Problemi SCG na "Šengenskom putu"

Ambasador SCG u Parizu Predrag Simić je izjavio da će uskoro biti potpisani sporazumi kojima će se rešiti problem readmisije.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2005.

08:46

Default images

Simić je za B92 rekao da se SCG našla na spisku zemalja prema kojima su francuske vlasti najavile pooštravanje viznog režima zbog toga što još nije potpisan sporazum o readmisiji.

"Sporost u izdavanju isprava licima iz SCG koje Francuska želi da protera proističe iz naše procedure - često se dešava da lica koja se pozivaju da su naši državljani nemaju nikakva dokumenta, lažno se predstavljaju da su državljani drugih zemalja. Od svih zahteva za proterivanje pojedinih lica, čak 30 posto nije bilo moguće pronaći u spiskovima naših državljana", kaže Simić i dodaje da će brzo doći do pregovora koji će rezultirati sklapanjem sporazuma i protokola kojim će se regulisati procedura ekstradicije lica koja su proterana u Francuskoj, a koja su poreklom iz naše zemlje.

Da podsetimo, prekjuče su francuski mediji najavili da bi Francuska mogla da smanji broj viza za boravak građanima SCG između ostalog zbog toga što SCG ne sarađuje u borbi protiv ilegalnih imigranata. Sličan korak nedavno su najavile i holandske vlasti.

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković zatražio je od francuskog kolege Filipa Dust Blazija rešavanje problema readmisije. Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva, SCG je do sad potpisala i ratifikovala bilateralne sporazume o readmisiji sa 15 zemalja, a u toku su pregovori sa još 14 zemalja, uključujući i Francusku.

Drašković je istakao da je SCG "jasno odredila što brži ulazak na 'belu šengensku listu' kao svoj spoljnopolitički prioritet" i izrazio zadovoljstvo što će se pregovori sporazumu o readmisiji sa Francuskom održati 22. i 23. septembra u Parizu, posle nekoliko odlaganja sa francuske strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: