Papa se izvinio

Benedikt XVI izvinio se muslimanima ukoliko ih je uvredio svojim nedavnim govorom tokom posete Nemačkoj.

Izvor: B92

Nedelja, 17.09.2006.

18:34

Default images

U obraćanju hiljadama vernika koji su se okupili na redovnoj nedeljnoj misi na trgu svetog Petra u Rimu, poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da citati srednjovekovnog teksta koje je pročitao nikako ne predstavljaju njegovo lično mišljenje već da je bio uvod u dijalog pun poštovanja.

"Želeo bih da naglasim da mi je duboko žao zbog rekacija koje je proizveo deo mog govora na Univerzitetu u Regensburgu koji je smatran uvredljivim za osećanja muslimanskih vernika. Međutim, te reči su bili citati srednjovekovnog spisa koji ni u kom smislu ne predstavljaju moja lična ubeđenja. Nadam se da će ovo umiriti srca i razjasniti stvarni značaj mog obraćanja koje je u celosti bilo i jeste poziv na iskren i otvoren dijalog uz obostrano poštovanje. To je bio smisao mog govora".

Tekst koji je papa pročitao o džihadu i islamu izazvao je velike reakcije u muslimanskim zemljama. Pet hrišćanskih crkava bile su tokom vikenda meta napada na palestinskoj teritoriji. Iračka oružana grupa Džaih al Mudžahedin zapretila je da će napasti Rim i Vatikan, kao odgovor na izjave pape.

Katolički patrijarh Jerusalima kritikovao je papu i pozvao hrišćane i muslimane na dijalog: "Želeo bih da papa nije rekao ništa, ali na žalost kazao je, i mislim da je to uvreda za islam. Voleo bih da nije ništa rekao, ali sada treba da se sastanu predstavnici arapskih zemalja i Vatikana. Mora se nastaviti razgovor sa muslimanskim liderima u arapskim državama. Moraju da se sastanu, a ne da dopuste da ljudi izlaze na ulice, što može izazvati razdor između dve religije", kazao je Mihail Sabah, latinski patrijarh Jerusalima.

Zbog reakcija muslimana i pretnji upućenih Vatikanu, italijanska policija morala je da podigne stepen bezbednosti oko Svete stolice. Portparol lokalne policije rekao je da obezbeđenje osetljivih objekata nikada nije oslabljeno, ali da je trenutna situacija zahtevala da se bezbednost pojača.

Nismo zadovoljni papinim izvinjenjem

Zamenik vođe Muslimanske braće Mohamed Habib izjavio je da izvinjenje pape Benedikta Šesnaestog nije "jasno izvinjenje kojim muslimani mogu da budu zadovoljni".

"Papa je rekao da je pročitao citat iz starih spisa, koji nije odražavao njegovo lično mišljenje, neka onda objasni svoj stav", rekao je drugi čovek Muslimanskog bratstva, glavne opozicione snage u Egiptu.

Ranije danas, Habib je kazao da se papa "dovoljno izvinio" zbog govora o islamu koji je izazvao oštre kritike i proteste u muslimanskom svetu. "Smatramo da je današnje izvinjenje dovoljno, iako smo se nadali da će papa potvrditi da je islam religija prijateljstva, saradnje i bratstva zapada i istoka. Posebnu važnost pridajemo dijalogu muslimanskog istoka i hrišćanskog zapada u interesu čovečanstva", rekao je Habib.

Palestinski veliki muftija, šeik Muhamad Husain, osudio je ranije danas napade na crkve u Nablusu i Gazi i pozvao palestinske muslimane "na mir i razum", prenela je palestinska agencija Man.

"Mi smo narod muslimana i hrišćana koji žive zajedno, svako sa svojim nadama i patnjama drugog. Moramo da budemo ujedinjeni i mudri pred svakom uvredom naših verskih simbola", rekao je veliki muftija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: