BiH: Politika ispred prava

Umesto pravnih činjenica, nakon prikazivanja snimaka iz Oluje u BiH se reinkarniraju političke ideje iz nedavne prošlosti.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 11.08.2006.

08:22

Default images

Nakon što su predsednik i premijer Republike Srpske Dragan Čavić i Milorad Dodik podneli krivične prijave protiv generala Atifa Dudakovića, predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić poručio je kako RS kao politička kategorija ne može opstati, jer je utemeljena na genocidu, ratnom zločinu i etničkom čišćenju. Istog trenutka Dodik je ponovo pokrenuo priču o referendumu za status Srpske.

Prepiska Dodika i Tihića preti da preraste u otvoreni politički sukob. Takvih sukoba, kojima je teško odrediti svrhu, ima mnogo u predizbornom periodu. U poplavi optužbi, kontraoptužbi, pretnji, zahteva i političkih poruka nakon prikazivanja snimaka iz "Oluje" gotovo niko nije ni stigao da primeti kako je višestrani verbalni politički sukob u dramatičnoj nesrazmeri sa aktivnostima Tužilaštva, prenosi dopisnik B92 iz Sarajeva Amir Sužanj.

Iako su odmah nakon prikazivanja snimaka otvorene istrage, a državni tužioci vrlo otvoreno dogovaraju puteve o saradnji u ovom slučaju, politička hajka se nastavlja. Razna udruženja zahtevaju pokretanje istrage, koja je već pokrenuta, političari nude svoje vizije zločina na prostoru bivše Jugoslavije, a istinske žrtve rata stoje sa strane, već odavno ne verujući da će ikad dočekati da neko istinski progovori o njihovoj tragediji.

Novi politički zaplet prava je slika bosanskohercegovačke svakodnevice. Samo naivni i neobavešteni ljudi mogu poverovati da bilo ko od ovih političara očekuje kako će takvi nastupi zaista uticati na politička rešenja u Bosni i Hercegovini. Ipak, političke strukture u zemlji veoma su sklone periodičnim trzavicama, posebno u predizborno vreme. Rešavanje mnogobrojnih bolnih posleratnih pitanja očigledno će sačekati neka druga vremena i druge političke strukture. Na sceni je već viđena politička igra, kakvih je mnogo na prostorima BiH.

"Duraković žrtva Beograda i Zagreba"

"General Atif Dudaković je žrtva nastojanja Beograda, Zagreba i Banjaluke da se kompromituje Armija BiH. U toku je vrhunska medijska manipulacija, iza koje stoje određeni krugovi u Srbiji, Hrvatskoj i Republici Srpskoj", rekao je sarajevski profesor Nijaz Duraković, poslanik u parlamentu BiH.

On je u intervjuu Dnevnom avazu kazao da je očigledna tendencija dela hrvatskih medija da svu krivicu za evidentne zločine tokom Oluje prebace "na jadnu Bosnu", i da se za sve okrive nekakve Hamze i mudžahedini. "Ovim ne želim amnestirati ničiji zločin, ali sam potpuno siguran da on nije mogao nastati na osnovu nečije naredbe. Zato je pomalo žalosno da se general Dudaković sada mora braniti od nečega od čega se ne mora braniti", rekao je Duraković.

Na pitanje da li bi se događanja oko Dudakovića mogla dodatno negativno odraziti na stanje u BiH, on je odgovorio da ne veruje: "Narod prepoznaje šta je posredi u toj halabuci i ko iz svega nastoji politički lešinariti, jer je ipak izborno vreme."

Mesić: Reagovali smo žestoko

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odbacio je kritike da je hrvatski državni vrh mlako reagovao na tvrdnje o navodnoj umešanosti Hrvatske vojske u ratne zločine i pozdravio saradnju državnih tužilaca Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Mi smo reagirali dovoljno žestoko. Dobro je da se sastaju državni odvjetnici triju zemalja i da se utvrdi potpuna istina. Mi smo za individualizaciju krivnje, a ne da se sada proširuje sukob", rekao je Mesić.

"Istraga i pre objavljivanja snimaka"

Istraga o ratnim zločinima počinjenim na području Bosanske krajine započela je i pre objavljivanja video snimaka tih događaja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sarajevski nedeljnik Slobodna Bosna navodi da se, po nalogu direktora Obaveštajno-sigurnosne agencije Almira Džuve, već mesecima istražuju zločini nad srpskim zarobljenicima, za koje se sumnjiče pripadnici jedinice "Hamze", 505. bužimske brigade Armije BiH, u sastavu Petog korpusa pod komandom Atifa Dudakovića.

Ističući da snimci koje su proteklih dana predstavili beogradski mediji nisu novost i da su već ranije prikazivani na sarajevskim TV stanicama, nedeljnik navodi i da počinitelji zločina najverovatnije neće biti kažnjeni, jer većina od sedamdeset vojnika iz sastava izviđačko-diverzantske jedinice "Hamze" nisu živi ili su napustili BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: