"Armirani šećer" pod kontrolom

Iz Zrenjaninske šećerane izašlo oko 800 tona šećera s metalnim opiljcima. Inspekcija sprema krivične prijave, šećer van prometa?

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2005.

08:56

Default images

Republička sanitarna inspekcija u Zrenjaninu podneće krivične prijave protiv odgovornih lica u zrenjaninskoj šećerani zbog puštanja u promet 820 tona šećera u kojem je utvrđeno prisustvo metalne piljevine, jer na džakovima u kojima je pakovan nije naznačeno da je šećer neispravan za ljudsku upotrebu.

Do sada nije potvrđeno da li se taj šećer pojavio u maloprodaji, a republička sanitarna inspekcija tvrdi da je sve pod kontrolom. Kako je za B92 izjavio Danilo Golubović zamenik ministra poljoprivrede inspekcija proverava da li je sva dokumentacija u šećerani Zrenjanin ispravna, dok druga komisija vrši analizu dokumentacije u firmama koje su kupile šećer – firmi Lugonja Petrol koja je kupila oko 750 tona neuslovnog šećera i u firmi SCOM, koja je kupila 50 tona šećera od zrenjaniske šećerane: „Vrši se analiza i usklađivanje otpremnica za taj neuslovni šećer. Poslednja informacija je da je 257 tona od te količine otišlo u pravcu Prijepolja i Mionice, ali sa urednim otpremicama na kojima je obeleženo da je reč o neuslovnom šećeru. Očekujemo da u narednih par sati kompletna dokumentacija bude sravnjena i tada ćemo imati kompletne informacije i ko su kupci u Prijepolju i Minici i koju je tačno količinu kupio Lugonja petrol“, kaže Golubović.

Golubović kaže i da je prema sadašnjim informacijama kojima raspolaže inspekcija sva dokumentacija uredna.

Međutim, kako je za B92 izjavio načelnik beogradske sanitarne inspekcije Zoran Panajotović kompanija NP d.o.o. iz Beograda kupila je 50 tona šećera od firme SCOM i taj šećer preprodala firmi Voćar Lutka iz Prijepolja. Kako kaže Panajotović šećer je prepakovan sa etiketom konzumni: "Oni su količinu od 50 tona prodali firmi iz Beograda 'NP company' i s obzirom da ne postoji mogućnost skladištenja ovde u Beogradu, jer ta firma nema skladišne prostore celokupna količina je prodata. Ta količina koja je prodata od 50 tona prodata je sa deklaracijom za kozumni šećer i to firmi Voćar Lutka iz Prijepolja“.

Kako iz Prijepolja javlja dopisnik B92  Muharem Mutabdžija Republička sanitarna inspekcija stavila privremeno van prometa svih 150 tona šećera iz Zrenjanina, koliko je zatečeno u skladištu Voćar Lutke iz Prijepolja. Vlasnik preduzeća Bahrija Beganović Lutka za B92 ističe da je šećer uz urednu dokumentaciju nabavljen od dva dobavljača – 100 tona od firme Lugonja petrol iz Novog sada i 50 tona od preduzeća NP iz Beograda: "Šečer je bio u skladištu i nije stigao do prerade, odnosno prometa, tako da nijedan kilogram iz Prijepolja nije otišao na tržište", rekao je Beganović. Voćar lutka inače raspolaže odgovarajućom tehnologijom koja odstanjuje mehaničke nečistoće, a šećer koji ide u preradu i u promet redovno se kontroliše, konstatovala je sanitarna inspekcija.

Kompanija Voćar Lutka navodi se u izveštaju Evropske komisije kao jedna od firmi iz Srbije koja je bila osumnjičena za učešće u prevari sa prepakivanjem šećera, zbog čega je svojevremeno Srbiji zabranjen izvoz šećera na tržište Evropske unije.

"Nestrpljivi kupci"

Generalni direktor Zrenjaninske šećerane Dragan Mitrović izjavio je da se na otpremnicama iz šećerane i na deklaracijama koje idu uz svaku isporuku navodi da šećer nije za ljudsku upotrebu i da su firme Lugonja-petrol i Skom dale pismene izjave da ga neće prodavati firmama koje se bave prometom šećera, niti konditorima.

"Mi smo upozoravali svoje kupce da šećer po ustaljenoj tehnologiji treba da ponovo ide na pretapanje i da se ponovo kristališe, ali oni su bili nestrpljivi i insistirali na tome da šećer, takav kakav je, što pre preuzmu. Prema mojim informacijama, veći deo šećera je u skladištima kod prvih kupaca i, koliko znam, Sanitarna inspekcija Vojvodine je obeležila taj šećer i zabranila njegovo stavljanje u promet", kaže on.

"Ništa neobično"

Državni sekretar za poljoprivredu Danilo Golubović izjavio je da su Sanitarna, Poljoprivredna i Tržišna inspekcija na terenu i da se prati put šećera. On je rekao da svaka šećerana koja počinje proizvodnju prolazi kroz fazu čišćenja i da nije ništa neobično da se u šećeru nađu opiljci gvožđa iz cevi koje su u međuvremenu korodirale, ali se takav šećer ponovo pretapa ili se koristi za ishranu pčela ili u destilaciji.

Šećerana u Zrenjaninu jedno vreme nije radila zbog problema s nabavkom pogonske pare, a ranije su fabriku često potresali štrajkovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: