Platforma Srbije: Srpske opštine

Srpske opštine na KiM treba formirati u Severnoj Mitrovici, na centralnom Kosovu, u Kosovskom Pomoravlju i u Metohiji.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 09.01.2006.

20:26

Default images

Ovo se navodi u Platformi pregovaračkog tima Srbije i SCG za Kosovo: "Sadašnje i novoformirane opštine sa srpskom većinom ne bi činile kompaktnu teritoriju, ali bi zahvaljujući svojoj funkcionalnoj povezanosti predstavljale institucionalni okvir za normalan život i siguran opstanak srpske zajednice u pokrajini", navodi se u delu Platforme o decentralizaciji, koja je usvojena u četvrtak.

U tom dokumetu, čiji je deo danas dostavljen javnosti, piše i da bi deo srpskog entiteta bila i najvažnija sedišta pravoslavne vere na Kosovu, a to bi svakako bili Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Sveti Arhanđeli i Devič, sa zaštitnim zonama oko njih. U Platformi se kaže da je formiranje srpskih opština, odnosno srpskog entiteta, deo procesa koji bi trebalo da obezbedi tri vrste ustavnih jemstava i zakonske zaštite kako bi Srbi mogli da opstanu u toj pokrajini.

"Prvo, ustavno-pravni položaj srpske zajednice na Kosovu i Metohiji mora biti tako određen da albanska većina neće imati ustavnog i zakonskog uporišta da postupa sa Srbima kao manjinom kojoj se mogu nametati rešenja protivna njenim vitalnim interesima. Zatim, Srbi na Kosovu i Metohiji moraju uživati sva individualna prava i slobode koje države Evropske Unije, SCG i Srbija garantuju svojim građanima: ne sme se dozvoliti da, kao danas, stav pokrajinskih vlasti prema Srbima diktira etnička netrpeljivost, a ne političke vrednosti civilizovanog sveta. I treće, kako se navodi, srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji moraju biti data institucionalna jemstva i obezbeđeni institucionalni mehanizmi normalnog života i sigurnog opstanka u Pokrajini", navodi se u Platformi.

Ta jemstva, piše u platformi, najlakše je uvesti kroz proces decentralizacije, a da bi se taj proces sproveo, neophodno je da organi lokalne samouprave dobiju niz konkretnih nadležnosti i ovlašćenja, koja, kako se navodi, sada ne poseduju. Među tim ovlašćenjima su puna kulturna autonomija, automonija u oblasti zdravstva i socijalne politike, finansijska i privredna autonomija i lokalna policija i pravosuđe. Takođe, predviđa se da treba omogućiti i međuopštinsko povezivanje i stvaranje odgovarajućih tela i zajemčene direktne institucionalne veze s Beogradom.

"Decentralizacijom se može postići da se normalizuju svakodnevni uslovi života za Srbe na Kosovu i Metohiji. Puna zaštita njihovih prava traži institucionalna jemstva i na višim nivoima vlasti, a pre svega u parlamentu Kosova i Metohije", navodi se u platformi.

Kojen: Značajno

Savetnik predsednika Srbije Leon Kojen izjavio je za B92 da je deo platforme o decentralizaciji objavljen sada jer će krajem januara u Beču početi pregovori o decentralizaciji. Kojen ističe da Beograd očekuje da će se posle tog sastanka nešto pozitivno promeniti jer će se razgovarati o uspostavljanju prave samouprave u Pokrajini.

"Ovaj deo koji se tiče decentralizacije za nas je izuzetno značajan jer će samo usvajanjem naših ključnih zahteva moći da se obezbedi prvo normalan život srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, a drugo što je ne manje važno, povratak velikog broja praktično izbeglica. Kao što će se videti iz pažljivog čitanja teksta, mi smo se trudili da u punoj meri iskoristimo sve pozitivno što je Kai Ejde uneo u svoj izveštaj generalnom sekretaru UN", kaže Kojen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: