Čestitke ex-YU republika Crnoj Gori

Sve bivše jugoslovenske republike, kao i susedna Albanija, pozdravile su danas ishod referenduma u Crnoj Gori.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.05.2006.

14:53

Default images

Premijer Makedonije, Vlado Bučkovski i premijer Hrvatske, Ivo Sanader pozdravili su danas u Skoplju rezultate referenduma u Crnoj Gori. "Vlada Makedonije pozdravlja rezultate i čestita građanima Crne Gore nezavisnu državu", izjavio je Bučkovski rekavši da se nada da će referendum delovati "otrežnjavajuće na Srbiju da radi ozbiljno na integraciji u evroatlanske strukture".

I hrvatski premijer, koji se danas nalazi u jednodnevnoj poseti Skoplju, pozdravio je rezultate referenduma i dodao da će hrvatska vlada danas popodne, kada se on vrati u Zagreb, dati zvaničan stav o crnogorskoj nezavisnosti.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić čestitao je predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, a rezultate referenduma u Crnoj Gori pozdravili su i ministarka spoljnih poslova Kolinda Grabar-Kitarović, kao i lideri vodećih opozicionih stanaka.

Račan: Hrvatska treba prva da prizna Crnu Goru

Komentarišući rezultate crnogorskog referenduma, bivši hrvatski premijer i predsednik najjače opozicione stranke Socijaldemokratske partije, Ivica Račan, izjavio je za Jutarnji list da je ishod referenduma u Crnog Gori volja crnogorskog naroda koju treba poštovati.

"Nema razloga da Hrvatska ne bude među prvima koji će priznati nezavisnost Crne Gore. Raspadanje Jugoslavije u krvi definitivno je iza nas. Nezavisnost Crne Gore će, izgleda, biti postignuta isključivo demokratskim sredstvima", rekao je Račan.

Račan je takođe izjavio da je referendumskim rezultatom u Crnoj Gori "učinjen predzadnji korak u sredjivanju raspada bivše jugoslovenske zajednice". "Nadamo se da će poslednji korak, kad je reč o pitanju Kosova, biti takodje rešen na demokratski način", rekao je Račan, dodajući kako SDP želi da se razdvajanje Srbije i Crne Gore sprovede brzo, kvalitetno i demokratski.

Predsednica opozicione Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić čestitala je građanima Crne Gore na svemu što su sami izglasali, kao i da Crnogorcima od srca želi "da rezultat referenduma bude jasan i nedvosmislen i da nakon toga Crna Gora krene u integraciju i homogenizaciju svog društva".

"Uspeh referenduma je i strateški interes Hrvatske. Hrvatska će lakše i brže rešavati otvorena pitanja s Crnom Gorom, od trajnog određivanja granične crte na kopnu i moru do sukcesijskih pitanja i pitanja ratne štete", rekao je Mate Granić, bivši ministar spoljnih poslova iz vremena vladavine Franje Tuđmana.

"Slovenija će uskoro priznati CG"

"Slovenija će, najverovatnije, uskoro priznati Crnu Goru i to usklađeno sa stavom Evropske unije ", rekao je Slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel.

"Na poslednjem sastanku Saveta za opšte poslove i spoljnu politiku dogovoreno je da će sve članice EU imati jednak, zajednički stav prema rezultatu referenduma u Crnoj Gori", rekao je šef slovenačke diplomatije. "Mi, a kada kažem mi, mislim na EU, smatramo da u ovom trenutku posebno treba naglasiti i ponovo potvrditi evropsku perspektivu Srbije", nastavio je Rupel.

On je, kako je rekao, poželeo svim prijateljima u Crnoj Gori da budu što uspešniji i da se Crna Gora u budućnosti ponaša kao odgovorna evropska država.

Slovenački predsednik Janez Drnovšek je danas u Podgorici sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem razgovarao o situaciji nakon referenduma o samostalnosti Crne Gore. Drnovšek, navodi se u saopštenju, želi da Crna Gora uspešno nastavi put u evropsku integraciju i da zajedno sa ostalim narodima bivše Jugoslavije u okviru ujedinjene Evrope postigne prospertitet i miran suživot sa svima.

Slovenački premijer Janez Janša istakao je da je volja birača u Crnoj Gori jasna, ali da je potrebno što pre uspostaviti dijalog Beograda i Podgorice, te da je Slovenija spremna da pomogne i jednoj i drugoj državi u njihovim evroatlantskim ambicijama.

Janša je pozvao Srbiju i Crnu Goru da "na novim osnovama" i dalje nastoje da ostvare svoje evroatlantske ambicije i nastave "plodnu saradnju".

U BiH do ranih popodnevnih sati nije bilo zvaničnih reagovanja na referendum u Crnoj Gori, ali svi mediji izveštavaju da je ta republika postala nezavisna država.

Lider Socijaldemokratske partije BiH, Zlatko Lagumdžija, čestitao je pobedu čelnicima Bloka za nezavisnu državu i svim građanima Crne Gore uz ocenu da " opredeljenje građana za nezavisnu Crnu Goru predstavlja pobedu razuma i demokratije koja će narodu doneti brži ekonomski razvoj i jedinstvo".

Albanski premijer Salji Beriša pozdravio je rezultat referenduma u Crnoj Gori uz ocenu da takav ishod "čini naš region stabilnijim i bezbednijim".

Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiju i Agim Čeku čestitali su danas crnogorskom rukovodstvu na rezultatima referenduma o nezavisnosti.

Sejdiu je rekao da se kosovsko i crnogorsko pitanje ne mogu dovesti u vezu zato što, kako je naglasio, Kosovo ima svoj specifičan put prema nezavisnosti i na ovaj put se odlučilo mnogo ranije od ostalih u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: