Da ili ne, pitanje je u nedelju

Od ponoći u Crnoj Gori na snazi predizborna tišina uoči referenduma na kome će se građani izjasniti da li su za nezavisnu državu.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 19.05.2006.

07:42

Default images

Izborna tišina trajaće sve do zatvaranja birališta u nedelju uveče. Sinoć je u Podgorici održan završni miting pokreta za nezavisnu Crnu Goru na kome se, prema procenama agencija, okupilo oko 50.000 ljudi.

Centar za monitoring i Centar za slobodne izbore i demokratiju apelovali su na obe strane da ne organizuju okupljanja pristalica dok se ne saopšte precizni rezultati referenduma i da učine sve da ne dođe do incidenata.

"Naš apel je bio upućen i jednom i drugom bloku, međutim mi nismo imali nikakve formalne konatkte sa njima. Dakle, mogli smo samo posredstvom javnosti da apelujemo na njih, čak i na vlast u Crnoj Gori da možda razmotri mogućnost zabrane javnog okupljana u toj noći nakon zatvaranja biračkih mesta, zato što pretpostavljamo, i dosadašnja praksa istorije izbora u Crnoj Gori je dokazala, da u izbornoj noći može da se dogoodi da se najavi slavlje i sa jedne i sa druge trane, i da se onda pristalice oba bloka skupe na ulici i onda je konflikt jako teško izbeći", objasnio je predstavnik CESID-a Marko Blagojević.

Visoki funkcioner DPS-a Dragan Kujović je za B92 rekao da ne očekuje da će posle referenduma doći do incidenata, ali i da ipak postoji plan po kome su nadležne službe spremne da reaguju u slučaju pokušaja osporavanja rezultata glasanja ili izazivanja nereda.

"Postoji plan, strategija suzbijanja bilo kakvih pokušaja dovođenja u pitanje referendumskog rezultata, izazivanja nereda. Imamo institucije koje imaju program zaštite bezbjednosti svakog građanina u Crnoj Gori, bez obzira za koju je opciju i bilo ko ko bi pokušao da napravi incident, morao bi da se suoči sa oštrim mjerama koje predviđa zakon", rekao je Kujović.

Lajčak: Rezultate referenduma priznaće svi

Ako glasanje na referendumu u Crnoj Gori protekne u skladu sa postavljenim pravilima, rezultat će priznati svi, rekao je evropski posrednik za referendum Miroslav Lajčak.

"Ako ljudi kažu 'ne', Crnogorci moraju da priznaju da će nastaviti da postoji ta zajednička država kao jedini subjekt međunarodnog prava", kazao je slovački diplomata i dodao da očekuje da sve strane prihvate rezultate referenduma, bilo da to bude nezavisnost ili opstanak državne zajednice.

Evropski posrednik za referendum u Crnoj Gori okarakterisao je kampanju pred referendum kao ne baš idiličnu, ali bolju nego što se očekivalo.

"Niko ne može da predvidi ishod referenduma. Može da se završi na bilo koji način", rekao je Lajčak, kao i da su, bez obzira na prethodna iskustva na izborima, mehanizmi referenduma postavljeni tako da ne mogu da se lažiraju rezultati.

Bulatović: Priznaću nezavisnost ako izgubimo

Lider bloka za zajedničku državu Predrag Bulatović rekao je danas da će priznati nezavisnost Crne Gore ako njegov blok izgubi na referendumu o nezavisnosti te republike. "Uradiću sve što je u mojoj moći da očuvam evropski duh u Crnoj Gori posle referenduma", rekao je Bulatović u intervjuu agenciji Asošiejted pres.

On je upozorio da bi bilo kakvi nemiri posle proglašenja rezultata referenduma u Crnoj Gori bili "katastrofa" za tu republiku. Bulatović je poručio da će priznati bilo kakav rezultat referenduma pod uslovom da ne bude nikakvih nepravilnosti tokom glasanja.

Posmatračka misija Evropskog parlamenta

Posmatračku misiju, koja danas kreće u Crnu Goru da nadgleda referendum, čini pet članova iz pet političkih grupa Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, Nemačke, Slovenije, Letonije i Holandije. U misiji su i članovi Sekretarijata za spoljnu politiku Evropskog parlamenta, koje predvodi donedavni šef slovenačke misije EU u Briselu, Ciril Štokelj, kao i stručni saradnici parlamenta, prevodioci i vozači.

"Ekipa će biti razdeljena u sedam grupa i pokrivaće dosta širok prostor Crne Gore. Naš program počinje već danas, brifingom sa svima onima koji duže vreme prate razvoj i pripreme na referendum u Crnoj Gori, a uključuje i susrete sa šefovima drugih posmatračkih misija, kao i najodgovornijim predstavnicima crnogorske države, oba bloka i predstavnicima civilnih organizacija. Tako će članovi misije koji nisu tako detaljno upoznati sa situacijom u Crnoj Gori biti, pre svog odlaska na pojedina biračka mesta u nedelju, biti i detaljno brifirani i pripremljeni za obavljanje misije", objasnio je na današnjoj novinarskoj konferenciji održanoj u Ljubljani, šef ove misije, Jelko Kacin koji je inače i izvestilac Evropskog parlamenta za proces približavanja SCG EU.

"Osnovna poruka sa kojom dolazimo je da želimo da pomognemo da rezultati budu validni i prihvaćeni, ne samo u Crnoj Gori, nego i u Srbiji i svim susednim zemljama, pa i u EU", rekao je Kacin i dodao: "Kao šef ove posmatračke misije, želim da poručim svima koji izlaze na referendum ne kako da se odluče, jer su za to imali tri godine vremena da razmisle šta je dobro za njih, već da tu odluku treba uzeti na znanje ma kakva bila".

Ono što je prema Kacinovim rečima bitno jeste pitanje "Kako dalje?", dan posle referenduma. "U svakom slučaju je potreban dijalog, međusobno poštovanje, uvažavanje i prilika da se dokaže da je referendum doprineo i tome da mogu crnogorski političari brže da dođu do zajedničke pozicije i da dokažu da je Crna Gora sazrela da brže i efikasnije ide ka EU, da obavi sve one potrebne transformacije, pa makar to radila sama, kao nezavisna država ili u paketu sa Srbijom, unutar državne zajednice, koja je u ovom momentu neefikasna i za koju bi isto tako morali naći bolja rešenja, kako bi uopšte bili u situaciji da se odazivaju izazovima koje postavljaju pregovori o stabilizaciji i asocijaciji sa EU, a u sledećoj fazi pregovori o članstvu u EU", rekao je Jelko Kacin i dodao da se mora znati da se ne približava EU standardima Crne Gore i Srbije, već se radi o evropeizaciji i približavanju, pridruživanju i uključivanju Srbije i Crne Gore.

Tadić u Prijepolju

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u Prijepolju da će referendum u Crnoj Gori svakako jednim delom promeniti strategiju razvoja te opštine, ali je precizirao da ne želi ništa konkretnije da govori dok ne prođe izjašnjavanje građana Crne Gore. "Šta god da bude ishod referenduma, ono što je ključno je da u području u kome žive Bošnjaci, Srbi i Crnogorci odnosi budu najbolji mogući. Ja ću sa svoje strane učiniti sve da doprinesem toj stabilnosti i u Prijepolju i u odnosima Srbije i Crne Gore", rekao je Tadić.

"Referendum" za nezavisnost Srbije

Predsednik Opštinskog odbora G17 plus na Zvezdari Goran Kreclović najavio je za nedelju, 21. maj simboličan "referendum" za nezavisnost Srbije. On je rekao da će na 30 mesta u Beogradu biti postavljene glasačke kutije i listići sa pitanjem nezavisna Srbija - da ili ne.

Prema njegovim rečima, okupljanje građana je u 18 sati ispred opštine Zvezdara kada će se prebrojavati glasovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: