Dinkić: Mladić ili izbori na jesen

Ukoliko pregovori sa EU ne budu nastavljeni do oktobra, Dinkić će predložiti Koštunici i Tadiću raspisivanje vanrednih izbora.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 08.05.2006.

12:40

Default images

Potpredsednik G17 plus i ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će, ako razgovori o stabilizaciji i pridruženju EU ne budu nastavljeni do kraja septembra, predložiti premijeru i predsedniku Srbije da dogovore datum vanrednih izbora. Dinkić je najavio da će svojoj stranci ponuditi ostavku na mesto potpredsednika G17 plus.

Dinkićev kolega iz Vlade iz redova Demokratske stranke Srbije Zoran Lončar, koji je i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, smatra, međutim, da je štetno postavljati bilo kakve rokove za rešenje slučaja Mladić.

Ostavka potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa zbog neispunjavanja preuzetih obaveza Vlade prema Tribunalu u Hagu za sada ostaje jedina politička posledica neizručivanja Ratka Mladića. Stav Mlađana Dinkića je da napuštanje Vlade nije rešenje jer ne dovodi do zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju Evropskoj uniji ove godine. "Želim da damo šansu onima koji se time bave da okončaju saradnju s Hagom, da nastavimo odložene pregovore sa EU i da zaključimo taj sporazum do kraja godine. Ako te razgovore sa EU ne nastavimo do kraja septembra ove godine, onda ću predložiti i premijeru i predsedniku da zajedno dogovorimo datum vanrednih izbora", kaže on. Dinkić, međutim, dodaje da će o ostanku ili izlasku iz Vlade odlučiti Glavni odbor G17 plus, na sednici u subotu.

Nezavisno od suprotnih mišljenja koja iznose funkcioneri G17 plus, iz Vlade poručuju da je loše postavljati rokove kada je reč o saradnji s Hagom. Ministar Zoran Lončar kaže da je za DSS ispunjenje preuzetih obaveza zadatak broj jedan. "Postavljanje bilo kakvih rokova u tom smislu smatramo štetnim i oni ne samo da neće ubrzati ispunjavanje te obaveze i proces integracije naše zemlje u EU, već je naše mišljenje da će mu štetiti. U ovom momentu, svi resursi Vlade koncentrisani su na rešavanje jednog jedinog preostalog pitanja - gde je Mladić", kaže on.

Mišljenje o rokovima o kojima je govorio Mlađan Dinkić imao je i poslanik Socijalističke partije Srbije Zoran Anđelković. "I ja, da sam Mlađan Dinkić, da sam potpredsednik stranke, a da mi je predsednik stranke bio potpredsednik Vlade koji je dao ostavku, a da imam sednicu GO 13. maja, dao bih takvu izjavu", kaže Anđelković.

Šef poslanika radikala u Skupštini Srbije Tomislav Nikolić ne dovodi u pitanje mogućnost da Vlada Srbije padne zbog G17 plus.

Nikolić: Onog časa kada apetiti budu veći od obroka, Vlada će pasti. Za sada, Koštunica daje dobre obroke onima koji su u Vladi gladni.

B92: A rokovi?

Nikolić: Eh, rokovi. Koliko sam ja rokova u životu čuo. To su priče za malu decu.

Ako GO prihvati moju ostavku izlazim iz vlade

Ministar finansija i podpredsednik G 17 plus Mladjan Dinkić izjavio je da će se povući iz vlade ukoliko Glavni odbor stranke u subotu prihvati njegovu ostavku.

"Ako stranka smatra da je moj predlog loš, i ako mi izglasa nepoverenje, ja ću se povući i iz vlade i sa mesta podpredsednika stranke", rekao je Dinkić novinarima posle tribine "Evropska sadašnjost Srbije".

Dinkić je kazao da predsednik G 17 plus Miroljub Labus nije shvatio da je predlog da stranka odmah izadje iz vlade "potpuno neraelan", jer bi to značilo izbore i nemogućnost da se završi saradnja sa Haškim tribunalom.

On je naglasio da je jedan od osnivača stranke i da mu "ne pada na pamet" da je napušta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: