ZAVRSEN RAZGOVOR KOSTUNICA-DEL PONTE

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2001.

21:01

Default images
U Beogradu je zavrsen sastanak jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice s glavnim tuziocem Haskog tribunala Karlom del Ponte, a posle susreta nije bilo izjava za javnost, jer je Karla del Ponte odbila da se obrati novinarima. Novinarima u Palati Federacije obratila se clan Kabineta predsednika SRJ Neda Milosavljevic, koja je saopstila da Del Ponte nece da da izjavu i da je zbog toga i Kostunica odustao od obracanja novinarima, javlja Srna.

Tokom razgovora predsednika Savezne Republike Jugoslavije Vojislava Kostunice i glavnog tuzioca Haskog suda Karle Del Ponte ispoljena su razlicita vidjenja okvira saradnje sa tribunalom. Po misljenju Karle del Ponte, saradnja ne mora biti regulisana nikakvim posebnim aktom, propisom, sporazumom ili memorandumom o razumevanju, navodi se u saopstenju iz Kostunicinog kabineta. Kostunica smatra da je postojanje odgovarajuce regulative, koja bi bila potpuno primerena nacionalnom zakonodavstvu, nuzan preduslov za saradnju SRJ i tribunala, kaze se u saopstenju. Dodaje se da je Kostunica izneo primedbe na racun formiranja i utvrdjivanja pravila postupka, problem tajnih optuznica i politizovanost rada tribunala, posebno ukazujuci na opasnost od selektivne pravde, odnosno krsenja jednog od osnovnih pravnih nacela, po kome pravda mora biti ista u jednakim ili slicnim slucajevima. Kostunica je ukazao na opasnost da se optuznice podignute protiv vecine srpskih politickih i vojnih vodja, kao i cinjenica da upravo protiv Srba postoji najvise optuznica, protumace kao pripisivanje kolektivne krivice jednom narodu, premda tribunal formalno insistira na individulanoj odgovornosti, navodi se u saopstenju i dodaje da je Karla Del Ponte te ocene odbacila, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: