SAD ne pišu scenario statusa Kosova

Američki državni podsekretar Nikolas Berns će u četvrtak posetiti SCG, u okviru turneje koju je počeo u Briselu.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2005.

15:42

Default images

Nikolas Berns je izjavio u Briselu da je vreme da počnu pregovori o statusu Kosova, jer je postojeće stanje neodrživo, ali da se Vašington ne zalaže ni za nezavisnost, niti za široku autonomiju i ne piše scenario pregovora. Berns je, posle razgovora s političkim direktorima ministarstava inostranih poslova zemalja NATO, rekao da je vreme da se narodu Kosova da šansa da odluči o sopstvenoj budućnosti.

Zvaničnici u Briselu su istakli da je razgovor, uoči Bernsovog odlaska na Balkan, bio radni, i da nisu doneti bilo kakvi zaključci. Tokom boravka u Sarajevu, Prištini i Beogradu, državni podsekretar sastaće se sa domaćim zvaničnicima i predstavnicima medjunarodnih organizacija sa kojima će razgovarati o Kosovu, o podršci za početak razgovora o finalnom statusu i potrebi svih strana da rade zajedno bolje u budućnosti, saopštava američka ambasada u SCG.

Kako se dodaje u saopštenju, biće reči i o važnosti pune saradnje sa Haškim tribunalom, što podrazumeva izručenje Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Ante Gotovine i ostalih optuženih za ratne zločine Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: