Tri alijasa Ratka Mladića

Haški optuženik Ratko Mladić lečio se u Beogradu od 1993. do 1997. godine pod tri različita imena.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 20.02.2006.

09:45

Default images

To se navodi u dokumentaciji čije je dostavljanje tužilaštvu u Hagu danas odobrio Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom. U dokumentaciji koja će biti dostavljena nalazi se i dokaz da je Ratka Mladića penzionisao Vojislav Koštunica 2001. godine.

Dokumentacija u vezi sa Rakom Mladićem koja će se naći u rukama Tribunala nije bila deo njegovog personalnog dosijea. Radi se o medicinskoj dokumentaciji i podacima o njegovoj penziji. Po svemu, Mladić se posle, ali i pre zločina u Srebrenici i podizanja optužnice skrivao pod različitim imenima. Tri različita je koristio prilikom lečenja, kaže šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić.

Nacionalni savet je Mladićevu medicinsku dokumentaciju dobio od Ministarstva odbrane, a ministarstvo ju je dobilo od nadležnih zdravstvenih ustanova. Kako B92 saznaje, Mladić je lažna imena koristio dok se lečio na VMA. Mladić je iako je bio komendant vojske RS odlikovao predsednika Jugoslavije Zoran Lilić, to je bio jedan od dokumenata na kojima je tužilaštvo insistiralo i koji je predat.

Do danas je nedostajalo samo ko je i kada penzionisao Mladića, iako se zna da je u Republici Srpskoj penzionisan je 1996 godine. On je međutim i posle toga u vojsci u generalštabu, ali ne RS neko Vojske Jugoslavije. Ukaz koji nedostaje je onaj koji je 28. februara 2002 potpisao.bivši predsednik SR Jugoslavije, a sadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica. Ukaza nema, ali tribunalu će biti poslat dokument koji je Koštunica potpisao, a gde su navedeni svi koje je tada penzionisao, pa i Mladić.

Činjenica da je Mladića odlikovao predsednik Jugoslavije Lilić, a onda i penzionisao predsednik Jugoslavije Koštunica, Srbiju bi mogla da dovede u direktnu vezu sa zločinima koji su počinjeni pod komandom Vojske Republike Srpske. To bi mogao da bude težak dokaz protiv Srbije u postupku u kome Bosna tereti Srbiju za genocid, zato će se tražiti posebna zaštita nekih dokumenta kako bi se zaštitili interesi Srbije.

Petrović: Mladić u Hagu za desetak dana

Bivši načelnik Državne bezbednosti Srbije Goran Petrović izjavio je da bi Ratko Mladić mogao da bude izručen Haškom sudu u narednih desetak dana. Petrović je rekao da u prilog tome ide podatak da je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica od međunarodnih predstavnika tražio da rok do kog Mladić treba da bude uhapšen bude pomeren sa 21. februara na kraj meseca.

"Pregovori o Mladićevoj predaji su u završnoj fazi. Ostalo je desetak dana za njegovo izručenje i sada se samo traži pogodan scenario za predaju. To pokazuje da su vlasti Srbije u stalnom kontaktu s Mladićem jer da nisu ne bi tražili prolongiranje roka za predaju za 10 dana. To što je Koštunica tražio još 10 dana pokazuje da pregovaraju s njim", izjavio je Petrović.

Pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, Nezavisne novine pišu da pregovori s Mladićem traju nekoliko meseci, a da se poslednjih dana vode u jednom objektu na planini Cer.

"Vlada čini sve..."

Ministar pravde Zoran Stojković kaže da Vlada čini sve kako bi uspešno okončala saradnju s Haškim tribunalom. Stojković je ponovio da nema preciznih rokova za nalaženje Ratka Mladića u Hagu jer je to nemoguće precizirati, ali je ocenio da će Srbija posle Mladićevog odlaska u Hag biti u veoma povoljnoj poziciji.

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je za RTS da se za Mladićem traga. "Bezbednosno-informativna agencija, policija i vojska rade, traže, zaokružuju, prikupljaju informacije. Da ponovim ono što sam ponavljao, u Srbiji može da se krije čovek, a da bude teško dostupan organima vlasti. Jednostavno, ne radi se o običnom čoveku, nego o vojniku koji je ceo život ratovao, koji ima specifičnu malu logistiku", kaže ministar.

"Karadžić i Mladić traže po pet miliona evra"

Nemački list Noje osnabriker cajtung piše da vlasti u Beogradu, iako to poriču, intenzivno pregovaraju s Ratkom Mladićem i Radovanom Kradžićem o njihovoj predaji, a da oni zahtevaju prethodno po pet miliona evra. Prema informacijama lista, čiji se tačan izvor ne navodi, u najmanju ruku posredničku ulogu u tim pregovorima ima Srpska pravoslavna crkva.

List piše da Karadžić i Mladić traže po pet miliona evra za predaju, a tim novcem treba da budu zbrinute njihove porodice i saradnici. U vesti koju su preneli i drugi nemački mediji, navodi se da je nejasno ko bi tu sumu trebalo da plati, Beograd, Brisel ili Vašington".

Karla del Ponte: Ne sarađuje ni Austrija

Karla del Ponte je optužila Austriju da ne sarađuje, kada je reč o pritisku na Srbiju da izruči Ratka Mladića, prenosi business.hr. Karla del Ponte je od Beča očigledno tražila podršku početkom ove godine, po tom pitanju, a ovog vikenda je za Standard izjavila da je iznenađena izostankom bilo kakvog odgovora.

Posle poseta drugim evropskim glavnim gradovima, njen savetnik je izjavio "Beč je nemoguć", a Karla del Ponte je uložila žalbu na ambasadarskom nivou i nada se da će se tokom ove sedmice sresti s kancelarom Austrije Volfgangom Šiselom i ministarkom spoljnih poslova Ursulom Plasnik. Karla del Ponte bi tada mogla da traži da pregovori SCG sa EU budu obustavljeni na sastanku ministara spoljnih poslova EU ako Beograd u međuvremenu ne počne da sarađuje s Hagom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: