Šta je rekla Sanda Rašković-Ivić

U Demokratskoj stranci Srbije kažu da stoje iza svake reči predsednice Koordinacionog centra za Kosovo Sande Rašković-Ivić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2005.

15:52

Default images

Ona je, naime, nedavno iznela svoje viđenje formule "više od autonomije, manje od nezavisnosti", koju zastupa Vlada Srbije, kada je navela da to znači da Srbiji ima suverenitet, a Kosovo izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Tim povodom počeo je konsultacije predsednik Srbije Boris Tadić, koji se suprotstavio iznošenju takvog mišljenja.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović međutim kaže da Sanda Rašković-Ivić nije izašla iz ranije datog okvira, iznetog i međunarodnim zvaničnicima, i da nije rekla ništa novo.

Mladenović je optužio Tadića, predsednika Demokratske stranke, da je jučerašnjom izjavom pokušao da unutarstranački sukob s frakcijom Čedomira Jovanovića prebaci na ključna pitanja u državi i da je tako pokušao da skrene u drugi vid sukoba, koji neće doneti nikakav rezultat. "Tadić je predsednik svih građana, a probleme u stranci neka rešava u slobodno vreme", rekao je Mladenović.

"Nama je zaista neverovatno da se u ovom trentuku, kada nam je zaista potrebno jedinstvo i zajednički nastup, predsednik Republike poveo za nekim svojim unutarstranačkim sukobima, koji su prisutni u njegovoj stranci, i da upravo iz tih razloga, na ovaj način se sada nameće jedna nova teza da Sanda Rašković-Ivić izlazi iz nekog okvira. Znači, gospođa Sanda Rašković-Ivić je jasno odgovorila predsedniku Srbije šta je govorila, a DSS stoji iza svake njene reči šta je ona govorila na Kosovu i Metohiji", kaže Mladenović.

Nikolić Tadiću: Čemu sukobi

Sa druge strane, predsednik Srbije Boris Tadić ocenjuje da je Sanda Rašković-Ivić iznela izmenjene forme plana za Kosovo, a s obzirom da se upitao u čije je ime to uradila, Tadić je najavio konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije o Kosovu, kao jednom od najvažnijih državnih pitanja. Konsultacije su danas krenule od Srpske radikalne stranke.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je jutros razgovarao s Borisom Tadićem o njegovoj reakciji na istup Sande Rasković-Ivić: "Ja sam jutros razgovarao sa predsednikom Srbije i pitao zašto prave sukobe, ne oko Sande Rašković, već oko njenih izjava, i da li on zna šta ona priča. On mi je rekao da ga niko nije obavestio šta će Sanda Rašković to da izjavi i da misli da to nije znao ni premijer Vojislav Koštunica. E sada, pitanje je da li je to otkrivanje državne strategije. Pa, kakvu mi to državnu strategiju imamo?"

Radikali traže da se u Skupštini usvoji zajednička strategiju o Kosovu, koju će svi zastupati, kako se najviši državni funkcioneri ne bi sukobljavali oko različitih izjava i pojašnjenja.

Iz predsedničkog kabineta najavljuju konsultacije u narednim nedeljama, a pored Kosova razgovaraće se o drugom najavažnijem pitanju za zemlju – ustavu Srbije.

Kojen: Nema koordinacije Tadića sa Vladom

Predsednik Srbije Boris Tadić i njegov kabinet u poslednje vreme, iako je to potrebno zarad što bolje pozicije Beograda pred razgovore o budućnosti Kosova, nemaju koordinaciju ni sa šefom diplomatije SCG ni sa Vladom Srbije i nekim njenim službenicima, koji su skloni da situaciju na Kosmetu koriste za ličnu i stranačku promociju, izjavio je Tadićev politički savetnik Leon Kojen.

"Uspešna saradnja podrazumeva više od saglasnosti o strateškim ciljevima; ona traži detaljne dogovore i svakodnevnu koordinaciju da bi se izborila što bolja pozicija naše zemlje u predstojećim razgovorima o budućnosti pokrajine", istakao je savetnik predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: