COVIC U BUJANOVCU PREDSTAVIO MIROVNI PLAN

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2001.

16:40

Default images
Potpredsednik Vlade Srbije Nebojsa Covic predstavio je u utorak lokalnom stanovnistvu u Bujanovcu plan za resavanje krize na jugu Srbije. Kako prenosi Rdio B92, nekoliko stotina gradjana, koji su najpre zucno reagovali na Covicevo izlaganje, posle diskusije i objasnjavanja ipak je prihvatilo plan. "Ne mozemo da pobijemo sve Albance, niti oni mogu pobiti sve nas, zbog cega resenje krize na jugu Srbije nije u oruzju vec u diplomatskim pregovorima za koje se mi zalazemo", rekao je Covic i saopstio da se plan zasniva na "cetiri cinjenice: da je ovo SRJ, da je ovo republika Srbija, da nema promena granica, da nema nikakvog specijalnog statusa niti bilo kakvih autonomija". "Plan polazi od cinjenice da cemo sve uciniti da mirnim putem resimo krizu. Sto se tice njihovih ambicija, te ambicije oni nikada nece ostvariti", rekao je Covic.

Od ovih cinjenica se nece odstupiti bez obzira na zelje druge strane i na rezulatate nekakvog referenduma iz 1992. godine. Na pitanje gradjana kada ce se razresiti kriza na jugu Srbije Covic je odgovorio: "Ne za jednu noc. Mozda ne ni za tri meseca". "To trazi proces, odredjeno vreme, odredjeno strpljenje, i trazi jedinstvo i zajednicki pristup svih nas na resavanju jednog zestokog problema, i cuvanju i Srbije i SRJ. A to se nece sacuvati bukanjem, skupstinama, nerealnim obecanjima ljudi koji su nas i doveli u ovu situaciju", upozorio je Covic.

Covic ce cetvrtak u Briselu upoznati Stalni savet NATO sa planom za resavanje krize, saopsteno je u sedistu Alijanse. Podpredsednica Demokratske alternative Nada Kolundzija rekla Covic u Briselu zatraziti i podrsku za antiteroristicke akcije srpskih snaga ukoliko albanski ekstremisti ne prihvate plan za resenje krize, kao i suzavanje kopnene zone bezbednosti na jedan kilometar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: