Joca Amsterdam na slobodi

Okružni sud u Beogradu potvrdio je odluku o prihvatanju jemstva evra za puštanje Sretena Jocića - Joce Amsterdama na slobodu.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2006.

15:43

Default images

Protiv takvog rešenja Krivičnog vanraspravnog veća Okružnog suda u Beogradu žalba nije dozvoljena, tako da će okrivljeni biti pušten da se brani sa slobode, navodi se u saopštenju tog suda. Prihvaćeno je jemstvo Jocića od 300.000 evra i "prethodno dato obećanje okrivljenog da će se uredno odazivati pozivima suda i da bez odobrenja suda neće napuštati boravište".

Veće je odbilo, kao neosnovanu, žalbu tužilaštva protiv rešenja istražnog sudije kojim je prihvaćeno jemstvo Jocića. Odlučujući po žalbi, posebno imajući u vidu stanje u spisima predmeta i prethodno dato obećanje okrivljenog da će se uredno odazivati pozivima suda i da bez odobrenja suda neće napuštati boravište, krivično vanraspravno veće je našlo da je istražni sudija u svemu pravilno postupio kada je doneo pomenuto rešenje, navodi se u saopštenju.

Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, izručen je 23. marta Srbiji iz Holandije, gde je odležao zatvorsku kaznu. Jocić, koga su mediji označavali kao jednog od vodećih narko-bosova u Evropi, u Beogradu je osumnjičen da je naručio ubistvo 1995. godine.

Protiv njega je 1996. pokrenuta istraga zbog sumnje da je u julu prethodne godine podstrekao Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da ubiju Gorana Marjanovića. U napadu je poginula i Marjanovićeva devojka Jelena Đorđević.

Međunarodna poternica raspisana je u junu 2001, i na osnovu nje je uhapšen u Bugarskoj. Iako je SCG podnela zahtev za izručenje, Jocić je izručen Holandiji, u avgustu 2002, gde je 19. marta 2004. odslužio kaznu na koju je ranije osuđen. Uhapšen je u centru Sofije u leto 2002, a nešto kasnije deportovan u Holandiju na dosluženje zatvorske kazne zbog ubistava.

Bugarski mediji objavili su da je Jocić iz zatvora naručio ubistva generalnog sekretara bugarskog MUP-a Bojka Borisova i holandskog tužioca Kusa Ploja. Bugarski list "168 časa" naveo je da je Jocić pri hapšenju nudio da otplati deo međunarodnog duga Bugarske ako bude oslobođen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: