Političari i partije o rezultatima

Nakon glasanja na izborima, većina lidera političkih partija izjavila da je zadovoljna rezultatima izbora.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 21.01.2007.

20:02

Default images

Tadić: DS traži mesto premijera

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je večeras da će DS u pregovore o sastavu nove vlade ući sa zahtevom da ima premijera.

Tadić je izrazio zadovoljstvo rezultatima, po kojima je DS osvojila 920.000 glasova, najviše do sada, i 65 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije.

On je rekao da je dobro što su stranke demokratskog bloka osvojile dve trećine u parlamentu.

Demokratska stranka zadovoljna je rezultatima parlamentarnih izbora, izjavio je zamenik predesednika DS-a Dušan Petrović.

On je na konferenciji za novinare u Izbornom štabu DS rekao da rezultati koje je osvojila ta stranka odgovaraju njihovim internim istraživanjima javnog mnenja.

Koštunica: Svi da predstave platforme za pregovore

Premijer Srbije i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je na predsedniku Srbije da mandat za sastav nove vlade poveri onome ko može da obezbedi većinu.

Koštunica je na konferenciji za novinare rekao da je zadovoljan izbornim rezultatom koalicije DSS-Nova Srbije na parlamentarnim izborima, koji je približno na nivou koji je DSS imala na parlamentarnim izborima 2003. godine.

Prema njegovim rečima, sada predstoje razgovori o formiranju nove vlade, a koalicija DSS-NS je za njih otvorena.

Nikolić: SRS neće moći da formira vladu

Zamenik predsednika Srpske radikalne sranke Tomislav Nikolić ocenio je da je ta stranka pobedila na današnjim parlamentarim izborima u Srbiji, ali da ipak neće moći da formira Vladu.

"Nećemo imati priliku da formiramo Vladu, a oni koji su do sada izjavljivali da neće sa nama, teško će naći sa kim će", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Radikali ne očekuju da će na bilo koji način učestvovati u Vladi, jer, kako se Nikolić izrazio, "nemaju partnera za koaliciju".

On je dodao da neće podržavati ni eventualnu manjinsku vladu, niti da će tražiti da SRS sastavi manjinsku vladu koju bi eventualno neke podržale druge satranke.

Dinkić za vladu DS-DSS-G17

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je večeras da bi bilo najbolje da novu vladu Srbije formiraju Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i G17 plus.

On je naveo da te tri stranke imaju 132 mandata, a sa manjinama oko 140.

Dinkić je rekao da je jedini uslov G17 plus za učešće u takvoj vladi da "sve stranka daju svoje najbolje ljude". 

Jovanović: Nema kompromisa sa Koštunicinom politikom

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je večeras da koalicija okupljena oko te stranke u Skupštini Srbije neće praviti kompromis "oko suštine" i sa politikom koju simbolizuje premijer Vojislav Koštunica.

"Ulazimo u parlament da bi promenili državnu politiku prema Kosovu, uhapsili (Radovana) Kardžića i (Ratka) Mladića, sproveli lustraciju, da bi se suprotstavili ustavnom nasilju i da donesemo slobodu svima koji su žrtve diskriminacije", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Jovanovioć je rekao da je rezultat koalicije LDP-GSS-SDU-LSV na parlamentarnim izborima "pobeda za sve koji žive na Kosovu jer se tamo najteže živi".

"Mi im pružamo ruku", rekao je on i dodao da će ruka biti pružena i svim zemljama regiona.

Vesna Pešić kaže da koaliciji LDP-GSS-SDU-LSV nikada nije bio cilj da uđe u Vladu. Ona još uvek ne zna da li će i koga ova koalicija podržati.

"Videćemo kada je vlada u pitanju da li ćemo nekoga podržati jer mi smo svojim biračima sve vreme govorili, mi politiku shvatamo nešto šire nego što je valda. Smatramo da je parlament tamo gde ćemo voditi politiku. Konačno mi želimo da budemo jedna prava opozicija. Da li ćemo ući u vladu, kakva će biti kombinatorika, mi za sada o tome ne razmišljamo", kazala je Pešićeva za B92.

SPO: Osvojili smo 3,9 odsto glasova

Prema podacima koje je objavio Srpski pokret obnove, ta stranka je na parlamentranim izborima osvojila 3,9 odsto glasova i nije prešla cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije.

Na konferenciji za novinare funkcioner SP Vlajko Senić rekao je da ta stranka više neće držati konferencije za štampu.

Dačić: Zaslužili smo više

Socijalistička partija Srbije osvojila je na parlamentarnim izborima oko šest odsto glasova i nije zadovoljna tim rezultatom, izjavio je lider te stranke Ivica Dačić.

SPS nije zadovoljan. Smatramo da partija koja se na političkoj sceni Srbije zalaže za socijalnu pravdu, zaslužuje više, rekao je on.

Prema njegovim rečima, SPS je vodio jeftinu i skromnu kampanju, i ne duguje ništa "nijednom tajkunu, niti ikome iz inostranstva".

Ugljanin proglasio pobedu svoje koalicije u Sandžaku

Lider koalicije Lista za Sandžak Sulejman Ugljanin rekao je da je ta koalicija "odnela ubedljivu pobedu u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu".

Ugljanin je pred nekoliko stotina okupljenih simpatizera ispred zgrade opštine Novi Pazar čestitao pobedu i "ulazak legitimnih predstavnika bošnjačkog naroda u Skupštinu Srbije".

Prema rezultatima Cesida, koalicija koju predvodi Ugljanin osvojila je dva poslanička mesta u Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: