Konsultacije o kandidatima za USS

Predsednik Srbije Boris Tadić ovih dana obavlja konsultacije o kandidatima za nove sudije Ustavnog suda Srbije.

Izvor: B92

Petak, 15.09.2006.

11:51

Default images

Kandidati će uskoro biti predloženi, kako bi parlament o njima mogao da se izjasni do 10. oktobra, kada prestaje mandat predsednika Ustavnog suda Slobodana Vučetića, rečeno je u kabinetu predsednika Borisa Tadića. Alternativa jeste blokada rada Ustavnog suda.

Ukoliko predsednik Srbije uskoro ne predloži kandidate za sudije i za predsednika suda, rad Ustavnog suda biće blokiran. Predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić zatražio je od parlamenta da ga razreši sudijske dužnosti jer 10. oktobra stiče uslove za odlazak u starosnu penziju.

Još jedan problem je taj što vlasti najavljuju novi ustav za par meseci, što bi značilo da bi nove sudije na tom mestu ostale samo nekoliko meseci.

Po Ustavu, Ustavni sud ima devet sudija, a već dve godine funkcioniše sa njih sedam, uključujući i predsednika.

Za kvorum za rad potrebno je da sednicama prisustvuje petoro sudija i sud bi mogao da nastavi rad posle odlaska Vučetića u penziju, ali je problem što zakon nije predvideo funkciju zamenika predsednika, pa nema ko da saziva sednice.

Ustavni sud je i prošle godine nekoliko meseci bio blokiran zato što nije bilo dovoljno sudija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: