne očekuje da će iz pregovora proisteći potpuno novi dokument.

"To zavisi od strana. Ja sam otvoren, ali ne očekujem da će proisteći jedan potpuno novi dokument. O nekim elementima se ne može pregovarati, poput prisustva međunarodne zajednice", rekao je on u intervjuu koji francuski dnevnik objavljuje u sutrašnjem izdanju.

Ahtisari je ocenio da međunarodna zajednica ne bi dozvolila da, u slučaju nezavisnosti Kosova, to postane presedan na Balkanu ili u drugim delovima sveta.

"Ako se od toga strahuje, onda nije trebalo ni otvoriti proces statusa. UN bi onda trebalo da zauvek zadrže UNMIK i Kfor", rekao je on.

Pod pretpostavkom da bude doneta, rezolucija UN_a bi nakon perioda tranzicije okončala mandat UNMIK-a, a ulogu nadzora bi preuzela EU.

"I pretpostavljam, u jednom trenutku, Kosovari bi proglasili svoju nezavisnosti i bili priznati. Nemam u vidu datum, ali mislim da bi se stvari odvijale vrlo brzo", rekao je on.

"Licem u lice" odbaciti plan

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić izjavila je za Večernje novosti da pregovarački tim Srbije mora da ide na pregovore u Beč i specijalnom izaslaniku Ujedinjenih nacija Martiju Ahtisariju kaže u lice da se ne slaže s njegovim planom za status Kosova.

"Moramo da odbacimo predlog Martija Ahtisarija. Da bismo o tom dokumentu mogli da razgovaramo, on mora da počinje rečenicom da su granice države Srbije nepovredive, a onda ćemo pričati o svemu", rekla je Sanda Rašković-Ivić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: