Kritično na Tisi i kod Beočina

U Beočinu jedno naselje odsečeno od centra mesta, nailazi novi talas na Tisi, što ugrožava opštine Titel, Žabalj i Zrenjanin.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 11.04.2006.

07:57

Default images

I pored očekivanja da će najveće poplave izazvati Dunav, pojavila se nova opasnost usled izlivanja Tise. Zbog opasnosti od velikog izlivanja te reke predloženo je uvođenje vanrednog stanja u opštinama Titel, Žabalj i Zrenjanin.

"Nailazi novi talas iz Mađarske na Tisi. Situacija je teška, s obzirom na to da je jedan talas već stigao. Radi se o nasipima koji su veoma davno rekonstruisani, nalaze se u prilično lošem stanju i sa leve i sa desne strane. Veća je opasnost sa desne strane, ali predlog je da se proglasi vanredno stanje u opštinama Titel, Žabalj i Zrenjanin – znači, i sa leve i sa desne strane. Ne znamo da li će probiti, ali više se plašimo probijanja nego prelivanja", rekao je direktor Direkcije za vode u Ministarstvu poljoprivrede Nikola Marjanović.

Kritična situacija trenutno je u Beočinu i njegovoj okolini, nekoliko desetina kilometara uzvodno od Novog Sada. Najugroženija su naselja uz Dunav. U Čereviću je ugroženo oko 150 kuća, a nekoliko desetina kuća je već poplavljeno. Ljudi su izneli stvari iz tih kuća ili preneli na više spratove. Beočinsko naselje "Dunav" odsečeno je od samog Beočina, tako da stanovnici moraju čamcima da idu do grada kako bi nabavljali hranu i vodu. Na putu od Novog Sada ka Beočinu na nekoliko mesta se postavljaju vreće sa peskom, kako bi se predupredilo izlivanje Dunava na put.

Vodostaj Dunava kod Novog Sada prešao je sedam metara, a kulminacija se očekuje danas. Duž celog toka Dunava u Novom Sadu postavljeni su nasipi, a nadležni tvrde da nema opasnosti od probijanja nasipa. U odbranu od poplava u Novom Sadu uključena je i Vojska Srbije i Crne Gore.

Prestonica Vojvodine jedna je od najugroženijih tačaka pošto Dunav preti da dostigne najviši nivo za prethodnih 25 godina. Milan Bogić iz lokalnog vodoprivrednog preduzeća, koje sarađuje s Vodama Vojvodine, kaže za B92 da će vrhunac talasa Dunava kod Novog Sada biti danas. "Jutros je izmereno 730 centimetara, što je drugi najviši zabeležen vodostaj, prvi posle katastrofalnih poplava iz 1965. Novi Sad za sada nije ugrožen, preduzeli smo mnogo mera da bismo osigurali grad od prelivanja vode. Pojačali smo liniju odbrane", kaže on.

"Na Tisi kod Titela izmeren je vodostaj od 782 centimetra, što je blizu apsolutnog maksimuma, i tu je situacija mnogo ozbiljnija jer je vrh talasa još u Mađarskoj, a u našu zemlju dolazi tek oko 15. aprila, pa tu tek očekujemo probleme", kaže Bogić. Rukovodilac sektora za odbranu od poplava Vode Vojvodine Mirko Galonja takođe je upozorio da vodostaj Tise preti da prevaziđe očekivanih 780 centimetara i 14. aprila kod Bečeja pređe visinu od osam metara.

Beograd: Stiže najjači udar

Nebojšina kula, juèe (Beta)
Vrh talasa seli se prema Beogradu, a očekuje se da će Dunav kritični nivo dostići u četvrtak. Vodostaj u Zemunu u podne bio je 739 centimetara, a predviđanja su da će do sutra dostići nivo iz 1981. godine - 757 centimetara, što je najviši ikada zabeležen nivo u tom delu reke. U Beogradu se najviše štite četiri kritične tačke koje ugrožavaju Dunav i Sava - Zemunski kej, kula Nebojša, potez od Brankovog do Starog mosta i Ada Ciganlija. Na tim lokalitetima svuda su postavljeni zemljani i peščani džakovi i nasipi, a u akciju odbrane od poplava uključena je i Vojska.

Šef Štaba za odbranu od poplava Srđan Jovanović kaže da je u Beogradu najkritičniji Bulevar vojvode Mišića, koji i pored otežanog saobraćaja još uvek nije zatvoren. „Bulevar vojvode Mišića ostaje problem i biće problem dokle god vodostaj bude ovakav kakav jeste. Mi smo radili sa pumpama onoliko koliko nam je rad pumpi to dozvoljavao. U ovom trentuku, dotok vode je brži od rada pumpi koja izbacuje vodu tako da pumpe nemaju ni svrhu da rade“, kaže Jovanović.

Sve aktivnosti usmerene su na to da ne dođe do prelivanja reke preko nasipa. Nasip na Zemunskom keju dugačak je oko 370 metara, a postavljena kota je na 76, što je za oko pola metra više od najvišeg nivoa. Ivan Anđelković iz štaba za odbranu od poplava kaže da se Beograd sada nalazi u nivoma od pre 25 godina. „Mi smo sada već u zoni probijanja rekorda. Ne znam da li se sećate kako je Beograd izgledao pre 25 godina, 1981. godine? Karađorđeva ulica je bila apsolutno poplavljena pri istim nivoima Save. Pred Železničkom stanicom bilo je pola metra vode i preko dasaka se ulazilo u Železničku stanicu. Dakle, Karađorđeva ulica, koja je tada bila poplavljena, danas je skroz suva. Morate znati da je ceo taj donjogradski deo očišćen, oko 20 hiljada kubika zemlje očišćeno je pre 3-4 godine zato to sada funkcioniše i ovako izgleda“, objašnjava Anđelković.

Saobraćaj na Savi i Dunavu je zaustavljen, a inspekcije kontrolišu da ne dođe do otkačinjanja splavova koji bi mogli da ugroze mostove. Srđan Jovanović apeluje na građane i preduzeća koja se nalaze duž obala da poslušaju savete gradskog štaba i napominje da je odluka o eventualnoj evakucaciji u nadležnosti opštinskih valsti. „Mi ne možemo da naređujemo nikome ništa ali apelovali smo i pozivali se na svest svih nas koji živimo uz obalu, uz delove grada koji su ugroženi, na privredne subjekte, na pojedince, da sve što je vredno iz podruma i suterenskih prostorija koje su direktno ugrožene visokim vodostajem premeste na bezbednija mesta. Međutim, ono što je dodatna opasnost, protiv koje ne možemo da se borimo, jesu podzemne vode. Ako one dotiču brzinom većom od brzine rada pumpi za izbacivanje vode, mi protiv toga ne možemo da se borimo, mi smo apsolutno nemoćni“, kaže Jovanović.

Požarevac: Saniranje posledica poplava

U selu Stari Kostolac većina stambenih objekata zaštićena je od poplave. Voda je juče prodrla u stotinak dvorišta i poplavila ekonomski deo dvorišta, dok je desetak kuća juče takođe bilo u vodi. Vojska je džakovima peska napravila bedeme koji su sprečili vodu da prodre u kuće. Šef Štaba za odbranu od poplava u opštini Požarevac Slobodan Milenković rekao nam je da su danas već sva domaćinstva zaštićena od mogućih poplava.

Od juče poslepodne Dunav je kod Velikog Gradišta porastao za oko sedam centimetara i jutros je nivo iznosio 887 centimetara. Juče je u ovom gradu proglašeno vanredno stanje, a jutros je napravljen bedem na obali u dužini od 1.200 metara. "Danas je angažovano 100 vojnika iz Požarevačkog garnizona za džakiranje peska i pravljenje poprečnih bedema kako bi se nasipi ojačali", kaže Danijela Ilić, šefica inspekcije u Štabu za odbranu od poplava.

Pod vodom je i dalje kej u Velikom Gradištu, a za slučaj obilnijih padavina, koje su najavljene za popodne, pripremljene su i pumpe. Za sada, domaćinstva u ovom gradu nisu ugrožena.

U opštini Golubac na snazi su mere vanredne odbrane od poplava, ali poplavljenih domaćinstava, na sreću, nema. U Golupcu je Vojska duž obale Dunava podigla bedeme od peska koji sprečavaju vodu da se izlije. Potencijalno je ugroženo nekoliko domaćinstava u selu Usije, u vikend-naselju Vinči i u samom Golupcu, ali za sada nema potapanja, kako je rekao član Štaba Rade Mihajlović. 

U Velikom Gradištu nivo vode je jutros za sedam centimetara viši u odnosu na juče popodne i iznosi 887 centimetara. Dubina Dunava iznad 600 centimetara na toj koti smatra se redovnim stanjem, dok dubina iznad 800 centimetara predstavlja vanredno stanje. Ova kota je inače reper za područje Gradišta, Starog Kostolca i Golupca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: