SAD PRIHVATAJU DA SE MILOSEVICU PRVO SUDI U BEOGRADU?

Izvor: B92

Petak, 09.02.2001.

16:07

Default images
Premda jos nema zvanicne potvrde, svi su izgledi da je tokom proslonedeljnog boravka srpskog premijera Zorana Djindjica u Vasingtonu postignuta odredjena saglasnost o skidanju sa dnevnog reda najozbiljnijeg problema koji nova vlast u Beogradu ima u odnosima s medjunarodnom zajednicom. Sa vise strana stizu signali o spremnosti Busove administracije da se Slobodanu Milosevicu sudi na dva koloseka - prvo u Beogradu za kradje velikih razmera, korupciju, krsenje ljudskih prava i izbornu prevaru, a potom u Hagu, na osnovu optuznice koju je vec podigao Medjunarodni tribunal za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji. Prema saopstenjima Stejt Dipartmenta, SAD i dalje insistiraju da nova vlast u Beogradu ispuni svoju obavezu o saradnji s Tribunalom uz upozorenja da zbog sadasnje blokade u tom postupku moze da bude dovedena u pitanje dalja americka pomoc i podrska SRJ u kljucnim medjunarodnim institucijama. Istovremeno, medjutim, sve su intenzivnije konsultacije kako da se sto bezbolnije izvede ta operacija s Milosevicem, imajuci u vidu svakovrsne unutrasnje teskoce s kojima se tim povodom suocava Vlada Srbije.

"Njujork tajms", pozivajuci se na izvor u administraciji, navodi da je "otvorena mogucnost" da se SAD mozda nece protiviti da se Milosevicu prvo sudi u Srbiji, a da potom on bude izrucen Hagu i suoci se sa optuznicom Tribunala. List prenosi i izjavu ministra pravda Srbije Vladana Batica o obilju dokaza i "dragocenom svedocenju" Mihalja Kertesa. "Kertes nam je dao masu toga protiv Milosevica", rekao je Batic, izrazavajuci uverenje da se slicna spremnost na saradnju moze ocekivati i od mnogih drugih bivsih funkcionera srusenog rezima. "Mislim da cemo doci do potrebnih dokaza posle hapsenja i svedocenja najblizih Milosevicevih saradnika. A, njih nije malo", rekao je Batic, prenosi Sense.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: