Pripremljena rezolucija o Koreji

Savet bezbednosti UN trebalo bi da sutra glasa o nacrtu rezolucije, koji predviđa uvođenje sankcija Severnoj Koreji.

Izvor: B92

Petak, 13.10.2006.

07:48

Default images

Američke diplomate pripremile su novi nacrt rezolucije UN. Amerika se nada da će rezolucija uključiti i član 7 Povelje Ujedinjenih nacija, kojim bi se dozvolila upotreba sile. Međutim, Kina i dalje smatra spornom ključnu tu tačku nacrta rezolucije.

Američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama Džon Bolton očekuje da će predlog nove rezolucije biti usvojen sutra.

Danas bi međutim još mogle biti unete izmene u nacrt rezolucije, koja je predložena nakon saopštenja Severne Koreje u ponedeljak da je prvi put testirala nuklearno oružje.

Kina i Rusija protiv sile

U jednoglasnoj osudi probe koju je izvela Severna Koreja, članicama Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija priključila se i Kina.

Ambasador Kine u Ujedinjenim nacijama Vang Guanđa nuklearnu probu nazvao je neodgovornom akcijom koja mora biti osuđena. "Odgovor i akcija koje Savet razmatra, moraju biti snažni i moćni, ali i odgovarajući", kaže on.

Ipak, Kina i Rusija već sada naglašavaju da neće glasati za upotrebu vojne sile.

Severna Koreja je ranije uvođenje sankcija nazvala ratnim činom i zapretila novim nuklearnim probama.

Usvajanje rezolucije o Severnoj Koreji ne očekuje se ove nedelje.

Nema dokaza da je proba izvršena

Severna Koreja ne odustaje od dosadašnjih stavova, iako za sada nema čvrstih dokaza da je nuklearna proba zaista i izvršena.

Vrhuška jedne od poslednjih tvrdih komunističkih država u svetu, četiri dana posle navodne nuklearne probe, kaže da je spremna za svaki razvoj događaja.

"Kao nacija koja poseduje nuklearno oružje, spremni smo i na dijalog i na sukob. Ako Amerika nastavi da nas pritiska, mi ćemo preduzeti fizičke protivmere, jer to doživljavamo kao objavu rata", rekao je Ri Kjong Son, portparol Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje.

Bliski rođak, nekada deo iste zemlje, ali mnogo razvijenija Južna Koreja, američki saveznik, čija se uloga često poredi sa ulogom nekadašnje Zapadne Nemačke u odnosu na Istočnu, oštro je reagovala.

Od uličnih demonstracija protiv investiranja u Severnu Koreju do vladinih i parlamentarnih deklaracija protiv nuklearne probe, za koju mnogi u Seulu nisu sigurni da se uopšte desila.

"Nivo radijacije u celoj zemlji je sve vreme normalan i očigledno da nema efekata nuklearne probe. I dalje ćemo pratiti situaciju", kaže Li Mun Ki, iz Nuklearnog instituta Južne Koreje.

Samo ruski izvori potvrdili su da je bilo nuklearne probe. Američke službe su zabeležile seizmičke pokrete, ali ne i atomsku eksploziju.

Kina je sused i tradicionalni trgovinski partner Pjongjanga, koji ne želi nestabilnost u svom regionu, a Amerikanci ponavljaju da "zemlja čiji narod gladuje, ne može nikome da postavlja uslove".

Američki obaveštajni zvaničnik rekao je danas za Rojters da u prvim analizama uzoraka vazduha koje su američki avioni prikupili u blizini Severne Koreje nisu pronađeni tragovi radijacije.

Taj zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da SAD, međutim, ne mogu još da kažu da Pjongjang nije izvršio nuklearnu probu.

On je najavio nove analize, ali je dodao da ne veruje da će rezultati tih analiza biti drugačiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: