Petak, 11.08.2006.

08:22

BiH: Politika ispred prava

Umesto pravnih činjenica, nakon prikazivanja snimaka iz Oluje u BiH se reinkarniraju političke ideje iz nedavne prošlosti.

Izvor: B92

BiH: Politika ispred prava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

onverra

pre 17 godina

Interesantno je kako svima(pogotovu Durakovicu) u ovoj igri kartaskih prevara, nedostaje poznati dzoker za sve nevolje. On se zvao...Milosevic!

NenadV25

pre 17 godina

Želio bih dodati da multietničnost u BiH ne postoji u stvarnosti već samo na papiru. Isto važi i za konstitutivnost naroda na cijelom njenom području. Nemojmo se zamajavati ali to zasada nije uopšte moguće. Zanimljivo je da Bošnjaci najviše zagovaraju multietničnost a Sarajevo je danas sve samo ne multietnično. Posljednji događaj koji je to pokazao je brisanje Srba iz gradskog vijeća.
Nema te političke partije koja se istinski zalaže za multietničku BiH. U FBiH uglavnom smatraju da će se ukidanjem RS-a doći do multietnične BiH što je smiješno.

Spaso-London

pre 17 godina

Ovde ima jedan problem, a to je da niko ne pita jedan konstitivan narod kao sto su Srbi u BiH odnosno u Republici Srpskoj sta Srbi hoce. Cinjenica je da ogromna vecina stanovnika RS ne dozivljava BiH kao svoju drzavu. BiH je nametnuta vjestacka tvorevina i trajace do onog trenutka kad se sama od sebe raspadne.Za bolju i sretniju buducnost svih naroda BiH razlaz ili otcepljenje je jedini izlaz, to je vec krenulo i nema nazad

Optimista

pre 17 godina

Razumijem da Srpski i Hrvatski i Muslimanski nacionalisti samo hoce svoj deo kolaca; dogovorio Milosevic sa Tudjmanom srpsku drzavu u Bosni u zamenu za Krajinu, Izetbegovic sanjao o pokrivenim zenama - ali napravili racun bez krcmara ili su mislili da ce krcmar crknuti. Ja mislim da je krcmar ziv i da ce trgovci morati da odustanu od trgovine. Zato neka Hrvati sanjaju da srba nece biti u Hrvatskoj a srbi da ce napraviti od RS svoju drzavu. islamisti da ce napraviti islamsku drzavu - u Bosni se opet sklapaju mesani brakovi, kafane rade kao nikada, rakija se pece, a zene se suncaju u bikinijima. To je vecina a nacionalisti rade svoj posao kao uostalom i u celom ovom nasem malom svetu. kazu djavo ipak biva pobedjen u dobrim filmovima ali ne bez zrtava.

Desava se

pre 17 godina

Meni je muka od svih balkanskih naroda.Muka da vise ne mogu da disem,a imuna ne mogu biti,jer me dotice u svakom pogledu.Prvo sam prezivela rat a sada mislim da cu ceo svoj zivot slusati ista prepucavanja i price o zlocinima,te negiranje istih od svih njenih ucesnica,lazi i manipulacije.Pitam se ponekad,kad sam umorna od svega,sta sam ja to kome kriva? Zasto?
Ako ne mogu da zive zajedno,nek se odvajaju.Nek se vise nadje kompromis i podele te teritorije i krene u novi zivot?Kako vam vise nije dosadilo?

Ko to tamo peva

pre 17 godina

A Bosna i Hercegovina nose naziv od krompira pa su Bosanci krompiri. Manite se gluposti. Radite više i živećete bolje. Neće vam onda smetati ni RS HB.

Mara

pre 17 godina

Nije istina da narodi ne mogu da ziive zajedno ziveli su i to DOBRo. Ne mogu nacionalisti zajedno a oni su POBEDILI u ovom ratu nazalost zahvaljujuci manipulacijama i strancima koji su napravili kompromise sa njima umesto da ih LUSTRIRAJU. A narod ko narod-sistem spojenih sudova pomesano sa strahom i gramzivoscu sto je odlika ljudskog roda i svugde u svetu daje rezuktate gde jake grdjabske i demokratske vrednosti ustuknu. Ima puno primera u istoriji.

Gradjanin

pre 17 godina

Stavovi kako je Bosna vestacka drzava samo zato sto tamo jos uvek nacionalisti zare i pale je samo insistiranje da nacionalisti zacementiraju svoja dela. Po istom kriteriju je i Srbija vestacka drzava, onda bi i RS bila vestacka drzava (zar tamo ne zive ili su ziveli drugi narodi, RS nije srpska drzava osim ako se ne zacementiraju stravicni genocidi. To se isto pitanje moze postaviti za Svajcarsku, i mnoge evropske zemlje kao i Kanadu i Ameriku - na srecu normalno uredjene gradjanske drzave koje ne idu na ruku nacionalistima nemaju taj problem. Bar ne za sada.

RODJENI

pre 17 godina

Dijelit BIH nakon ETNICKOG ciscenja NIKO NE MOZE NIT SMIJE! Ako proba imacemo opet RAT. "RS" nosi ime jedne nacionalnosti sto je nedopustivo u multi-nacionalnoj BIH.

NenadV25

pre 17 godina

Za komentare koji govore o ukidanju naziva Republika Srpska, kako se tim nazivom diskriminišu ostala dva naroda na području RS-a samo da kažem da je FBiH skraćeni naziv od muslimansko-hrvatska federacija. Dovoljno je pogledati zastavu te FBiH i zaključiti čiji je to entitet. Čak štaviše u RS-u živi više ostalih nego Srba u FBiH. O tome ne piše nijedan komentator iz FBiH. Očistite prvo svoje federalno dvorište gospodo!

Marko

pre 17 godina

Gospodine Tihiću, dogovićemo se nekako oko RS, ali ovde se priča i bruju o dokazanom ratnom zločincu. Zato komentarišite šta je tema. Hvala.

Znanac - Stranac

pre 17 godina

Izbori su blizu.... Na Balkanu bi trebalo zabraniti izbore bar 50 godina, uvesti protektorat, nauciti ljude da rade i da postuju prvo sebe, svoj rad a onda i svoju okolinu , blizu i daljnju... sve ostalo je politika za narodne mase... SDS, SDA, HDZ ... i ostale manje ili vise nacionalne stranke se bore za svaki glas iz svog naroda na nacin koji su najefektniji u ovom delu sveta... "UGROZENOST" od strane onih drugih... Sve je isto kao i 90-tih kada se raspravljalo o "Federacija ili Konfedracija" a niko nije hteo da objasni narodu sta se nudi jednim a sta drugim a ime je formalnost... Kao sto je formalnost da Srbi imaju prostor zvani "Republika Srbska" niti imaju neke koristi od toga(mislim na obican narod) niti ce imati jer od toga se ne zivi... Formalno "Herceg Bosna" ne postoji ali je i te kako ziva tako da se imenima samo sluze Nacinalisti i to samo kad im zatreba... Jer SDS, HDZ, SDA SNDS ... ne mogu opstati jedni bez drugih i zato oni kao jedne druge ukidaju, a posle izbora ce zajedno da nastave da vladaju (citaj bogate se ) dok obican narod gladuje i bude ponizavan, od strane tih istih izabranih koji treba njima da sluze... Dakle ostavimo se velike politike, Medjunarodnog prava, ko moze ko nemoze, ko ima a ko nema pravo jer danas smo svedoci da su ti pojmovi fleksibilni i upotrebljavaju ih svi samo kad im zatreba... Zato narode Biosanski i Hercegovacki ponovo izaberi iste nacionaliste, iste lidere, isto ce i ostati a ti o tvoji cete da umrete u nadi da ste eto slobodni sto imate "Republiku Srbsku, Hrvatsku, Bosnjacku... e nek vam je sretno jer pameti nemate ....da imate nebi raspravljali o glupim imenima vec o vasim zivotnim problemima...

МЦ

pre 17 godina

Од самог почетка, из неких чудних интереса западних сила, БиХ се вештачки одржава у животу. Заиста представља Југославију у малом и неминован је исти такав крај. И Хрвати имају право на своју републику, уз право на одвајање и српске и хрватске републике. Све друго је губљење времена, покушај мајоризације и негирања права народима на самоопредељење, које је признато и у бившој Југославији, и на Косову, и у бившем СССР. Неком чудном логиком (ако занемаримо бесмислене и излизане фразе о геноцидној творевини, Босни као симболу и сличним глупостима), једино српски народ у БиХ нема то право, иако је конститутивни народ, са својом републиком.

Realista

pre 17 godina

Jedini nacin da se dokonim politicarima, tipa Sulejmana Tihica ili Dragana Cavica zatvore usta jeste da se konacno svi usaglase da je jedino resenje za trajni mir na prostoru zapadnog Balkana podela BiH na tri dela. Republika Srpska treba da se pripoji prirodnom savezniku Srbiji, Herceg Bosna (koje se Hrvati u BIH nisu odrekli) postane deo Hrvatske, a ono sto ostane od Federacije BiH da bude medjunarodno priznata drzava. Ako se to ne dogodi i u sledecih milion godina ce se pricati o tome ko je koliko pobio neduznih ljudi i ko je prvi dosao na te prostore. Smesno je da neko, ko je zahvaljujuci komunistickim zlocinima i etnickom ciscenju cisto srpskih i hrvatskih podrucja i naseljavanjem iz Raske oblasti odredjuje kako ce da zive dva velika balkanska naroda, koja su se na ta podrucja naselili na granici izmedju starog i srednjeg veka. Zato PODELA BiH pa da i nas Bog pogleda. Indenpendence for RS and HB

miro

pre 17 godina

Republika Srpska Srbiji,Hercegovina Hrvatskoj,to je jedini nacin da se jednom zauvek na prostorima BiH resi pitanje teritorija i mira. Zlocince sa svih strana pred sud, jer jedino tako mozemo napred. Pokoj dusi svim nevinim zrtvama suludog rata na podrucju SFRJ. Politicari ne igrajte se sa tudjim bolom, jer vi i vase porodice ste bili u inostranstvu dok je vecina obicnih gradjana patila, i zato TISINA!!!

Glasam za zelene!

pre 17 godina

Priča o referendumu u RS ne stoji, zato što je RS definirana samo Ustavom BiH. Ako se ukine BiH, ukidaju se oba entiteta i distrikt. Dalje, sumnjam da Srbija, pored svih svojih problema, želi pripojiti propalu i gladnu Republiku Srpsku, preuzeti na svoja leđa regije poput Srebrenice i sličnih krajeva istočne Bosne koji žive isključivo na međunarodnoj pomoći i donacijama iz dijaspore isl. Da ne govorim koliko bi neriješeni bosanski problemi unijeli nestabilnosti u Srbiju, pa se ne treba glupirati. RS ne može biti ni samostalna država, zato što referendum ne bi bio opravdan međunarodnim pravom, a entiteti u BiH su tako neprirodno i kvrgavo formirani da bukvalno ne mogu postojati samostalno. Sve ovo otprilike važi i za tzv. hrvatske i bošnjačke dijelove BiH. Poenta: problem Bosne i Hercegovine nisu entiteti, a problem Republike Srpske nije Bosna i Hercegovina. Problem su Radovan Karadžić, Ante Gotovina i Naser Orić, problem je izborna kampanja koja je obilježena bombama poput ove jutrošnje u Sarajevu (koja je unaprijed odlučila ishod izbora - SDA i SDS pobjeđuju, svaki u svojoj mahali), problem je razmišljanje "u kutiji" koje gleda samo ideologiju, a ne šta stoji iza te ideologije (hint: ništa!), i problem je manjak želje da se malo proviri vani i vidi kuda je to svijet krenuo bez nas (osim Libana, koji je krenuo našim putem).

Dragana

pre 17 godina

Malo iznenadjujuca izjava da "neki zlocin nije mogao da nastane na osnovu neke naredbe".
Ako se tako razmislja, onda i oni koje Hag jos uvek trazi nisu krivi?
Ali u celoj ovoj prici jos uvek vazi pravilo "napad je najbolja odbrana" ili "nismo mi oni su". Covek mora da bude jako zreo da bi prihvatio i priznao istinu koja jako boli.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Ako se pridržavamo "argumenata" gospodina Tihića, po kojima je RS genocidna tvorevina onda ćemo doći do zaključka da na teritoriji bivše Jugoslavije nema države koja ne počiva na genocidu. Izuzev, ako ubistva, proterivanja, silovanja nad nekim narodom ne proglasimo vrhunskom demokratijom. Pa shodno tome imamo "zločine u demokratske svrhe", koje su vršili sunarodnici i saplemenici gospodina Tihića i "stravične zločine" počinjene od strane sunarodnika gospodina Dodika. Insistiranje na ukidanju čak, i imena Republika Srpska, može samo dovesti do novih tenzija. I što je najgore novih sukoba. Gospodin Tihić se toga ne boji. Ili ima podršku svetskih moćnika ili misli "da će Alah uvek biti na njegovoj strani". Nije važno da li sam simpatizer ili protivnik bilo koga iz srpskog rukovodstva, bez obzira da li se radi o Dodiku, Čaviću, Radovanu ili bilo kom drugom. Zločinci, koji su se ogrešili o pravila ratovanja moraju da odgovaraju. Isto kao što Republika Srpska mora da ostane i opstane jer je ona, kao tavka, faktor mira i stabilnosti u bivšoj BiH. To je ralnost i svako ko poštuje i traži za sebe pravo na samoopredeljenje, to isto pravo mora dati i Srbima.....

Makaveli

pre 17 godina

A ovaj Durakovic je profesor??? Kad su takvi profesori, kakvi su onda oni manje skolovani? Katastrofa. Kakav recnik koristi, pa na bas carsiji se prica lepse i kulturnije.
I to u sta on veruje ili ne veruje, to je njegova stvar. Ili neka prica o necemu sto ZNA, ili neka bolje cuti.

mali marinko

pre 17 godina

Ono što treba BiH su odgovorni političari. To je, priznajem, kasta koju je teško naći. Lako je sada političarima kad imaju iza sebe nacionalističku polugu koju će povući pred svake izbore. Ali isto tako treba znati da je ta poluga prisutna zbog maglovitog stanja u BiH. Ono što je iznimno važno je da se vidi napredak koji je pojedina vlast napravila odnosno odsustvo istog. To se, nažalost, najbolje vidi na nekom teritoriju na kojem je ta vlast odgovorna. Dok god BiH ne bude savezna država 3 entiteta/kantona i dok se ne zna što lokalna vlada može napraviti a što je pod ingerencijom države nacionlizma u BiH će biti ko u priči.

mrki

pre 17 godina

Bosnjaci bi trebalo vec jednom da se probude iz dubokog sna i da dobro promisle jer izgleda da po njihovom misljenju BiH je samo bosnjacka a u 40 % stanovnika (koji su srbi) vidi samo agresore, zlocince itd. i kako ocekivati da ce takva drzava da opstane kada se 40 % stanovnika napada konstantno? Republika Srpska je realnost i nema nikakvog govora o njezinom nestanku jer je taj dejtonski sporazum sacinjen od svjetkih sila i kao takav taj sporzum je rezultirao postizanju mira. Sva tri konstitutivna naroda su potpisala taj sporazum i da bi se on promjenio mora sva tri naroda da se sloze sa tim. Svi znamo da Srbi ne zele da promjene taj dejtonski sporazum a ne vidim bas da je i zapad za to da se ukine RS jer ustavne promjene (koje su odbacili bosnjaci) koje su uticajne drzave zapade htjele da nametnu BiH nisu bile takve da su ugrozavale opstanak Rs-a. Cak su i ucvrscavale taj entitet. Sto je moguce prije ostali narodi u BiH ( narocito bosnjaci) prihvate realnost tj. Republiku Srpsku to bolje i po stabilnost BiH i po stabilnost regioan. Evropa i svjet su ulozili dosta para da se ispravi ono sto je unisteno tokom rata u BiH i nebi dozvolili taj luskuz da sve to bace u vodu zbog nekih nerealnih ocekivanja. Na kraju se mnogi zale da je RS diskriminirajuca za ostala dva naroda. Pa ja bih te pitao koji to polemisu o tome da li je FBiH diskriminirajuca za Srbe? Koliko se Srba vratilo u prijeratni Mostar, Sarajevo itd.

Dragomir

pre 17 godina

Pazite svi cemo svakako u Evropu. Pa samim tim granice nizu vise znacajne. Znaci RS treba da se odvoji jer ce izbiti argumente Tihicu i njegovima kao i Dodiku i njegovima, pa ce morati da se okrenu radu a ne politici masovne histerije. RS se ne moze ugasiti cak i ako administratovno to naprave Tihicevi jer je to duboko u svesti Srpskog naroda koji tek onda BiH nece videti kao svoju drzavu.

ja

pre 17 godina

I opet neki spominju podjelu Bosne i Hercegovine kao jedinog rješenja, zaboravljajući da u BiH nema, ili barem nije bilo prije rata, etnički čistog teritorija. Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Banja luka, Mostar i svi drugi gradovi i mjesta zajednički su svim trima narodima. To što je iz RS istjerana većina Hrvata i Bošnjaka NE ZNAČI da je RS srpska i ničija više. Banja luku i Prijedor stvarali su stoljećima i u njima živjeli i drugi narodi osim Srba, baš kao što su Srbi živjeli i stvarali u Sarajevu, Modstaru, Zenici i NITKO nema pravo oduzeti im njihovu djedovinu. BiH se treba reformirati jer ovakva kakva je više ne može funkcionirati, prekrcana birokratima i političarima raznih vrsta kojima je jedini cilj sebi i svojima osigurati materijalnu sigurnost, a narodu kako bude. Ali, uređenje BiH kao države s malenim, ali efikasnim državnim aparatom i najvišim mogućim stupnjem ljudskih i građanskih prava za sve njezine građane ne odgovara današnjim bh političarima jer bi mnogi od njih ostali bez jedinog posla koji su do sada naučili raditi - mlaćenja prazne slame!

Богдан

pre 17 godina

Треба размислити о подели Босне. Српску дати Србији, део Федерације БиХ Хрватској и остатак Бошњацима. Тренутно стање је катастрофално, Босна је најнефункционалнија држава у Европи. Ово би могло да обезбеди трајнији мир. Босна личи на мини Југославију, па зато мислим да нема будућност.

Katarina Bosanska

pre 17 godina

Sve ide kako je predviđeno prije izbora. zaoštravaju se nacionalne pozicije. Sve žrtve su još jedno žrtve i nikoga niej briga. Važno je samo da se zaborave stvarni, egzistencijalni problemi, kao zapošljavanje, socijalna i zdravstvena sigurnost, koji muče jednako sve građane BiH. Njih vladajuća kasta diljem BiH nije u stanju riješti i na njima bi mogla izgubiti izbore. Zato se opet poturaju nacionalne žrtve, zločinci i na kraju svi su nacionalno ugroženi. Ma da ne bi. Svi smo mi ekonoski, egzistencijalno ugroženi. Svi osim vladajućih, i bez obzira na nacionalnu pripadnost. Stanje se neće promjeniti za dugo. Jer vlast ima sve poluge u svojim rukama, osobito medije, i manipuliše narodima. S druge strane, ne nude se nikakva alternativna politička rješenja tako da smo zapravo zatvoreni ko ovce u svoje nacionalne obore. A u okviru njih niko ne nudi ekonomski napredak, a čini se da ih nije ni briga. Stoga politi zacija žrtava odgovara vlasti u RS kao i u federaciji, naprosto je homogenizira nacione i osgiurava im još jedan mandat, a to je ono što se broji. Dok mi, obični građani budemo to podržavali, tako će to i biti. Zato trebamo tražiti alternativu nacionalnim politikama u građanskim politikama. time se ne gubi nacionalna pripadnost, ali se bolje živi. Evidentno je da u zadnjih 15-ak godina, nacionalna politika nije uspjela u BiH. Svi smo bolje živjeli u socijalističkom drušvu, koje je propalo, zato je vrijeme da se proba Građanski model društva.

goran

pre 17 godina

Ja zivim u RS. Dodika sam dugo smatrao za razumnog politicara. SDS i SDA su se godinama odrzavali na vlasti upravo zahvaljujuci ovakvom dogovorenom huskanju naroda. Sada je Dodikov SNSD postao jaci od SDS-a,a DOdik je od SDS-a samo prepisao recept, shvativsi da je narodu mnogo lakse prodavati pricu o referendumu nego uraditi nesto na ekonomskom planu, planu borbe protiv kriminala, poboljsanju zivota obicnog gradjanina. Garantujem da u dogovoru Tihic kao napada RS,a Dodik je kao brani. Za one koji ne znaju, Stranka za BiH, Harisa Silajdzica, kao i Tihiceva SDA imaju ministre u Dodikovoj Vladi. Po kojoj logici njihovi ministri obavljaju funkcije u Vladi jednog entiteta koji zele da ukinu i po kojoj logici bas u koaliciji sa tako mrskim im neprijateljem kao sto je Dodik? Zasto, recimo, Dodik nije htio da smijeni potpredsjednika Narodne skupstine RS, koji je iz SDA, a koji je organizovao docek ratnom zlocincu Naseru Oricu i koji je rekao da ce Nasera dovesti u Banja Luku na kafu? Sve je ovo predstava za prosjecnog Bosanca i Hercegovca, tj za siroke narodne mase, a Evropa ode sve dalje od nas. Nema hljeba obicnom covjeku od njihovog prepucavanja, ali nazalost, Dodik je ovakvom svojom pricom po posljednjim anketama, pridobio preko 60% gradjana RS (tacnije oko 67%), a Haris je u Federaciji BiH sve jaci.

Ko je Kriv?

pre 17 godina

Rs kako je vec receno ne moze opstati na ovaj nacin normalno bi bilo da se promjeni ime rs-a, jer je diskriminirajuci za ostala dva naroda, ova politicka prepucavanja koja se trenutno desavaju u BiH su sasvim normalna, jer se blize Oktobarski izbori, BiH ima samo buducnost ukoliko budu svi narodi ravnopravni na cijeloj teritoriji...

Bosanac

pre 17 godina

Slazem se da je zalosno da se sve ovo desava. Moje je misljenje da sve strane treba da ociste svoju proslost. To posebno trebaju da se zalazu mladi i da popreace ove ruzne stvari sto su nam na zalsot nasi roditleji i djedovi i bake ostavili. Zasto svi moramo piti istu vodu hiljadu puta.

Mile

pre 17 godina

Mislim da ljudi u BiH moraju da shvate da je RS cinjenica kao sto je i nezavisnost BiH cinjenica. Negiranje jedne od tih cinjenica povlaci za sobom negiranje one druge.
Sadasnja BiH je rezultat kompromisa po kome su Srbi platili cenu za vodjenje rata, PRIZNANJEM nezavisnosti BiH, a Bosanci (sa Bosanskim Hrvatima), platili cenu za GAZENJE KONSTITUTIVNOSTI Srpskog naroda pocetkom 90-ih, prihvatanjem RS (nezavisnost BiH je po ustavu moralo da ima potpis sva tri konstitutivna naroda, ne samo dva).
To je sustina Dejtonskog sporazuma. Nema mesta za cudjenje da ako Tihic kaze da RS-u treba ukinuti (ponovo pogaziti konstitutivnost Srba u BiH), odgovor da Srbi ne vide sebe u takvoj BiH.

Dino

pre 17 godina

Nivo manipulacije gradjana BiH je zastrasujuci. Cinjenica je da ovakvo ustrojstvo zemlje garantuje vladavinu nacionalista-oportunista za narednih hiljadu godina, jedni ce uvijek da stite RS a drugi ce da je ukidaju.

john b

pre 17 godina

Pravno, ime RS (a sve je u imenu jer promjeni ime entitta RS i nikoga vise nece biti briga za entitet) je neodrzivo na duze staze. U ustavu BiH postoji velika kontradikcija koja se moze rijesiti samo na dva nacina: ili da se ime RS promjeni i na taj nacin uvazi cinjenica da su po ustavu i Bosnjaci i Hrvati konstitutivni narodi ili da se Hrvati i Bosnjaci odreknu konstitutivnosti i postanu nacionalne manjine, sto je nerealno da ce se desiti. RS ne moze opstati kao ekskluzivno srpski nacionalni prostor, to nikada nije bio u proslosti a ne moze biti ni u buducnosti. Prakticno, entiteti usporavaju razvoj BiH kao funkcionalne drzave sposobne da se prikljuci EU, i zbog ovoga ce entiteti nestajati. Na kraju, ustav mora garantovat prava svima narodima, ali treba shvatiti da u BiH ni jedan narod ne moze imati ekskluvizitet nad teriorijom.

Dino

pre 17 godina

Nivo manipulacije gradjana BiH je zastrasujuci. Cinjenica je da ovakvo ustrojstvo zemlje garantuje vladavinu nacionalista-oportunista za narednih hiljadu godina, jedni ce uvijek da stite RS a drugi ce da je ukidaju.

john b

pre 17 godina

Pravno, ime RS (a sve je u imenu jer promjeni ime entitta RS i nikoga vise nece biti briga za entitet) je neodrzivo na duze staze. U ustavu BiH postoji velika kontradikcija koja se moze rijesiti samo na dva nacina: ili da se ime RS promjeni i na taj nacin uvazi cinjenica da su po ustavu i Bosnjaci i Hrvati konstitutivni narodi ili da se Hrvati i Bosnjaci odreknu konstitutivnosti i postanu nacionalne manjine, sto je nerealno da ce se desiti. RS ne moze opstati kao ekskluzivno srpski nacionalni prostor, to nikada nije bio u proslosti a ne moze biti ni u buducnosti. Prakticno, entiteti usporavaju razvoj BiH kao funkcionalne drzave sposobne da se prikljuci EU, i zbog ovoga ce entiteti nestajati. Na kraju, ustav mora garantovat prava svima narodima, ali treba shvatiti da u BiH ni jedan narod ne moze imati ekskluvizitet nad teriorijom.

Bosanac

pre 17 godina

Slazem se da je zalosno da se sve ovo desava. Moje je misljenje da sve strane treba da ociste svoju proslost. To posebno trebaju da se zalazu mladi i da popreace ove ruzne stvari sto su nam na zalsot nasi roditleji i djedovi i bake ostavili. Zasto svi moramo piti istu vodu hiljadu puta.

Ko je Kriv?

pre 17 godina

Rs kako je vec receno ne moze opstati na ovaj nacin normalno bi bilo da se promjeni ime rs-a, jer je diskriminirajuci za ostala dva naroda, ova politicka prepucavanja koja se trenutno desavaju u BiH su sasvim normalna, jer se blize Oktobarski izbori, BiH ima samo buducnost ukoliko budu svi narodi ravnopravni na cijeloj teritoriji...

Katarina Bosanska

pre 17 godina

Sve ide kako je predviđeno prije izbora. zaoštravaju se nacionalne pozicije. Sve žrtve su još jedno žrtve i nikoga niej briga. Važno je samo da se zaborave stvarni, egzistencijalni problemi, kao zapošljavanje, socijalna i zdravstvena sigurnost, koji muče jednako sve građane BiH. Njih vladajuća kasta diljem BiH nije u stanju riješti i na njima bi mogla izgubiti izbore. Zato se opet poturaju nacionalne žrtve, zločinci i na kraju svi su nacionalno ugroženi. Ma da ne bi. Svi smo mi ekonoski, egzistencijalno ugroženi. Svi osim vladajućih, i bez obzira na nacionalnu pripadnost. Stanje se neće promjeniti za dugo. Jer vlast ima sve poluge u svojim rukama, osobito medije, i manipuliše narodima. S druge strane, ne nude se nikakva alternativna politička rješenja tako da smo zapravo zatvoreni ko ovce u svoje nacionalne obore. A u okviru njih niko ne nudi ekonomski napredak, a čini se da ih nije ni briga. Stoga politi zacija žrtava odgovara vlasti u RS kao i u federaciji, naprosto je homogenizira nacione i osgiurava im još jedan mandat, a to je ono što se broji. Dok mi, obični građani budemo to podržavali, tako će to i biti. Zato trebamo tražiti alternativu nacionalnim politikama u građanskim politikama. time se ne gubi nacionalna pripadnost, ali se bolje živi. Evidentno je da u zadnjih 15-ak godina, nacionalna politika nije uspjela u BiH. Svi smo bolje živjeli u socijalističkom drušvu, koje je propalo, zato je vrijeme da se proba Građanski model društva.

goran

pre 17 godina

Ja zivim u RS. Dodika sam dugo smatrao za razumnog politicara. SDS i SDA su se godinama odrzavali na vlasti upravo zahvaljujuci ovakvom dogovorenom huskanju naroda. Sada je Dodikov SNSD postao jaci od SDS-a,a DOdik je od SDS-a samo prepisao recept, shvativsi da je narodu mnogo lakse prodavati pricu o referendumu nego uraditi nesto na ekonomskom planu, planu borbe protiv kriminala, poboljsanju zivota obicnog gradjanina. Garantujem da u dogovoru Tihic kao napada RS,a Dodik je kao brani. Za one koji ne znaju, Stranka za BiH, Harisa Silajdzica, kao i Tihiceva SDA imaju ministre u Dodikovoj Vladi. Po kojoj logici njihovi ministri obavljaju funkcije u Vladi jednog entiteta koji zele da ukinu i po kojoj logici bas u koaliciji sa tako mrskim im neprijateljem kao sto je Dodik? Zasto, recimo, Dodik nije htio da smijeni potpredsjednika Narodne skupstine RS, koji je iz SDA, a koji je organizovao docek ratnom zlocincu Naseru Oricu i koji je rekao da ce Nasera dovesti u Banja Luku na kafu? Sve je ovo predstava za prosjecnog Bosanca i Hercegovca, tj za siroke narodne mase, a Evropa ode sve dalje od nas. Nema hljeba obicnom covjeku od njihovog prepucavanja, ali nazalost, Dodik je ovakvom svojom pricom po posljednjim anketama, pridobio preko 60% gradjana RS (tacnije oko 67%), a Haris je u Federaciji BiH sve jaci.

Богдан

pre 17 godina

Треба размислити о подели Босне. Српску дати Србији, део Федерације БиХ Хрватској и остатак Бошњацима. Тренутно стање је катастрофално, Босна је најнефункционалнија држава у Европи. Ово би могло да обезбеди трајнији мир. Босна личи на мини Југославију, па зато мислим да нема будућност.

Mile

pre 17 godina

Mislim da ljudi u BiH moraju da shvate da je RS cinjenica kao sto je i nezavisnost BiH cinjenica. Negiranje jedne od tih cinjenica povlaci za sobom negiranje one druge.
Sadasnja BiH je rezultat kompromisa po kome su Srbi platili cenu za vodjenje rata, PRIZNANJEM nezavisnosti BiH, a Bosanci (sa Bosanskim Hrvatima), platili cenu za GAZENJE KONSTITUTIVNOSTI Srpskog naroda pocetkom 90-ih, prihvatanjem RS (nezavisnost BiH je po ustavu moralo da ima potpis sva tri konstitutivna naroda, ne samo dva).
To je sustina Dejtonskog sporazuma. Nema mesta za cudjenje da ako Tihic kaze da RS-u treba ukinuti (ponovo pogaziti konstitutivnost Srba u BiH), odgovor da Srbi ne vide sebe u takvoj BiH.

ja

pre 17 godina

I opet neki spominju podjelu Bosne i Hercegovine kao jedinog rješenja, zaboravljajući da u BiH nema, ili barem nije bilo prije rata, etnički čistog teritorija. Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Banja luka, Mostar i svi drugi gradovi i mjesta zajednički su svim trima narodima. To što je iz RS istjerana većina Hrvata i Bošnjaka NE ZNAČI da je RS srpska i ničija više. Banja luku i Prijedor stvarali su stoljećima i u njima živjeli i drugi narodi osim Srba, baš kao što su Srbi živjeli i stvarali u Sarajevu, Modstaru, Zenici i NITKO nema pravo oduzeti im njihovu djedovinu. BiH se treba reformirati jer ovakva kakva je više ne može funkcionirati, prekrcana birokratima i političarima raznih vrsta kojima je jedini cilj sebi i svojima osigurati materijalnu sigurnost, a narodu kako bude. Ali, uređenje BiH kao države s malenim, ali efikasnim državnim aparatom i najvišim mogućim stupnjem ljudskih i građanskih prava za sve njezine građane ne odgovara današnjim bh političarima jer bi mnogi od njih ostali bez jedinog posla koji su do sada naučili raditi - mlaćenja prazne slame!

Dragana

pre 17 godina

Malo iznenadjujuca izjava da "neki zlocin nije mogao da nastane na osnovu neke naredbe".
Ako se tako razmislja, onda i oni koje Hag jos uvek trazi nisu krivi?
Ali u celoj ovoj prici jos uvek vazi pravilo "napad je najbolja odbrana" ili "nismo mi oni su". Covek mora da bude jako zreo da bi prihvatio i priznao istinu koja jako boli.

Makaveli

pre 17 godina

A ovaj Durakovic je profesor??? Kad su takvi profesori, kakvi su onda oni manje skolovani? Katastrofa. Kakav recnik koristi, pa na bas carsiji se prica lepse i kulturnije.
I to u sta on veruje ili ne veruje, to je njegova stvar. Ili neka prica o necemu sto ZNA, ili neka bolje cuti.

mrki

pre 17 godina

Bosnjaci bi trebalo vec jednom da se probude iz dubokog sna i da dobro promisle jer izgleda da po njihovom misljenju BiH je samo bosnjacka a u 40 % stanovnika (koji su srbi) vidi samo agresore, zlocince itd. i kako ocekivati da ce takva drzava da opstane kada se 40 % stanovnika napada konstantno? Republika Srpska je realnost i nema nikakvog govora o njezinom nestanku jer je taj dejtonski sporazum sacinjen od svjetkih sila i kao takav taj sporzum je rezultirao postizanju mira. Sva tri konstitutivna naroda su potpisala taj sporazum i da bi se on promjenio mora sva tri naroda da se sloze sa tim. Svi znamo da Srbi ne zele da promjene taj dejtonski sporazum a ne vidim bas da je i zapad za to da se ukine RS jer ustavne promjene (koje su odbacili bosnjaci) koje su uticajne drzave zapade htjele da nametnu BiH nisu bile takve da su ugrozavale opstanak Rs-a. Cak su i ucvrscavale taj entitet. Sto je moguce prije ostali narodi u BiH ( narocito bosnjaci) prihvate realnost tj. Republiku Srpsku to bolje i po stabilnost BiH i po stabilnost regioan. Evropa i svjet su ulozili dosta para da se ispravi ono sto je unisteno tokom rata u BiH i nebi dozvolili taj luskuz da sve to bace u vodu zbog nekih nerealnih ocekivanja. Na kraju se mnogi zale da je RS diskriminirajuca za ostala dva naroda. Pa ja bih te pitao koji to polemisu o tome da li je FBiH diskriminirajuca za Srbe? Koliko se Srba vratilo u prijeratni Mostar, Sarajevo itd.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Ako se pridržavamo "argumenata" gospodina Tihića, po kojima je RS genocidna tvorevina onda ćemo doći do zaključka da na teritoriji bivše Jugoslavije nema države koja ne počiva na genocidu. Izuzev, ako ubistva, proterivanja, silovanja nad nekim narodom ne proglasimo vrhunskom demokratijom. Pa shodno tome imamo "zločine u demokratske svrhe", koje su vršili sunarodnici i saplemenici gospodina Tihića i "stravične zločine" počinjene od strane sunarodnika gospodina Dodika. Insistiranje na ukidanju čak, i imena Republika Srpska, može samo dovesti do novih tenzija. I što je najgore novih sukoba. Gospodin Tihić se toga ne boji. Ili ima podršku svetskih moćnika ili misli "da će Alah uvek biti na njegovoj strani". Nije važno da li sam simpatizer ili protivnik bilo koga iz srpskog rukovodstva, bez obzira da li se radi o Dodiku, Čaviću, Radovanu ili bilo kom drugom. Zločinci, koji su se ogrešili o pravila ratovanja moraju da odgovaraju. Isto kao što Republika Srpska mora da ostane i opstane jer je ona, kao tavka, faktor mira i stabilnosti u bivšoj BiH. To je ralnost i svako ko poštuje i traži za sebe pravo na samoopredeljenje, to isto pravo mora dati i Srbima.....

mali marinko

pre 17 godina

Ono što treba BiH su odgovorni političari. To je, priznajem, kasta koju je teško naći. Lako je sada političarima kad imaju iza sebe nacionalističku polugu koju će povući pred svake izbore. Ali isto tako treba znati da je ta poluga prisutna zbog maglovitog stanja u BiH. Ono što je iznimno važno je da se vidi napredak koji je pojedina vlast napravila odnosno odsustvo istog. To se, nažalost, najbolje vidi na nekom teritoriju na kojem je ta vlast odgovorna. Dok god BiH ne bude savezna država 3 entiteta/kantona i dok se ne zna što lokalna vlada može napraviti a što je pod ingerencijom države nacionlizma u BiH će biti ko u priči.

Dragomir

pre 17 godina

Pazite svi cemo svakako u Evropu. Pa samim tim granice nizu vise znacajne. Znaci RS treba da se odvoji jer ce izbiti argumente Tihicu i njegovima kao i Dodiku i njegovima, pa ce morati da se okrenu radu a ne politici masovne histerije. RS se ne moze ugasiti cak i ako administratovno to naprave Tihicevi jer je to duboko u svesti Srpskog naroda koji tek onda BiH nece videti kao svoju drzavu.

Glasam za zelene!

pre 17 godina

Priča o referendumu u RS ne stoji, zato što je RS definirana samo Ustavom BiH. Ako se ukine BiH, ukidaju se oba entiteta i distrikt. Dalje, sumnjam da Srbija, pored svih svojih problema, želi pripojiti propalu i gladnu Republiku Srpsku, preuzeti na svoja leđa regije poput Srebrenice i sličnih krajeva istočne Bosne koji žive isključivo na međunarodnoj pomoći i donacijama iz dijaspore isl. Da ne govorim koliko bi neriješeni bosanski problemi unijeli nestabilnosti u Srbiju, pa se ne treba glupirati. RS ne može biti ni samostalna država, zato što referendum ne bi bio opravdan međunarodnim pravom, a entiteti u BiH su tako neprirodno i kvrgavo formirani da bukvalno ne mogu postojati samostalno. Sve ovo otprilike važi i za tzv. hrvatske i bošnjačke dijelove BiH. Poenta: problem Bosne i Hercegovine nisu entiteti, a problem Republike Srpske nije Bosna i Hercegovina. Problem su Radovan Karadžić, Ante Gotovina i Naser Orić, problem je izborna kampanja koja je obilježena bombama poput ove jutrošnje u Sarajevu (koja je unaprijed odlučila ishod izbora - SDA i SDS pobjeđuju, svaki u svojoj mahali), problem je razmišljanje "u kutiji" koje gleda samo ideologiju, a ne šta stoji iza te ideologije (hint: ništa!), i problem je manjak želje da se malo proviri vani i vidi kuda je to svijet krenuo bez nas (osim Libana, koji je krenuo našim putem).

МЦ

pre 17 godina

Од самог почетка, из неких чудних интереса западних сила, БиХ се вештачки одржава у животу. Заиста представља Југославију у малом и неминован је исти такав крај. И Хрвати имају право на своју републику, уз право на одвајање и српске и хрватске републике. Све друго је губљење времена, покушај мајоризације и негирања права народима на самоопредељење, које је признато и у бившој Југославији, и на Косову, и у бившем СССР. Неком чудном логиком (ако занемаримо бесмислене и излизане фразе о геноцидној творевини, Босни као симболу и сличним глупостима), једино српски народ у БиХ нема то право, иако је конститутивни народ, са својом републиком.

Realista

pre 17 godina

Jedini nacin da se dokonim politicarima, tipa Sulejmana Tihica ili Dragana Cavica zatvore usta jeste da se konacno svi usaglase da je jedino resenje za trajni mir na prostoru zapadnog Balkana podela BiH na tri dela. Republika Srpska treba da se pripoji prirodnom savezniku Srbiji, Herceg Bosna (koje se Hrvati u BIH nisu odrekli) postane deo Hrvatske, a ono sto ostane od Federacije BiH da bude medjunarodno priznata drzava. Ako se to ne dogodi i u sledecih milion godina ce se pricati o tome ko je koliko pobio neduznih ljudi i ko je prvi dosao na te prostore. Smesno je da neko, ko je zahvaljujuci komunistickim zlocinima i etnickom ciscenju cisto srpskih i hrvatskih podrucja i naseljavanjem iz Raske oblasti odredjuje kako ce da zive dva velika balkanska naroda, koja su se na ta podrucja naselili na granici izmedju starog i srednjeg veka. Zato PODELA BiH pa da i nas Bog pogleda. Indenpendence for RS and HB

miro

pre 17 godina

Republika Srpska Srbiji,Hercegovina Hrvatskoj,to je jedini nacin da se jednom zauvek na prostorima BiH resi pitanje teritorija i mira. Zlocince sa svih strana pred sud, jer jedino tako mozemo napred. Pokoj dusi svim nevinim zrtvama suludog rata na podrucju SFRJ. Politicari ne igrajte se sa tudjim bolom, jer vi i vase porodice ste bili u inostranstvu dok je vecina obicnih gradjana patila, i zato TISINA!!!

Znanac - Stranac

pre 17 godina

Izbori su blizu.... Na Balkanu bi trebalo zabraniti izbore bar 50 godina, uvesti protektorat, nauciti ljude da rade i da postuju prvo sebe, svoj rad a onda i svoju okolinu , blizu i daljnju... sve ostalo je politika za narodne mase... SDS, SDA, HDZ ... i ostale manje ili vise nacionalne stranke se bore za svaki glas iz svog naroda na nacin koji su najefektniji u ovom delu sveta... "UGROZENOST" od strane onih drugih... Sve je isto kao i 90-tih kada se raspravljalo o "Federacija ili Konfedracija" a niko nije hteo da objasni narodu sta se nudi jednim a sta drugim a ime je formalnost... Kao sto je formalnost da Srbi imaju prostor zvani "Republika Srbska" niti imaju neke koristi od toga(mislim na obican narod) niti ce imati jer od toga se ne zivi... Formalno "Herceg Bosna" ne postoji ali je i te kako ziva tako da se imenima samo sluze Nacinalisti i to samo kad im zatreba... Jer SDS, HDZ, SDA SNDS ... ne mogu opstati jedni bez drugih i zato oni kao jedne druge ukidaju, a posle izbora ce zajedno da nastave da vladaju (citaj bogate se ) dok obican narod gladuje i bude ponizavan, od strane tih istih izabranih koji treba njima da sluze... Dakle ostavimo se velike politike, Medjunarodnog prava, ko moze ko nemoze, ko ima a ko nema pravo jer danas smo svedoci da su ti pojmovi fleksibilni i upotrebljavaju ih svi samo kad im zatreba... Zato narode Biosanski i Hercegovacki ponovo izaberi iste nacionaliste, iste lidere, isto ce i ostati a ti o tvoji cete da umrete u nadi da ste eto slobodni sto imate "Republiku Srbsku, Hrvatsku, Bosnjacku... e nek vam je sretno jer pameti nemate ....da imate nebi raspravljali o glupim imenima vec o vasim zivotnim problemima...

NenadV25

pre 17 godina

Za komentare koji govore o ukidanju naziva Republika Srpska, kako se tim nazivom diskriminišu ostala dva naroda na području RS-a samo da kažem da je FBiH skraćeni naziv od muslimansko-hrvatska federacija. Dovoljno je pogledati zastavu te FBiH i zaključiti čiji je to entitet. Čak štaviše u RS-u živi više ostalih nego Srba u FBiH. O tome ne piše nijedan komentator iz FBiH. Očistite prvo svoje federalno dvorište gospodo!

Marko

pre 17 godina

Gospodine Tihiću, dogovićemo se nekako oko RS, ali ovde se priča i bruju o dokazanom ratnom zločincu. Zato komentarišite šta je tema. Hvala.

RODJENI

pre 17 godina

Dijelit BIH nakon ETNICKOG ciscenja NIKO NE MOZE NIT SMIJE! Ako proba imacemo opet RAT. "RS" nosi ime jedne nacionalnosti sto je nedopustivo u multi-nacionalnoj BIH.

Gradjanin

pre 17 godina

Stavovi kako je Bosna vestacka drzava samo zato sto tamo jos uvek nacionalisti zare i pale je samo insistiranje da nacionalisti zacementiraju svoja dela. Po istom kriteriju je i Srbija vestacka drzava, onda bi i RS bila vestacka drzava (zar tamo ne zive ili su ziveli drugi narodi, RS nije srpska drzava osim ako se ne zacementiraju stravicni genocidi. To se isto pitanje moze postaviti za Svajcarsku, i mnoge evropske zemlje kao i Kanadu i Ameriku - na srecu normalno uredjene gradjanske drzave koje ne idu na ruku nacionalistima nemaju taj problem. Bar ne za sada.

Mara

pre 17 godina

Nije istina da narodi ne mogu da ziive zajedno ziveli su i to DOBRo. Ne mogu nacionalisti zajedno a oni su POBEDILI u ovom ratu nazalost zahvaljujuci manipulacijama i strancima koji su napravili kompromise sa njima umesto da ih LUSTRIRAJU. A narod ko narod-sistem spojenih sudova pomesano sa strahom i gramzivoscu sto je odlika ljudskog roda i svugde u svetu daje rezuktate gde jake grdjabske i demokratske vrednosti ustuknu. Ima puno primera u istoriji.

Ko to tamo peva

pre 17 godina

A Bosna i Hercegovina nose naziv od krompira pa su Bosanci krompiri. Manite se gluposti. Radite više i živećete bolje. Neće vam onda smetati ni RS HB.

Desava se

pre 17 godina

Meni je muka od svih balkanskih naroda.Muka da vise ne mogu da disem,a imuna ne mogu biti,jer me dotice u svakom pogledu.Prvo sam prezivela rat a sada mislim da cu ceo svoj zivot slusati ista prepucavanja i price o zlocinima,te negiranje istih od svih njenih ucesnica,lazi i manipulacije.Pitam se ponekad,kad sam umorna od svega,sta sam ja to kome kriva? Zasto?
Ako ne mogu da zive zajedno,nek se odvajaju.Nek se vise nadje kompromis i podele te teritorije i krene u novi zivot?Kako vam vise nije dosadilo?

Optimista

pre 17 godina

Razumijem da Srpski i Hrvatski i Muslimanski nacionalisti samo hoce svoj deo kolaca; dogovorio Milosevic sa Tudjmanom srpsku drzavu u Bosni u zamenu za Krajinu, Izetbegovic sanjao o pokrivenim zenama - ali napravili racun bez krcmara ili su mislili da ce krcmar crknuti. Ja mislim da je krcmar ziv i da ce trgovci morati da odustanu od trgovine. Zato neka Hrvati sanjaju da srba nece biti u Hrvatskoj a srbi da ce napraviti od RS svoju drzavu. islamisti da ce napraviti islamsku drzavu - u Bosni se opet sklapaju mesani brakovi, kafane rade kao nikada, rakija se pece, a zene se suncaju u bikinijima. To je vecina a nacionalisti rade svoj posao kao uostalom i u celom ovom nasem malom svetu. kazu djavo ipak biva pobedjen u dobrim filmovima ali ne bez zrtava.

NenadV25

pre 17 godina

Želio bih dodati da multietničnost u BiH ne postoji u stvarnosti već samo na papiru. Isto važi i za konstitutivnost naroda na cijelom njenom području. Nemojmo se zamajavati ali to zasada nije uopšte moguće. Zanimljivo je da Bošnjaci najviše zagovaraju multietničnost a Sarajevo je danas sve samo ne multietnično. Posljednji događaj koji je to pokazao je brisanje Srba iz gradskog vijeća.
Nema te političke partije koja se istinski zalaže za multietničku BiH. U FBiH uglavnom smatraju da će se ukidanjem RS-a doći do multietnične BiH što je smiješno.

Spaso-London

pre 17 godina

Ovde ima jedan problem, a to je da niko ne pita jedan konstitivan narod kao sto su Srbi u BiH odnosno u Republici Srpskoj sta Srbi hoce. Cinjenica je da ogromna vecina stanovnika RS ne dozivljava BiH kao svoju drzavu. BiH je nametnuta vjestacka tvorevina i trajace do onog trenutka kad se sama od sebe raspadne.Za bolju i sretniju buducnost svih naroda BiH razlaz ili otcepljenje je jedini izlaz, to je vec krenulo i nema nazad

onverra

pre 17 godina

Interesantno je kako svima(pogotovu Durakovicu) u ovoj igri kartaskih prevara, nedostaje poznati dzoker za sve nevolje. On se zvao...Milosevic!

Dino

pre 17 godina

Nivo manipulacije gradjana BiH je zastrasujuci. Cinjenica je da ovakvo ustrojstvo zemlje garantuje vladavinu nacionalista-oportunista za narednih hiljadu godina, jedni ce uvijek da stite RS a drugi ce da je ukidaju.

john b

pre 17 godina

Pravno, ime RS (a sve je u imenu jer promjeni ime entitta RS i nikoga vise nece biti briga za entitet) je neodrzivo na duze staze. U ustavu BiH postoji velika kontradikcija koja se moze rijesiti samo na dva nacina: ili da se ime RS promjeni i na taj nacin uvazi cinjenica da su po ustavu i Bosnjaci i Hrvati konstitutivni narodi ili da se Hrvati i Bosnjaci odreknu konstitutivnosti i postanu nacionalne manjine, sto je nerealno da ce se desiti. RS ne moze opstati kao ekskluzivno srpski nacionalni prostor, to nikada nije bio u proslosti a ne moze biti ni u buducnosti. Prakticno, entiteti usporavaju razvoj BiH kao funkcionalne drzave sposobne da se prikljuci EU, i zbog ovoga ce entiteti nestajati. Na kraju, ustav mora garantovat prava svima narodima, ali treba shvatiti da u BiH ni jedan narod ne moze imati ekskluvizitet nad teriorijom.

Bosanac

pre 17 godina

Slazem se da je zalosno da se sve ovo desava. Moje je misljenje da sve strane treba da ociste svoju proslost. To posebno trebaju da se zalazu mladi i da popreace ove ruzne stvari sto su nam na zalsot nasi roditleji i djedovi i bake ostavili. Zasto svi moramo piti istu vodu hiljadu puta.

Ko je Kriv?

pre 17 godina

Rs kako je vec receno ne moze opstati na ovaj nacin normalno bi bilo da se promjeni ime rs-a, jer je diskriminirajuci za ostala dva naroda, ova politicka prepucavanja koja se trenutno desavaju u BiH su sasvim normalna, jer se blize Oktobarski izbori, BiH ima samo buducnost ukoliko budu svi narodi ravnopravni na cijeloj teritoriji...

Katarina Bosanska

pre 17 godina

Sve ide kako je predviđeno prije izbora. zaoštravaju se nacionalne pozicije. Sve žrtve su još jedno žrtve i nikoga niej briga. Važno je samo da se zaborave stvarni, egzistencijalni problemi, kao zapošljavanje, socijalna i zdravstvena sigurnost, koji muče jednako sve građane BiH. Njih vladajuća kasta diljem BiH nije u stanju riješti i na njima bi mogla izgubiti izbore. Zato se opet poturaju nacionalne žrtve, zločinci i na kraju svi su nacionalno ugroženi. Ma da ne bi. Svi smo mi ekonoski, egzistencijalno ugroženi. Svi osim vladajućih, i bez obzira na nacionalnu pripadnost. Stanje se neće promjeniti za dugo. Jer vlast ima sve poluge u svojim rukama, osobito medije, i manipuliše narodima. S druge strane, ne nude se nikakva alternativna politička rješenja tako da smo zapravo zatvoreni ko ovce u svoje nacionalne obore. A u okviru njih niko ne nudi ekonomski napredak, a čini se da ih nije ni briga. Stoga politi zacija žrtava odgovara vlasti u RS kao i u federaciji, naprosto je homogenizira nacione i osgiurava im još jedan mandat, a to je ono što se broji. Dok mi, obični građani budemo to podržavali, tako će to i biti. Zato trebamo tražiti alternativu nacionalnim politikama u građanskim politikama. time se ne gubi nacionalna pripadnost, ali se bolje živi. Evidentno je da u zadnjih 15-ak godina, nacionalna politika nije uspjela u BiH. Svi smo bolje živjeli u socijalističkom drušvu, koje je propalo, zato je vrijeme da se proba Građanski model društva.

goran

pre 17 godina

Ja zivim u RS. Dodika sam dugo smatrao za razumnog politicara. SDS i SDA su se godinama odrzavali na vlasti upravo zahvaljujuci ovakvom dogovorenom huskanju naroda. Sada je Dodikov SNSD postao jaci od SDS-a,a DOdik je od SDS-a samo prepisao recept, shvativsi da je narodu mnogo lakse prodavati pricu o referendumu nego uraditi nesto na ekonomskom planu, planu borbe protiv kriminala, poboljsanju zivota obicnog gradjanina. Garantujem da u dogovoru Tihic kao napada RS,a Dodik je kao brani. Za one koji ne znaju, Stranka za BiH, Harisa Silajdzica, kao i Tihiceva SDA imaju ministre u Dodikovoj Vladi. Po kojoj logici njihovi ministri obavljaju funkcije u Vladi jednog entiteta koji zele da ukinu i po kojoj logici bas u koaliciji sa tako mrskim im neprijateljem kao sto je Dodik? Zasto, recimo, Dodik nije htio da smijeni potpredsjednika Narodne skupstine RS, koji je iz SDA, a koji je organizovao docek ratnom zlocincu Naseru Oricu i koji je rekao da ce Nasera dovesti u Banja Luku na kafu? Sve je ovo predstava za prosjecnog Bosanca i Hercegovca, tj za siroke narodne mase, a Evropa ode sve dalje od nas. Nema hljeba obicnom covjeku od njihovog prepucavanja, ali nazalost, Dodik je ovakvom svojom pricom po posljednjim anketama, pridobio preko 60% gradjana RS (tacnije oko 67%), a Haris je u Federaciji BiH sve jaci.

Богдан

pre 17 godina

Треба размислити о подели Босне. Српску дати Србији, део Федерације БиХ Хрватској и остатак Бошњацима. Тренутно стање је катастрофално, Босна је најнефункционалнија држава у Европи. Ово би могло да обезбеди трајнији мир. Босна личи на мини Југославију, па зато мислим да нема будућност.

Mile

pre 17 godina

Mislim da ljudi u BiH moraju da shvate da je RS cinjenica kao sto je i nezavisnost BiH cinjenica. Negiranje jedne od tih cinjenica povlaci za sobom negiranje one druge.
Sadasnja BiH je rezultat kompromisa po kome su Srbi platili cenu za vodjenje rata, PRIZNANJEM nezavisnosti BiH, a Bosanci (sa Bosanskim Hrvatima), platili cenu za GAZENJE KONSTITUTIVNOSTI Srpskog naroda pocetkom 90-ih, prihvatanjem RS (nezavisnost BiH je po ustavu moralo da ima potpis sva tri konstitutivna naroda, ne samo dva).
To je sustina Dejtonskog sporazuma. Nema mesta za cudjenje da ako Tihic kaze da RS-u treba ukinuti (ponovo pogaziti konstitutivnost Srba u BiH), odgovor da Srbi ne vide sebe u takvoj BiH.

ja

pre 17 godina

I opet neki spominju podjelu Bosne i Hercegovine kao jedinog rješenja, zaboravljajući da u BiH nema, ili barem nije bilo prije rata, etnički čistog teritorija. Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Banja luka, Mostar i svi drugi gradovi i mjesta zajednički su svim trima narodima. To što je iz RS istjerana većina Hrvata i Bošnjaka NE ZNAČI da je RS srpska i ničija više. Banja luku i Prijedor stvarali su stoljećima i u njima živjeli i drugi narodi osim Srba, baš kao što su Srbi živjeli i stvarali u Sarajevu, Modstaru, Zenici i NITKO nema pravo oduzeti im njihovu djedovinu. BiH se treba reformirati jer ovakva kakva je više ne može funkcionirati, prekrcana birokratima i političarima raznih vrsta kojima je jedini cilj sebi i svojima osigurati materijalnu sigurnost, a narodu kako bude. Ali, uređenje BiH kao države s malenim, ali efikasnim državnim aparatom i najvišim mogućim stupnjem ljudskih i građanskih prava za sve njezine građane ne odgovara današnjim bh političarima jer bi mnogi od njih ostali bez jedinog posla koji su do sada naučili raditi - mlaćenja prazne slame!

Dragana

pre 17 godina

Malo iznenadjujuca izjava da "neki zlocin nije mogao da nastane na osnovu neke naredbe".
Ako se tako razmislja, onda i oni koje Hag jos uvek trazi nisu krivi?
Ali u celoj ovoj prici jos uvek vazi pravilo "napad je najbolja odbrana" ili "nismo mi oni su". Covek mora da bude jako zreo da bi prihvatio i priznao istinu koja jako boli.

Makaveli

pre 17 godina

A ovaj Durakovic je profesor??? Kad su takvi profesori, kakvi su onda oni manje skolovani? Katastrofa. Kakav recnik koristi, pa na bas carsiji se prica lepse i kulturnije.
I to u sta on veruje ili ne veruje, to je njegova stvar. Ili neka prica o necemu sto ZNA, ili neka bolje cuti.

mrki

pre 17 godina

Bosnjaci bi trebalo vec jednom da se probude iz dubokog sna i da dobro promisle jer izgleda da po njihovom misljenju BiH je samo bosnjacka a u 40 % stanovnika (koji su srbi) vidi samo agresore, zlocince itd. i kako ocekivati da ce takva drzava da opstane kada se 40 % stanovnika napada konstantno? Republika Srpska je realnost i nema nikakvog govora o njezinom nestanku jer je taj dejtonski sporazum sacinjen od svjetkih sila i kao takav taj sporzum je rezultirao postizanju mira. Sva tri konstitutivna naroda su potpisala taj sporazum i da bi se on promjenio mora sva tri naroda da se sloze sa tim. Svi znamo da Srbi ne zele da promjene taj dejtonski sporazum a ne vidim bas da je i zapad za to da se ukine RS jer ustavne promjene (koje su odbacili bosnjaci) koje su uticajne drzave zapade htjele da nametnu BiH nisu bile takve da su ugrozavale opstanak Rs-a. Cak su i ucvrscavale taj entitet. Sto je moguce prije ostali narodi u BiH ( narocito bosnjaci) prihvate realnost tj. Republiku Srpsku to bolje i po stabilnost BiH i po stabilnost regioan. Evropa i svjet su ulozili dosta para da se ispravi ono sto je unisteno tokom rata u BiH i nebi dozvolili taj luskuz da sve to bace u vodu zbog nekih nerealnih ocekivanja. Na kraju se mnogi zale da je RS diskriminirajuca za ostala dva naroda. Pa ja bih te pitao koji to polemisu o tome da li je FBiH diskriminirajuca za Srbe? Koliko se Srba vratilo u prijeratni Mostar, Sarajevo itd.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Ako se pridržavamo "argumenata" gospodina Tihića, po kojima je RS genocidna tvorevina onda ćemo doći do zaključka da na teritoriji bivše Jugoslavije nema države koja ne počiva na genocidu. Izuzev, ako ubistva, proterivanja, silovanja nad nekim narodom ne proglasimo vrhunskom demokratijom. Pa shodno tome imamo "zločine u demokratske svrhe", koje su vršili sunarodnici i saplemenici gospodina Tihića i "stravične zločine" počinjene od strane sunarodnika gospodina Dodika. Insistiranje na ukidanju čak, i imena Republika Srpska, može samo dovesti do novih tenzija. I što je najgore novih sukoba. Gospodin Tihić se toga ne boji. Ili ima podršku svetskih moćnika ili misli "da će Alah uvek biti na njegovoj strani". Nije važno da li sam simpatizer ili protivnik bilo koga iz srpskog rukovodstva, bez obzira da li se radi o Dodiku, Čaviću, Radovanu ili bilo kom drugom. Zločinci, koji su se ogrešili o pravila ratovanja moraju da odgovaraju. Isto kao što Republika Srpska mora da ostane i opstane jer je ona, kao tavka, faktor mira i stabilnosti u bivšoj BiH. To je ralnost i svako ko poštuje i traži za sebe pravo na samoopredeljenje, to isto pravo mora dati i Srbima.....

mali marinko

pre 17 godina

Ono što treba BiH su odgovorni političari. To je, priznajem, kasta koju je teško naći. Lako je sada političarima kad imaju iza sebe nacionalističku polugu koju će povući pred svake izbore. Ali isto tako treba znati da je ta poluga prisutna zbog maglovitog stanja u BiH. Ono što je iznimno važno je da se vidi napredak koji je pojedina vlast napravila odnosno odsustvo istog. To se, nažalost, najbolje vidi na nekom teritoriju na kojem je ta vlast odgovorna. Dok god BiH ne bude savezna država 3 entiteta/kantona i dok se ne zna što lokalna vlada može napraviti a što je pod ingerencijom države nacionlizma u BiH će biti ko u priči.

Dragomir

pre 17 godina

Pazite svi cemo svakako u Evropu. Pa samim tim granice nizu vise znacajne. Znaci RS treba da se odvoji jer ce izbiti argumente Tihicu i njegovima kao i Dodiku i njegovima, pa ce morati da se okrenu radu a ne politici masovne histerije. RS se ne moze ugasiti cak i ako administratovno to naprave Tihicevi jer je to duboko u svesti Srpskog naroda koji tek onda BiH nece videti kao svoju drzavu.

Glasam za zelene!

pre 17 godina

Priča o referendumu u RS ne stoji, zato što je RS definirana samo Ustavom BiH. Ako se ukine BiH, ukidaju se oba entiteta i distrikt. Dalje, sumnjam da Srbija, pored svih svojih problema, želi pripojiti propalu i gladnu Republiku Srpsku, preuzeti na svoja leđa regije poput Srebrenice i sličnih krajeva istočne Bosne koji žive isključivo na međunarodnoj pomoći i donacijama iz dijaspore isl. Da ne govorim koliko bi neriješeni bosanski problemi unijeli nestabilnosti u Srbiju, pa se ne treba glupirati. RS ne može biti ni samostalna država, zato što referendum ne bi bio opravdan međunarodnim pravom, a entiteti u BiH su tako neprirodno i kvrgavo formirani da bukvalno ne mogu postojati samostalno. Sve ovo otprilike važi i za tzv. hrvatske i bošnjačke dijelove BiH. Poenta: problem Bosne i Hercegovine nisu entiteti, a problem Republike Srpske nije Bosna i Hercegovina. Problem su Radovan Karadžić, Ante Gotovina i Naser Orić, problem je izborna kampanja koja je obilježena bombama poput ove jutrošnje u Sarajevu (koja je unaprijed odlučila ishod izbora - SDA i SDS pobjeđuju, svaki u svojoj mahali), problem je razmišljanje "u kutiji" koje gleda samo ideologiju, a ne šta stoji iza te ideologije (hint: ništa!), i problem je manjak želje da se malo proviri vani i vidi kuda je to svijet krenuo bez nas (osim Libana, koji je krenuo našim putem).

МЦ

pre 17 godina

Од самог почетка, из неких чудних интереса западних сила, БиХ се вештачки одржава у животу. Заиста представља Југославију у малом и неминован је исти такав крај. И Хрвати имају право на своју републику, уз право на одвајање и српске и хрватске републике. Све друго је губљење времена, покушај мајоризације и негирања права народима на самоопредељење, које је признато и у бившој Југославији, и на Косову, и у бившем СССР. Неком чудном логиком (ако занемаримо бесмислене и излизане фразе о геноцидној творевини, Босни као симболу и сличним глупостима), једино српски народ у БиХ нема то право, иако је конститутивни народ, са својом републиком.

Realista

pre 17 godina

Jedini nacin da se dokonim politicarima, tipa Sulejmana Tihica ili Dragana Cavica zatvore usta jeste da se konacno svi usaglase da je jedino resenje za trajni mir na prostoru zapadnog Balkana podela BiH na tri dela. Republika Srpska treba da se pripoji prirodnom savezniku Srbiji, Herceg Bosna (koje se Hrvati u BIH nisu odrekli) postane deo Hrvatske, a ono sto ostane od Federacije BiH da bude medjunarodno priznata drzava. Ako se to ne dogodi i u sledecih milion godina ce se pricati o tome ko je koliko pobio neduznih ljudi i ko je prvi dosao na te prostore. Smesno je da neko, ko je zahvaljujuci komunistickim zlocinima i etnickom ciscenju cisto srpskih i hrvatskih podrucja i naseljavanjem iz Raske oblasti odredjuje kako ce da zive dva velika balkanska naroda, koja su se na ta podrucja naselili na granici izmedju starog i srednjeg veka. Zato PODELA BiH pa da i nas Bog pogleda. Indenpendence for RS and HB

miro

pre 17 godina

Republika Srpska Srbiji,Hercegovina Hrvatskoj,to je jedini nacin da se jednom zauvek na prostorima BiH resi pitanje teritorija i mira. Zlocince sa svih strana pred sud, jer jedino tako mozemo napred. Pokoj dusi svim nevinim zrtvama suludog rata na podrucju SFRJ. Politicari ne igrajte se sa tudjim bolom, jer vi i vase porodice ste bili u inostranstvu dok je vecina obicnih gradjana patila, i zato TISINA!!!

Znanac - Stranac

pre 17 godina

Izbori su blizu.... Na Balkanu bi trebalo zabraniti izbore bar 50 godina, uvesti protektorat, nauciti ljude da rade i da postuju prvo sebe, svoj rad a onda i svoju okolinu , blizu i daljnju... sve ostalo je politika za narodne mase... SDS, SDA, HDZ ... i ostale manje ili vise nacionalne stranke se bore za svaki glas iz svog naroda na nacin koji su najefektniji u ovom delu sveta... "UGROZENOST" od strane onih drugih... Sve je isto kao i 90-tih kada se raspravljalo o "Federacija ili Konfedracija" a niko nije hteo da objasni narodu sta se nudi jednim a sta drugim a ime je formalnost... Kao sto je formalnost da Srbi imaju prostor zvani "Republika Srbska" niti imaju neke koristi od toga(mislim na obican narod) niti ce imati jer od toga se ne zivi... Formalno "Herceg Bosna" ne postoji ali je i te kako ziva tako da se imenima samo sluze Nacinalisti i to samo kad im zatreba... Jer SDS, HDZ, SDA SNDS ... ne mogu opstati jedni bez drugih i zato oni kao jedne druge ukidaju, a posle izbora ce zajedno da nastave da vladaju (citaj bogate se ) dok obican narod gladuje i bude ponizavan, od strane tih istih izabranih koji treba njima da sluze... Dakle ostavimo se velike politike, Medjunarodnog prava, ko moze ko nemoze, ko ima a ko nema pravo jer danas smo svedoci da su ti pojmovi fleksibilni i upotrebljavaju ih svi samo kad im zatreba... Zato narode Biosanski i Hercegovacki ponovo izaberi iste nacionaliste, iste lidere, isto ce i ostati a ti o tvoji cete da umrete u nadi da ste eto slobodni sto imate "Republiku Srbsku, Hrvatsku, Bosnjacku... e nek vam je sretno jer pameti nemate ....da imate nebi raspravljali o glupim imenima vec o vasim zivotnim problemima...

NenadV25

pre 17 godina

Za komentare koji govore o ukidanju naziva Republika Srpska, kako se tim nazivom diskriminišu ostala dva naroda na području RS-a samo da kažem da je FBiH skraćeni naziv od muslimansko-hrvatska federacija. Dovoljno je pogledati zastavu te FBiH i zaključiti čiji je to entitet. Čak štaviše u RS-u živi više ostalih nego Srba u FBiH. O tome ne piše nijedan komentator iz FBiH. Očistite prvo svoje federalno dvorište gospodo!

Marko

pre 17 godina

Gospodine Tihiću, dogovićemo se nekako oko RS, ali ovde se priča i bruju o dokazanom ratnom zločincu. Zato komentarišite šta je tema. Hvala.

RODJENI

pre 17 godina

Dijelit BIH nakon ETNICKOG ciscenja NIKO NE MOZE NIT SMIJE! Ako proba imacemo opet RAT. "RS" nosi ime jedne nacionalnosti sto je nedopustivo u multi-nacionalnoj BIH.

Gradjanin

pre 17 godina

Stavovi kako je Bosna vestacka drzava samo zato sto tamo jos uvek nacionalisti zare i pale je samo insistiranje da nacionalisti zacementiraju svoja dela. Po istom kriteriju je i Srbija vestacka drzava, onda bi i RS bila vestacka drzava (zar tamo ne zive ili su ziveli drugi narodi, RS nije srpska drzava osim ako se ne zacementiraju stravicni genocidi. To se isto pitanje moze postaviti za Svajcarsku, i mnoge evropske zemlje kao i Kanadu i Ameriku - na srecu normalno uredjene gradjanske drzave koje ne idu na ruku nacionalistima nemaju taj problem. Bar ne za sada.

Mara

pre 17 godina

Nije istina da narodi ne mogu da ziive zajedno ziveli su i to DOBRo. Ne mogu nacionalisti zajedno a oni su POBEDILI u ovom ratu nazalost zahvaljujuci manipulacijama i strancima koji su napravili kompromise sa njima umesto da ih LUSTRIRAJU. A narod ko narod-sistem spojenih sudova pomesano sa strahom i gramzivoscu sto je odlika ljudskog roda i svugde u svetu daje rezuktate gde jake grdjabske i demokratske vrednosti ustuknu. Ima puno primera u istoriji.

Ko to tamo peva

pre 17 godina

A Bosna i Hercegovina nose naziv od krompira pa su Bosanci krompiri. Manite se gluposti. Radite više i živećete bolje. Neće vam onda smetati ni RS HB.

Desava se

pre 17 godina

Meni je muka od svih balkanskih naroda.Muka da vise ne mogu da disem,a imuna ne mogu biti,jer me dotice u svakom pogledu.Prvo sam prezivela rat a sada mislim da cu ceo svoj zivot slusati ista prepucavanja i price o zlocinima,te negiranje istih od svih njenih ucesnica,lazi i manipulacije.Pitam se ponekad,kad sam umorna od svega,sta sam ja to kome kriva? Zasto?
Ako ne mogu da zive zajedno,nek se odvajaju.Nek se vise nadje kompromis i podele te teritorije i krene u novi zivot?Kako vam vise nije dosadilo?

Optimista

pre 17 godina

Razumijem da Srpski i Hrvatski i Muslimanski nacionalisti samo hoce svoj deo kolaca; dogovorio Milosevic sa Tudjmanom srpsku drzavu u Bosni u zamenu za Krajinu, Izetbegovic sanjao o pokrivenim zenama - ali napravili racun bez krcmara ili su mislili da ce krcmar crknuti. Ja mislim da je krcmar ziv i da ce trgovci morati da odustanu od trgovine. Zato neka Hrvati sanjaju da srba nece biti u Hrvatskoj a srbi da ce napraviti od RS svoju drzavu. islamisti da ce napraviti islamsku drzavu - u Bosni se opet sklapaju mesani brakovi, kafane rade kao nikada, rakija se pece, a zene se suncaju u bikinijima. To je vecina a nacionalisti rade svoj posao kao uostalom i u celom ovom nasem malom svetu. kazu djavo ipak biva pobedjen u dobrim filmovima ali ne bez zrtava.

NenadV25

pre 17 godina

Želio bih dodati da multietničnost u BiH ne postoji u stvarnosti već samo na papiru. Isto važi i za konstitutivnost naroda na cijelom njenom području. Nemojmo se zamajavati ali to zasada nije uopšte moguće. Zanimljivo je da Bošnjaci najviše zagovaraju multietničnost a Sarajevo je danas sve samo ne multietnično. Posljednji događaj koji je to pokazao je brisanje Srba iz gradskog vijeća.
Nema te političke partije koja se istinski zalaže za multietničku BiH. U FBiH uglavnom smatraju da će se ukidanjem RS-a doći do multietnične BiH što je smiješno.

Spaso-London

pre 17 godina

Ovde ima jedan problem, a to je da niko ne pita jedan konstitivan narod kao sto su Srbi u BiH odnosno u Republici Srpskoj sta Srbi hoce. Cinjenica je da ogromna vecina stanovnika RS ne dozivljava BiH kao svoju drzavu. BiH je nametnuta vjestacka tvorevina i trajace do onog trenutka kad se sama od sebe raspadne.Za bolju i sretniju buducnost svih naroda BiH razlaz ili otcepljenje je jedini izlaz, to je vec krenulo i nema nazad

onverra

pre 17 godina

Interesantno je kako svima(pogotovu Durakovicu) u ovoj igri kartaskih prevara, nedostaje poznati dzoker za sve nevolje. On se zvao...Milosevic!