Slučaj Antelj: Razlozi i tajming

Jedna od udarnih vesti je da je policija uhapsila Đorđa Antelja, biznismena i vlasnika građevinskog preduzeća Gemaks.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2007.

15:29

Default images

On se sumnjiči da je povezan sa tzv. stečajnom mafijom i da je pri kupovini imovine Građevinskog preduzeća Rad, koje je u stečaju, oštetio državu za najmanje sedam miliona evra. Antelj, ekskluzivni građevinar Slobodana Miloševića i predsednik Udruženja industrijalaca Srbije, koje je forimrao Bogoljub Karić, uhapšen je 10 dana pred parlamentarne izbore u Srbiji.

Antelj je osumnjičen da je, kao vlasnik privatne građevinske firme Gemaks, s Radom, građevinskom firmom u stečaju, sačinio neposrednu pogodbu o kupoprodaji imanja Rada. Imanje na Batajničkom putu 14 kupile su Anteljeva firma i Koka kola i time je država oštećena za sedam miliona evra.

Portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Tomo Zorić kaže da je u toku prekrivični postupak. "Njemu je određeno policijsko zadržavanje, koje može trajati 48 časova, a potom se očekuje njegovo privođenje i saslušanje pred istražnim sudijom Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu", kaze on.

"Specijalni tužilac Slobodan Radovanović još nije podeno zahtev za sprovođenje istrage, ali to će biti učinjeno, o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena", kaže Zorić.

S druge strane, oglasili su se i radnici Gemaksa. Oni navode da je saopštenje državnih organa netačno, da služi kao instrument uticaja na sud jer odbacuje pretpostavku nevinosti, po kojoj niko nije kriv dok sud to ne dokaže.

"Političke implikacije"

Antelj je jedan od najbogatijih ljudi u zemlji. Biznis u Srbiji je pokrenuo početkom devedesetih, pošto se vratio iz Švedske.

Novinarka NIN-a Ruža Ćirković kaže da pada u oči to što je Antelj uhapšen baš sada, pred izbore, a ne recimo onda kada se stečaj Rada odvijao pred očima javnosti.

"Antelj je poznat biznismen, a kada malo razmislite, najpoznatiji je kao predsednik Udruženja industrijalaca Bogoljuba Karića i smatralo se da je to udruženje Karićeva politička infrastruktura", kaze ona.

"Činjenica je da to hapšenje dobija neke političke primese i to pokazuju slike koje se u vezi s tim hapšenjem prikazuju na televiziji, u kojima se Antelj jasno dovodi u vezu s Karićem", navodi ona.

"Ne sviđa mi se trenutak kada je hapšenje obavljeno i ono ima političke implikacije, čak i ako policija nije imala takvu nameru. Ali, smatram da je ono prekasno obavljeno za radnike, za poverioce Rada i bojim se da oni neće imati nikave koristi od tog hapšenja", kaže ona.

Donator hramova i stanova

Antelj je 2002. izabaran za privrednika godine. Nosilac je ordena Svetog Save, kao jedan od najvećih donatora hrama na Vračaru. Povezivan je s Državnom bezbednošću jer je bio ekskluzivac za dobijanje placeva na Senjaku, Dedinju i Banovom brdu.

Njegov Gemaks je  2001. bio pod istragom specijalne jedinice MUP-a za borbu protiv korupcije, ispitivani su poslovi sa Saveznom upravom carina i nelegalnom dodelom stanova i kuća funkcionerima SPS-a i JUL-a.

U intervjuu nedeljniku Vreme u aprilu 2001. Antelj je govorio o stanovima koje je Gemaks izgradio za nekadašnjeg čelnika DB-a Radomira Markovića, i funkcionere DB-a Branka Crnog i Milana Radonjića i čelnike policije Vlastimira Đorđevića i Branka Đurića.

1995. je izgradio policijski Sportski centar Makiš, a zatim i objekte za Specijalne jedinice u Kuli. Gemax je rekonstruisao kuću Slobodana Miloševića u Požarevcu i pomagao u dograđivanju Bambilenda, zabavnog parka Marka Miloševića.

Stečajnu mafiju čini oko 50 osoba, a osnovano se sumnja da je u nju uključen i Antelj. Među njima je, između ostalih, Goran Kljajević, koji je bio na čelu Trgovinskog suda, Slobodan Radulović, bivši direktor C marketa, u bekstvu, više biznismena i advokata i bivši zamenik republičkog tužioca Milorad Cvijović. Suđenje toj grupi počinje 22. januara u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: