MMF sa SCG "u načelu"

Posle trodnevnih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije, delegacija Međunarodnog monetarnog fonda otputovala je iz Beograda.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2005.

10:18

Default images

Kancelarija stalnog predstavnika MMF-a u SCG saopštila je da je ispunjavanje svih preuzetih obaveza Srbije uslov da Bord direktora krajem januara razmatra šestu reviziju produženog aranžmana sa SCG. U saopštenju se ističe da je Misija MMF-a sa vlastima u Srbiji ove nedelje postigla "razumevanje u načelu" i da pozdravlja usvajanje budžeta Srbije za 2006. godinu i reforme u oblasti zdravstva.

MMF očekuje jačanje efikasnosti trošenje novca u zdravstvu, poboljšanje kvaliteta usluga i pravednu dostupnost zdravstvene zaštite celokupnom stanovništvu. Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus rekao je da su otklonjenje sve prepreke za uspešno okončanje aranžmana MMF-a sa Srbijom i Crnom Gorom, nakon čega će se steći uslovi za otpis duga Priskom klubu poverilaca od 700 miliona dolara. 

Ministar finansija Mlađan Dinkić veruje da će bord direktora dati pozitivnu ocenu jer je rešeno i poslednje sporno pitanje - dinamika rasta plata u javnim preduzećima: "Plate će moći sledeće godine da rastu 10,3 posto u masi u odnosu na ovu godinu, što ne znači da individualne plate ne mogu da rastu više ukoliko preduzeća racionalizuju broj zaposlenih. Jedna vrlo važna stvar vezana za kretanje zarada je bila bitna za uspešan završetak pregovora a to je odredba u Zakonu o budžetu po kome plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi ne mogu da rastu sledeće godine u masi više od devet procenata u odnosu na nivo iz septembra ove godine".

Međutim, Vladi Srbije pre sastanka borda direktora MMF- a ostaje još jedan zadatak. To je izbor savetnika za privatizaciju NIS-a. Prema mišljenju šefice Misije MMF-a za SCG Pirite Sorse, proces izbora savetnika ide po planu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: