Ko predstavlja SCG

Srbija i Crna Gora će biti jedina zemlja koju na Generalnoj skupštini UN neće predstavljati premijer ili predsednik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.09.2005.

11:15

Default images

Lideri više od 170 zemalja okupiće se u utorak u sedištu UN, u pokušaju da naprave pomak u suzbijanju siromaštva, jačanju ljudskih prava i globalne bezbednosti. Delegaciju Srbije i Crne Gore na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predvodiće ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, koji će tokom samita imati niz bilateralnih susreta.

U delegaciji je i ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović koji je, pred put u Njujork, izjavio da će i on imati niz bilateralnih susreta i da će njegov prioritet biti Crna Gora, za razliku od šefa delegacije, čiji je prioritet Kosovo.

Potpredsednik Vlade Srbije, Miroljub Labus, ocenio je, gostujući u Kažiprstu Radija B92, da su različiti stavovi unutar delegacije manji problem od činjenice da Srbiju i Crnu Goru u Ujedinjenim nacijama neće predstavljati njen predsednik: “Nije stvar u tome da li će oni zajednički ili odvojeno da nastupaju, mada je i to važno. Stvar je u tome da ćemo biti jedina zemlja koja na zasedanju Skupštine Ujedinjenih nacija nije predstavljena predsednikom Vlade ili predsednikom države. To samo po sebi govori o nama i mislim da je to jako loša vest. Mi smo pokušali kao Vlada Srbije da ubedimo Svetozara Marovića da je to njegova odgovornost, ne samo pravo, nego i odgovornost da on predvodi ovu delegaciju. On je odbio da predvodi ovu delegaciju i mislim da je on odgovoran što je do ove situacije došlo.”

U stranci premijera Koštunice, međutim, činjenicu da Marović ne predvodi delegaciju Srbije i Crne Gore u Njujorku ne vide kao problem: “Mislim da je to nešto što je usklađeno na nivou zvaničnika državne zajednice, predsednika parlamenta Saveta ministara, tako da ja ne vidim da je tu nešto posebno sporno i da predstavlja bilo kakav problem", kaže portparol DSS-a Andrea Mladenović.

Visković: Loše

To što delegaciju predvodi ministar spoljnih poslova, a ne šef države povlači za sobom i neodlazak predsednika Srbije Borisa Tadića, jer je u diplomatskim krugovima nezgodno da predsednik države bude formalno potčinjen šefu delegacije, koji mora biti sa nivoa državne zajednice, što je u ovom slučaju ministar spoljnih poslova, objašnjava za B92 profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador u Sloveniji, Ivo Visković.

On kaže da neodlazak predsednika državne zajednice na tako važan skup ne donosi ništa dobro ni za interese ni za ugled naše zemlje: “Ne biti prisutan na ovako značajnom skupu državnika celoga sveta uvek izaziva kod partnera nedoumice – da li mi nemamo interes za to, što je prosto neverovatno, ili je nešto drugo u pitanju. Ja sam iznenađen, s obzirom na potrebe zemlje, koje imamo, obzirom na sretnu okolnost da na takvim samitima može da se kontaktira jako veliki broj državnika koji stvarno odlučuju o nekim pitanjima, uiključujući i naše vitalne interese. Mene jako zanima da znam zašto predsednik Marović u ovom trenutku ne ide, jer svi racionalni razlozi bi govorili da on ne samo da treba, nego i mora da ide.”

Visković dodaje da su političke posledice i na unutrašnjem planu ništa manje negativne, jer su već počele spekulacije i tumačenja zašto Marović nije otputovao, a one se kreću od teze da su u pitanju lični razlozi do toga da Marović na ovaj način šalje političku poruku Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: