Oprez u Parizu, neredi u Lionu

Noćas nije bilo nereda u Parizu, ali su se prvi put proširili na centar Liona, u čijoj je široj okolini zapaljeno 26 automobila.

Izvor: Beta, BBC na srpskom jeziku

Nedelja, 13.11.2005.

11:22

Default images

Ukupno 2.370 osoba se nalazi u pritvoru. Hiljade francuskih policajaca obezbeđuje Ajfelov toranj, Jelisejska polja i stanice metroa u Parizu, što je deo hitnih mera posle poruke emitovane na Internetu i preko mobilnih telefona, a koja poziva na nasilne akcije u Parizu.

Neredi jenjavaju od utorka, kada je vlada proglasila vanredno stanje, ovlastivši lokalne  vlasti da primenjuju vanredne mere bezbednosti, uključujući i policijski čas ukoliko ocene da je neophodan.

Uprkos visokom nivou bezbednosti širom zemlje, novi neredi izbili su noćas u Lionu, gradu na jugoistoku Francuske. Policija je ispalila suzavac kako bi rasterala mlade koji su bačali kamenice na istorijskom trgu Belkur. To je prvi put za 17 noći, koliko traju neredi u Francuskoj da su se mladi sukobili sa policijom u velikom francuskom gradu.

Prema izveštajima policije, u noći između subote i nedelje širom francuske zapaljeno je 315 automobila, 615 osoba je privedeno, a jedan policajac je lakše povređen. Neredi u Francuskoj izbili su 27. oktobra, posle pogibije dvojice tinejdžera afričkog porekla, koji su, misleći da ih policija progoni, poginuli od udara struje kada su pali na trafo stanicu u jednom pariskom predgrađu. Ovo su poslednjih decenija najveći nemiri u predgrađima francuskih gradova, kada je reč o njihovom obimu, trajanju i pričinjenoj materijalnoj šteti.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su u toku sudske procedure za proterivanje stranih državljanja koji imaju urednu dozvolu boravka u zemlji, a protiv kojih je podignuta optužnica za učešće u uličnim neredima u Francuskoj. Ipak, najveći broj izgrednika su maloletnici - druga ili treća generacija dece imigranata, i oni osim Francuske nemaju drugu domovinu.

Jačanje desnice

Britanski Sandej telegraf ocenjuje da će najviše koristi od nasilja i vandalizma u Francuskoj imati krajnja desnica - Le Penov Nacionalni front, kome je u proteklih desetak dana pristupilo nekoliko hiljada novih članova. Vlada premijera Dominika de Vilpena usvojila je mere koje je Le Pen zagovarao od početka nereda, uključujući uvodjenje policijskog časa. Popularnost Nacionalnog fronta u najnovijim anketama porasla je za pet odsto, a urednik jednog televizijskog programa priznao je da se izveštaji o neredima cenzurišu iz straha od daljeg jačanja krajnje desnice.

A Sandej tajms ocenjuje da se Francuskoj možda nepravedno zamera na neuspešnoj integraciji useljenika, pošto ni multikulturalni model u drugim evropskim zemljama nije bio mnogo uspešniji. Možda je sada bespredmetno, piše list, pominjati sramotno neodgovornu imigracionu politiku, koja je toliko evropskih zemalja dovela na ivicu eksplozije. Bespredmetno je pitati se kako je iko od vlastodržaca mogao da pomisli da će nešto dobro proizići iz ubacivanja slabo obrazovanih imigranata iz Trećeg sveta među nepripremljene, nevoljne i često rasisitički raspoložene Evropljane, u paklene solitere u predgrađima od Sevilje do Roterdama, u tako ogromnim brojevima da je integracija postala nemoguća, a getoizacija neizbežna, piše list, prenosi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: