Brisel o Srbiji i Crnoj Gori

Šefovi diplomatija EU u Briselu su razgovarali o odlaganju pregovora o pridruživanju sa SCG, kao i o crnogorskom referendumu.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 15.05.2006.

08:03

Default images

Šefovi diplomatija EU saopštili su danas da podržavaju odluku Evropske komisije o "otkazivanju" runde pregovora o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom, ali su naglasili da pregovori mogu biti obnovljeni čim vlasti u Beogradu dostignu punu saradnju s Haškim sudom.

Šefovi evropskih diplomatija istakli su da je, čim SCG ispuni taj uslov, "dostižno brzo okončanje" pregovora u skladu s rokovima koje je utvrdila Evropska komisija, a to je do kraja ove godine, kako je to istakao i evropski komesar Oli Ren.

Izvori u Briselu su agenciji Beta rekli da su, iako je bilo različitih mišljenja, sve članice evropske dvadesetpetorice prihvatile stav većine, i posebno visokog predstavnika Havijera Solane, da se ne sme dozvoliti da Srbija bude gurnuta u izolaciju. "Zato treba pomoći vlastima u Beogradu da premoste ovaj veoma težak i složen trenutak u kojem se zemlja našla. Ali, to znači i da srpska vlada i sve demokratske snage moraju uložiti sve napore i naći snage da hitno reše problem hapšenja Mladića i uspostavljanja potpunog demokratskog nadzora nad vojnim i civilnim bezbednosnim strukturama", navode u Briselu.

Ministri EU će podsetiti i na obavezu Beograda da svi optuženi koji se nalaze na teritoriji Srbije budu konačno izvedeni pred "međunarodnu pravdu".

Solana: EU želi da pomogne Srbiji

Visoki evropski predstavnik Havijer Solana izjavio je da Evropska unija i on lično žele da što više pomognu srpskoj Vladi i narodu da prevaziđu teške trenutke.

Solana je to rekao na pitanje novinara da li je na današnjem zasedanju šefova diplomatija EU bilo zahteva da se ne bude "previše popustljiv" prema Beogradu, budući da srpske vlasti nisu ispunile obećanje o hapšenju i prebacivanju u Hag Ratka Mladića, pa su zato i otkazani pregovori o sporazumu o pridruživanju.

"Ja", istakao je Solana, "želim da budem veoma otvoren prema narodu Srbije i da je stav Evropske unije i Havijera Solane da moramo pomoći što više možemo srpskoj vladi i srpskom narodu. Oni prolaze kroz teške trenutke i mi veoma želimo da oni prevaziđu tu situaciju i da povrate tesne odnose s Unijom, koje bismo mi veoma voleli da gradimo s njima", podvukao je Solana.

Savet ministara o referendumu

Savet ministara Evropske unije pozvao je danas obe strane u Crnoj Gori da se tokom predstojećeg referenduma pridržavaju referendumskog zakona i odredaba, da se uzdrže od jednostranih akata tokom daljih faza u procesu i da prihvate ishod referenduma, vođenog na zakonit način.

U zaključcima sa današnjeg sastanka Saveta posebno se ukazuje na značaj da referendumski proces u Crnoj Gori bude fer i dobro organizovan. Podvlači se i značaj obezbeđivanja da glasači u Crnoj Gori mogu da učine slobodan i na informacijama zasnovan izbor između različitih alternativa i da mogu slobodno da izraze svoju volju, bez ikakvog nepoželjnog mešanja.

"Direktni razgovori između Beograda i Podgorice o daljem putu biće potrebni posle referenduma, ma kakav njegov ishod bio", zaključuje se u saopštenju Saveta ministara Evropske unije.

Evropski izaslanik za referendum Miroslav Lajčak rekao je da EU priznaje pravo Crnoj Gori na referendum, jer je ono zapisano u Ustavnoj povelji, prenosi Radio Slobodna Evropa. "EU je potpuno neutralna u pogledu rezultata referenduma i maksimalno je zainteresovana da taj proces bude čist, legitiman, transparentan i ustavan", rekao je Lajčak.

On je kazao da ne može da zamisli da bi vlast u Podgorici odlučila da proglasi nezavisnost u slučaju da rezultat bude ispod 55 odsto. "To bi značilo kršenje zakona u čijoj izradi je asistirala Evropska unija", izjavio je Lajčak. On je najavio razgovore čelnika Srbije i Crne Gore posle referenduma. "Biće pregovora i u jednom i u drugom slučaju. To je neizbežno, i Beograd je spreman za to", rekao je Lajčak.

Više o predreferendumskoj atmosferi možete pročitati ovde.

"Saradnja sa Hagom za demokratske reforme"

"Upotrebljavanje saradnje sa haškim sudom kao kriterijuma za približavanje EU prvobitno je smatrano podsticajem za demokratske reforme, a ne povodom za jačanje nedemokratskih snaga", rekao je slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel u Briselu.

Slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel je na današnjem sastanku ministara EU u Briselu naglasio da bi bez povezivanja Srbije i ostalih država zapadnog Balkana rizikovali da se trenutna ravnoteža u regionu poruši. Rupel se založio za očuvanje pozitivnog duha iz Soluna, jer bi trebalo paziti da se državljanima zemalja zapadnog Balkana, tokom trenutnih rasprava o saradnji sa haškim sudom, ne daju pogrešne poruke.

Tokom rasprave o zapadnom Balkanu, Dimitrij Rupel se založio i za to da Evropska unija, pre svega u oblasti obrazovanja i osposobljavanja javnih službenika, pravosudnih radnika i preduzetnika, što više pomogne Kosovu, bez obzira na rezultat pregovora o konačnom statusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: