Srbija-EU: Bez pregovora pre izbora

Solana kaže da pregovori o pridruženju čekaju dane posle izbora, Drašković se i dalje nada obnovi pregovora pre 21. januara.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2006.

07:25

Default images

Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana kaže kako je ubeđen u to da će, posle parlamentarnih izbora u Srbiji, biti nastavljeni pregovori Beograda i EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju. Međutim, ministar inostranih poslova Srbije Vuk Drašković očekuje da pregovori sa Srbijom o pridruživanju EU počnu i pre izbora 21. januara.

Drašković je u Vestima TV B92 rekao da se Evropi žuri da sa sebe skine odgovornost zbog prekida pregovora.

"Atletskim rečnikom rečeno, pretrčali smo 90 metara, treba još 10 metara, a i to pre izbora", rekao je on.

"Kada dođemo pred cilj, Evropa treba da primeni hrvatski model. Tih 10 metara bi trebalo da budu naša odlučna politička akcija, kao za referendum, odnosno distanciranje od zločina, što je dovoljno za potpisivanje sporazuma", rekao je on.

"Moramo imati jasnu političku poruku naciji jer sa isporučenjem optuženih dobijamo na moralnom planu, ali i na političkom, što bi moglo, ukoliko bude jasno predočeno, da pokoleba i one koji te optužene čuvaju", kaže on.

"Nema šefa pregovaračkog tima"

Ksenija Milivojeviæ
Ksenija Milivojević iz Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za B92 da je vrlo verovatno da pregovori EU sa Srbijom budu nastavljeni i bez Mladića u Hagu, ali da se postavlja pitanje šta bi se dogodilo po okončanju rundi tih pregovora.

"Ostaje otvoreno pitanje da li bi sporazum bio potpisan bez Mladića, ili potpisan, ali bez ratifikacije. Tu ima različitih tumačenja. Mislim da postoje šanse da pregovori počnu i bez Mladića, ali ne pre izbora u Srbiji, posebno u svetlu poziva Srbiji da se priključi Partnerstvu za mir", kaže ona.

"Mislim da u EU postoji razumevanje za činjenicu da tehnički deo pregovora može da se završi i bez Mladića u Hagu. To sve ne znači da će nam Mladić biti oprošten, a da će obaveza njegovog izručenja bit zaboravljena", kaže ona.

"Treba reći da bi u pregovaračkom timu bili profesionalci, koji rade nezavisno od toga ko je na vlasti. Međutim, Srbija trenutno nema šefa pregovaračkog tima", kaže ona.

"To je bio potpredsednik Vlade, a pošto njega trenutno nema, postavilo bi se pitanje ko bi preuzeo političke obaveze Srbije. U tom smislu, bilo bi nezgodno pričati o pregovorima u vreme predizborne kampanje", kaže Ksenija Milivojević.

"Zemlje Unije podeljene oko Srbije"

U Briselu je primetna sve veća nesaglasnost među zemljama članicama Evropske unije kada je u pitanju politika prema Srbiji, kaže Tanja Miščević, šefica vladine kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Ona je gostujući u Kažiprstu B92 objasnila da trenutno postoje dve struje, jedna koja se zalaže da se obnove pregovori sa Srbijom zbog teške političke situacije i druga, koje zastupa tvrdu politiku uslovljavanja. Čak i ako se sada nastave pregovori, bez pune saradnje sa Hagom i hapšenja Ratka Mladića, Srbija neće daleko odmaći, kaže Mišćevićeva.  

"Nikada EU neće odustati od insistiranja na saradnji sa Tribunalom, jer je to jedan od dokaza da fukncioniše pravna država. Ne postoji način da to izbegnemo".

Miščevićeva, koja se upravo vratila iz Brisela sa pregovora o viznim olakšicama,  kaže da olakšice mogu da očekuju studenti, eksperti, poslovni  ljudi i državni služenici i to samo za poslovna putovanja u zemlje EU: "Mi ovom trenutku ne ispunjavamo uslove za potpuno liberalizaciju, odnosno stavljanje na 'belu šengen listu'".

Prema njenim rečima, očekuje se da sporazum o olakšavanju viznog režima bude potpisan u martu, a da počne da se primenjuje krajem sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: